(Άρθρο): "Η μετρήσιμη πρόοδος της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη ιστοσελίδα "Myportal.gr", που δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023.

"Η μετρήσιμη πρόοδος της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα"

Όταν κάνεις απολογισμό αξιολογείς το σύνολο των δράσεων κατά μια χρονική περίοδο. Πρόκειται για μια ουσιαστική διαδικασία που βοηθά να αναλύσεις δεδομένα, να κατανοήσεις μεθοδολογίες και βάσει των διδαγμάτων να χαράξεις μια ασφαλέστερη πορεία προς την κατεύθυνση που θέλεις να ακολουθήσεις. Υπό αυτήν την έννοια, κάθε απολογισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη διαχείριση του παρελθόντος. Πως, δηλαδή, θα αξιοποιήσεις τα πεπραγμένα ως μάθημα για το μέλλον, εξάγοντας πολύτιμα συμπεράσματα αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων και τη βελτίωση σε μια σειρά από τομείς.

Αυτό ακριβώς έπραξε και η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του απολογισμού και του ισολογισμού για το 2021. Στην πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναλύσαμε τους οικονομικούς δείκτες μιας ιδιαίτερα ευάλωτης χρονικής περιόδου, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία, όπως συνέβαινε σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας Covid-19, βίωνε μια συρρίκνωση της συνολικής δραστηριότητας σε κομβικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές, το εμπόριο και γενικά δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό απόδοσης, συνάθροισης και διεπαφής.

Υπενθυμίζω, για παράδειγμα, ότι το 2021 η εστίαση στην Ελλάδα ξεκίνησε να λειτουργεί τον μήνα Μάιο. Μέσα σε εκείνο το ευμετάβλητο περιβάλλον, με τα lockdowns σε περιοχές όπου κρινόταν επιβεβλημένο, η ελληνική Κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει πολιτικές που εμπόδισαν το κύμα της πανδημίας να προσλάβει μαζικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι απώλειες ανθρώπινων ζωών να είναι μικρότερες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ασφαλώς δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι από τον Ιούλιο του 2019 και μέχρι την έναρξη της πανδημίας η ελληνική οικονομία βρισκόταν στα πρώτα στάδια μιας έντονης επενδυτικής δραστηριότητας και συστηματικής ανάπτυξης, γεγονός που μας επέτρεψε να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς της επόμενης δεκαετίας. Έτσι, κρατήσαμε ενεργά μια σειρά από δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά εργαλεία που σκοπό είχαν αφενός τη συνέχιση της ενίσχυσης των εισοδημάτων όσων συμπολιτών μας τέθηκαν εκτός εργασίας και αφετέρου την περαιτέρω στήριξη της ρευστότητας όσων επιχειρήσεων ανέστειλαν τη λειτουργία μας. Παράλληλα, παρέμειναν σε ισχύ φορολογικές παρατάσεις, αλλά και διευκολύνσεις στις υποχρεώσεις δανειακών και φορολογικών οφειλών νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα εγγυοδοτικά προγράμματα που ενεργοποιήθηκαν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η επιδότηση ενοικίων, η επιδότηση δανείων, το πρόγραμμα για την εστίαση και τον τουρισμό, συνδέθηκαν με θέσεις εργασίας, στήριξαν τους μικρομεσαίους και έβαλαν τις βάσεις για τον ολικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Με λίγα λόγια, ο προϋπολογισμός του 2021 ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εποχής και διακρίθηκε για την κοινωνική του ανταποδοτικότητα. Δεσμευτήκαμε και κάναμε πράξη πως κανένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει πίσω μόνος και αβοήθητος. Και κάπως έτσι, η μετά Covid-19 εποχή έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή, διατηρήσιμη, βιώσιμη και έξυπνη ανάπτυξη. Ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους! Ανάπτυξη που σήμερα μας επιτρέπει να μοιράζουμε το μέρισμά της στο σύνολο της κοινωνίας.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, στο πεδίο, ότι ο προϋπολογισμός του 2021 ήταν προϋπολογισμός ευθύνης, συνέπειας και ανάκαμψης. Όπως αποδείχθηκε, επίσης, πως ήταν φιλοεπενδυτικός, αισιόδοξος, ευέλικτός και αξιοπρεπής, διότι μας οδήγησε στο ξέφωτο της πραγματικής ανάπτυξης.

Σήμερα η ελληνική οικονομία είναι παραγωγική και ανταγωνιστική, αφού προηγουμένως το 2021 διοχετεύσαμε στην πραγματική οικονομία επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάπως έτσι, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο απολογισμός της Κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα είναι απολύτως θετικός! Το πιστοποιούν βασικά μεγέθη όπως η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η μείωση της ανεργίας. Κάθε ένας από τους παραπάνω στόχους επιτεύχθηκε σε χρονικές περιόδους που οι διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις ταυτίστηκαν με την καθημερινότητα όλων μας, απαιτώντας ειδικούς χειρισμούς και δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

Γι' αυτό, κλείνοντας, θα πω ότι ο καλύτερος απολογισμός, οικονομικός και πολιτικός, αποτυπώνεται στην καθημερινότητα του πολίτη. Σε αυτά τα σχεδόν 4,5 χρόνια η Ελλάδα κατέγραψε μια αδιαμφισβήτητα σημαντική και μετρήσιμη πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. Αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει άσκηση υπεύθυνης πολιτικής, βελτιώνοντας ουσιαστικά τη ζωή των πολιτών.

Τέλος, αποδείξαμε και κάτι ακόμη... Ότι για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων δεν απαιτούνται μονάχα μέτρα, αλλά κυρίως δομικές αλλαγές που μας επιτρέπουν να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.