(Άρθρο): «Η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή της φιλοσοφίας στα αντιπυρικά μέτρα»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Politesoraiokastrou.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023.

«Η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή της φιλοσοφίας στα αντιπυρικά μέτρα»

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει ότι δεν φοβούνται την αυτοκριτική. Απεναντίας την μετατρέπουν σε δύναμη αλλαγής, διότι είναι η μόνη οδός διόρθωσης και εξέλιξης. Εξυπακούεται, λοιπόν, ότι για το ζήτημα των πυρκαγιών θα γίνει απολογισμός με πλήρη και συγκρίσιμα δεδομένα.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος εξελίσσεται με σφοδρότητα και δυστυχώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προκαλείται και από τον ανθρώπινο παράγοντα. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το φετινό καλοκαίρι έχουν γίνει περίπου 158 συλλήψεις για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις και για κάθε περίπτωση έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν, διότι είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανέναν να θέτει σε κίνδυνο την ζωή, τις περιουσίες των πολιτών, τις κρίσιμες υποδομές και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.
Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κλιματική κρίση. Δεν την επικαλούμαι ως δικαιολογία, αλλά ως μια νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμόσουμε την φιλοσοφία μας, την επιχειρησιακή μας προσέγγιση στις πυρκαγιές και τα αντιπυρικά μέτρα που λαμβάνουμε ως χώρα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση για την αντιπυρική περίοδο, καθώς διατέθηκαν στους Δήμους κονδύλια ύψους σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τους έχει δοθεί η δυνατότητα να επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα για καθαρισμούς όπου κρίνουν ότι είναι αναγκαίο. Επιπρόσθετα, την τελευταία τετραετία οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται σημαντικά, αφού πλέον διαθέτουμε περίπου 16.5000 πυροσβέστες, 40% περισσότερα πτητικά μέσα και 30% περισσότερα οχήματα.
Όσον αφορά στο σύστημα 112, χάρη στην ενεργοποίησή του οι πολίτες που βρίσκονται κοντά στα πύρινα μέτωπα ενημερώνονται εγκαίρως προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εκκενώνουν εγκαίρως, όταν τίθεται ζήτημα ασφάλειας τους, την ακτίνα κινδύνου. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι αριθμοί. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αρχών και του 112, 20.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εγκαίρως στις πυρκαγιές της Ρόδου και 14.000 άνθρωποι από την πυρκαγιά στον Έβρο, όπου σε μια μεγάλη επιχείρηση εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης δίχως να κινδυνεύσει κανείς.
Στο σημείο αυτό θα επανέλθω στο θέμα της κλιματικής κρίσης, διότι το μείγμα της έλλειψης βροχοπτώσεων, αυξημένης θερμοκρασίας και ισχυρών ανέμων υποδαυλίζει καταστροφικές φωτιές.
Άρα, γίνεται σαφές, ότι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, απαιτεί σύνεση και όχι λαϊκίστικες και καταγγελτικές κορώνες, όπως αυτές που εξαπολύει η αντιπολίτευση πάνω στα καμένα. Ας μην συγχέουμε, λοιπόν, τη γόνιμη κριτική με την κακόπιστη και την κακόβουλη που γίνεται για μικροπολιτικούς λόγους.
Ως εκ τούτου, πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε οτι ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Διότι το φετινό καλοκαίρι ο δείκτης επικινδυνότητας έφτασε σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού (επίπεδο 5) συνολικά εφτά φορές, όταν το 2021 ήταν τέσσερις φορές, το 2019 δυο φορές και το 2012 μόλις μια φορά.