(Άρθρο): «Η ψυχραιμία και η σύνεση ως "ασπίδα" στις φλόγες»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Voria.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023.

«Η ψυχραιμία και η σύνεση ως "ασπίδα" στις φλόγες»

Όταν η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό και σε διάστημα τεσσάρων ημερών εκδηλώνονται 300 εστίες φωτιάς σε όλη την επικράτεια, που στο πέρασμά τους θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν περιουσίες, δικαιολογημένα οι αντιδράσεις όσων βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων και βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να απειλούνται, θα είναι έντονες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακραίες.
Ωστόσο, η ψυχραιμία που μπορούμε και καλούμαστε να επιδείξουμε την ώρα της κρίσης "δείχνει" -σε μεγάλο βαθμό- το δείκτη της αποτελεσματικότητας όσον αφορά στη διαχείριση της συνθήκης που διαμορφώνεται.
Κάνω αυτήν την επισήμανση, διότι τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες πύρινα μέτωπα και συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διαφορετικές περιοχές, εν μέσω συνθηκών καύσωνα και ισχυρών ανέμων, η ψυχραιμία λειτουργεί ως "ασπίδα" στις φλόγες. Κατανοώ το θυμό, την ένταση και την οργή προς κάθε κατεύθυνση, όμως όπως συμβαίνει σε κάθε "αγώνα" και σε κάθε "μάχη" υπάρχουν "νίκες" και "ήττες". Νίκες που τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ούτε θεωρούνταν αυτονόητες, αλλά και ήττες που είναι οδυνηρές. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσω την προστασία της ανθρώπινης ζωής που είναι η ύψιστη προτεραιότητα της πολιτείας. Με σύμμαχο το 112 πραγματοποιήθηκαν αποτελεσματικές, οργανωμένες και συντονισμένες εκκενώσεις χωριών, οικισμών αλλά και δομών υγείας. Μόνο στον Έβρο μετακινήθηκαν περίπου 13.000 συμπατριώτες μας, με αποκορύφωμα την απόλυτα επιτυχημένη προληπτική εκκένωση του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι σοβαρές απώλειες για το φυσικό και ζωικό πλούτο της πατρίδας μας, καθώς και ο τραγικός θάνατος των 18 άτυχων αλλοδαπών που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, η μάχη συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα. Αμέσως μετά, όπως γνωστοποίησε η Κυβέρνηση, θα μιλήσουμε αναλυτικά για όσα έγιναν και όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Μέχρι τότε η χώρα και ο δημόσιος διάλογος έχει ανάγκη από ψυχραιμία και πάνω από όλα σύνεση, ώστε να αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα την κρίση που βιώνουμε.
Η τελευταία παραίνεση δεν θα έπρεπε καν να αναφερθεί σε αυτό το κείμενο, γιατί η λογική επιτάσσει η ενότητα να είναι αυτονόητη. Δυστυχώς, διαπιστώνω με θλίψη, ότι η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την πεπατημένη με τις λαϊκίστικες κορώνες. Σαν να μην αντιλαμβάνεται ότι η δοκιμασία που περνούμε είναι μεγάλη και οι επιστήμονες μιλούν για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων 15 χρόνων. Λες και δεν κατανοούν ότι το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης καθιστά τις πυρκαγιές πιο επιθετικές και άρα πιο επικίνδυνες.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν επικαλούμαι την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία. Προφανώς στο χώρο της πυρόσβεσης πρέπει να γίνουν πολλά. Τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και στα μέσα που πρέπει να αποκτηθούν. Ωστόσο οι προκλήσεις του σήμερα επιβάλλουν μια διαφορετική προσέγγιση, προετοιμασία και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πόσο μάλλον, όταν φέτος η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης αριθμεί αθροιστικά 16.080 πυροσβέστες, ενώ τα εθνικά και μισθωμένα εναέρια μέσα που διαθέτουμε ανέρχονται σε 89 αεροσκάφη και ελικόπτερα, έξι περισσότερα συγκριτικά με πέρυσι.
Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, το πρόβλημα κατάματα, χαράσσοντας μια νέα στρατηγική η οποία θα απαντά πειστικά στα ακραία φαινόμενα.