(Άρθρο): «Ο εκσυγχρονισμός του Κράτους είναι μάχη διαρκείας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Αποτύπωμα», που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

«Ο εκσυγχρονισμός του Κράτους είναι μάχη διαρκείας»

Η αλληλουχία των λαθών και των παραλείψεων τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, που η χώρα συγκλονίστηκε από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας και τη λάθος νοοτροπία των ανθρώπων που ήταν εντεταλμένοι να διεκπεραιώσουν την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού και οι οποίοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αναδεικνύει τις παθογένειες που ταλανίζουν επί δεκαετίες το Κράτος μας.
Οι ηχογραφημένες συνομιλίες που «είδαν» το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τη λανθασμένη νοοτροπία ενός στρεβλού συστήματος που αρνείται να αλλάξει, δίχως φυσικά να αποποιούμαι τις ευθύνες που βαραίνουν συνολικά το πολιτικό σύστημα της πατρίδας μας... Ωστόσο, η λάθος νοοτροπία που αναφέρθηκα παραπάνω καταδεικνύει τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στον πραγματικό εκσυγχρονισμό του Κράτους.
Όπως, πολύ εύστοχα, ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, είναι μια μάχη διαρκείας, με κατεστημένες αντιλήψεις που έρχονται από το παρελθόν. Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε άμεσες διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των τρένων μας προκειμένου να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ήδη τεχνικό κλιμάκιο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τους σιδηροδρόμους βρίσκεται στην Ελλάδα ώστε να δρομολογηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας. Επίσης, υπάρχει εκπόνηση σχεδίου για την αλλαγή φιλοσοφίας της προσέγγισης ασφάλειας στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αυστηρότερο πλαίσιο για κλοπές και δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Παράλληλα, η δικαστική έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών και την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αναβαθμίστηκε, καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο Λάρισας την ανέθεσε σε εφέτες ανακριτές, με το έργο της δικαιοσύνης να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και να επεκτείνεται σε κάθε κατεύθυνση.
Σε τελική ανάλυση η λογοδοσία είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να θεραπεύσουμε διαχρονικές παθογένειες που διατρέχουν το κράτος μας αφού, όπως αποδείχθηκε, όσες πολυεπίπεδες βελτιώσεις αλλά και αναβαθμίσεις υλοποιήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο την τελευταία τετραετία δεν ήταν αρκετές να αποτρέψουν το δυστύχημα. Ασφαλώς δεν πρέπει να υποτιμούμε όσα σημαντικά πετύχαμε από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο, ούτε αυτονόητο, γιατί πριν τέσσερα χρόνια η πατρίδα μας ήταν ουραγός στην Ευρώπη. Σήμερα έχει αυτοπεποίθηση, είναι μια χώρα ασφαλής, με λόγο στα κέντρα αποφάσεων, με θωρακισμένα σύνορα, η οποία ξέρει που βαδίζει και που πρέπει να πάει.
Πάνω σε αυτά καλούμαστε να «χτίσουμε» τις επόμενες παρεμβάσεις ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη ενός ανάλογου συμβάντος. Γι' αυτό επισημαίνω από την πρώτη στιγμή ότι όλες οι πτυχές του τραγικού δυστυχήματος πρέπει να έρθουν στο φως! Και θα έρθουν! Διότι στους συγγενείς των θυμάτων, στους τραυματίες, αλλά και στην κοινωνία οφείλουμε καθαρές απαντήσεις.