(Άρθρο): "Με διαφάνεια και λογοδοσία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Voria.gr", που δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου 2023.

"Με διαφάνεια και λογοδοσία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία"

Παίρνοντας το λόγο, ως εισηγητής της Κυβέρνησης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, επισήμανα ότι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης είναι προϋπόθεση ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής. Τεκμηρίωσα την παραπάνω θέση, εξηγώντας πως η ορθή διαχείριση των φόρων συμβάλλει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στην ύπαρξη ομαλών κοινωνικών σχέσεων.

Πέραν της λέξης "συνείδηση" που χρησιμοποίησα παραπάνω, θα προσθέσω στο δημόσιο διάλογο τρεις ακόμα λέξεις: "Ειλικρίνεια", "ηθική" και "συμμόρφωση", διότι εάν θέλουμε να μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας και οι τρεις σπανίζουν από την φορολογική καθημερινότητα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Δεν το επικαλούμαι αυθαίρετα, αλλά βασιζόμενος σε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ και της ΕΛΣΤΑΤ. Για παράδειγμα: Το 57% των νοικοκυριών δηλώνει στην εφορία ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, το 37% των φυσικών προσώπων εμφανίζει εισοδήματα στα όρια της φτώχειας, δηλαδή έως 5.000 ευρώ, ενώ περίπου το 70% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κατατάσσονται σε κλιμάκιο εισοδήματος κάτω των 10.000 ευρώ, με το συνολικό φορολογητέο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα να ανέρχεται σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή το συνολικό δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων στην ΑΑΔΕ το 2021 ήταν περίπου 84 δισεκατομμύρια ευρώ και η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών βάσει της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ψηλότερη κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, το μέσο δηλωθέν εισόδημα στην ΑΑΔΕ είναι περίπου 25% χαμηλότερο από τις δαπάνες που πραγματοποίησαν τα νοικοκυριά το ίδιο έτος, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 7% συγκριτικά με το 2020.

Έρχομαι, λοιπόν, να επαναλάβω ότι η φοροδιαφυγή
και η φοροαποφυγή αποτελούν έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά. Το να αποκρύπτεις εισοδήματα με σκοπό την καταβολή χαμηλότερου φόρου είναι κλοπή δημόσιων πόρων που "πριονίζει" τη δυνατότητα της Πολιτείας να τους μετουσιώνει σε κοινωνικές παροχές. Αντίθετα, ο πολίτης με φορολογική κουλτούρα κατανοεί ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας επιστρέφουν σε αυτόν είτε βελτιώνοντας το βιοτικό του επίπεδο, είτε επιβάλλοντας μελλοντικά χαμηλότερη φορολογία.

Επιπρόσθετα, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η συνεπαγόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, διευκολύνοντας την προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης και επιτρέποντας τη χρηματοδότηση πιθανών έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση μελλοντικών εξωγενών κρίσεων, δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική βιωσιμότητα της πατρίδας μας.

Προφανώς, ως Κυβέρνηση δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν συμπολίτη μας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να διαιωνίζεται το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Με τις πολιτικές μας επιχειρούμε να βάλουμε τέλος στη φορολογική ανειλικρίνεια, στεκόμενοι πάντα δίπλα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Άλλωστε, οι επιχειρήσεις αποτελούν την "καρδιά" της ελληνικής οικονομίας και έχουμε αποδείξει πως κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η υγιής επιχειρηματικότητα να λειτουργήσει ως το "κλειδί" για να κάνει η Ελλάδα το επόμενο βήμα.

Το ζήτημα, λοιπόν, της καλλιέργειας φορολογικής συνείδησης είναι κομβικό. Όπως εξίσου κομβική είναι η εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Μονάχα έτσι θα επιτύχουμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα όπως είναι η αλλαγή νοοτροπίας κα απόκτηση φορολογικής συνείδησης, υπεύθυνο επιχειρείν, ώριμο φορολογικά, δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας.