(Άρθρο) «Η Θεσσαλονίκη της δημιουργίας, της εξωστρέφειας και της συνέχειας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Ethnos.gr", που δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023.

«Η Θεσσαλονίκη της δημιουργίας, της εξωστρέφειας και της συνέχειας»

Η εμπιστοσύνη είναι η πιο σημαντική αφετηρία κάθε έκφανσης της ζωής μας. Χτίζεται βραχύπνοα, οικοδομείται αργά, κερδίζεται με το χρόνο, μα είναι το καταλυτικό στοιχείο κάθε σταθερής και εξελίξιμης σχέσης. Το θεμέλιο αδιάσπαστων συνεργασιών που βασίζεται, ως προς την κατάκτησή της, στη συνέπεια λόγων και πράξεων, καθώς και στη διάρκεια του παραγόμενου και αναγνωρισμένου θετικού αποτελέσματος. Όμως, για να μετουσιωθεί το όραμα σε έργο χρειάζεται λειτουργικό σχέδιο, όπως αυτό που υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, ωριμάζοντας τα τοπικά προτάγματα και κινητοποιώντας τεράστιους πόρους για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Χάρη στα 30+ έργα υποδομών που αναβαθμίζουν οριστικά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, η πόλη μας κινείται σε χρόνο ενεστώτα και όχι μέλλοντα. Κάπως έτσι, η εμπιστοσύνη στην οποία αναφέρθηκα στην εισαγωγή μου, μετουσιώνεται σε πολύτιμη πρώτη ύλη η οποία μεταποιείται με στοχευμένους τρόπους σε έργα υποδομών και μετουσιώνεται σε ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες.
Έχοντας, μάλιστα, ως όχημα, την ασφαλή μετάβαση από την Ελλάδα των μνημονίων και της αμφισβήτησης στην Ελλάδα της ισχύος και της αξιοπιστίας, η Θεσσαλονίκη κατάφερε να ζει το σήμερα και να οραματίζεται το αύριο με πνεύμα δημιουργίας, εξωστρέφειας και συνέχειας. Αποκτά ισχυρή ταυτότητα, προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης και διευρύνει τους ορίζοντες της, απολαμβάνοντας τα οφέλη της πολιτικής σταθερότητας που προέκυψε μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του καλοκαιριού. Και το πράττει, γνωρίζοντας αποδεδειγμένα ότι πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, γεγονός που της επιτρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερες ταχύτητες προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος των περασμένων δεκαετιών. Και δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι μόλις ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια της να καθιερωθεί ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός, αλλά και ως ελκυστικός τόπος για να ζεις, να ονειρεύεσαι, να "χτίζεις" τη ζωή σου.
Μέσα σε αυτό το θετικό κλίμα που εκπέμπει μηνύματα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και ασφάλειας, η 87η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης είμαι σίγουρος πως θα αντανακλά τον έντονο δυναμισμό που εκπέμπει η πόλη. Θα αναδεικνύει τη νέα εξωστρεφή ταυτότητα που αποκτά η Θεσσαλονίκη, θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, λειτουργώντας ως πυλώνας εξωστρέφειας, υλοποίησης διακρατικών συνεργασιών και προβολής των πλεονεκτημάτων του τόπου μας και των ανθρώπων του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των επιμελητηρίων και των εξαγωγικών οργανισμών, όπως π.χ. ο δραστήριος ΣΕΒΕ, είναι καθοριστικός, στην κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών που θα προωθήσουν περαιτέρω το βορειοελλαδικό επιχειρείν στις διεθνείς αγορές. Δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε "πρωταθλητές" στις εξαγωγές, αποδεικνύουμε στην πράξη τη δυναμική των επιχειρήσεων μας, αλλά και την ανθεκτικότητά τους απέναντι στις σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει με επιτυχία η ελληνική οικονομία.