(Άρθρο): «Οικοδομώντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης με τους κοινωνικούς εταίρους»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «ThePresident.gr», που δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023.

«Οικοδομώντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης με τους κοινωνικούς εταίρους»

Στα ζητήματα πολιτικής είθισται να υπάρχουν εμφανείς ιδεολογικές διαφωνίες. Είναι λογικό και αναμενόμενο. Στο δημόσιο διάλογο, όμως, τίθενται ορισμένα θέματα στα οποία υπάρχει κοινό πεδίο συνεννόησης και ομοφωνίας. Τέτοια χαρακτηριστικά διέθετε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που είχα την τιμή να είμαι εισηγητής.

Αφορούσε την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος πολυεθνικών επιχειρήσεων και υποκαταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας.

Σε όλες τις συνεδριάσεις στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά και στην ομιλία στην Ολομέλεια, ζήτησα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατανοήσουν τι πραγματικά ζητούν οι πολίτες από το πολιτικό προσωπικό και να αντιληφθούν ότι η στείρα άρνηση σε όλα δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία ως εναλλακτική πρόταση. Πολλώ μάλλον δεν αποτελεί γόνιμη αντιπολίτευση.

Επιγραμματικά μονάχα θα υπενθυμίσω ότι με το νέο νόμο εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το πράττει με τρεις τρόπους. Πρώτον, ενισχύει την χρηματοοικονομική και εταιρική διαφάνεια μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας. Δεύτερον, θεσπίζει την υποχρέωση των κεφαλαιουχικών εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Τρίτον, δημιουργεί ένα ειδικότερο πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, προστατεύοντας τον καταναλωτή.

Μέσα από αυτές τις τρεις παρεμβάσεις αναπτύσσονται πρόσθετα εργαλεία για την αύξηση της διαφάνειας σε σχέση με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό ότι Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουμε ενιαία γραμμή προς όφελος των εθνικών μας οικονομιών.

Μερικές γραμμές παραπάνω χρησιμοποίησα σκόπιμα τη λέξη "διαφάνεια". Το έπραξα, διότι πιστεύω ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα επιδρά καθοριστικά στο κοινωνικό σύνολο, έχοντας ουσιαστική σημασία και συνεισφορά στην εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς, αλλά και της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου η ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου των φόρων εισοδήματος των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της εταιρικής αποφυγής και την προώθηση της εταιρικής ευθύνης, έχοντας θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Θέλοντας να προλάβω τυχόν κακόπιστη κριτική, σπεύδω να υπενθυμίσω ότι ως Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα. Το κάνουμε με την ίδια θέρμη που βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με την ίδια προσήλωση, διότι οι επιχειρήσεις αποτελούν την "καρδιά" της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μειώνουμε μονάχα τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων ενθαρρύνουμε την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα να μεγαλώσει, να επενδύσει και να διακριθεί. Τηρούμε στο ακέραιο όσα έχουμε δεσμευθεί απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα. Και προσδοκούμε από εκείνη να διακριθεί για την επιχειρηματική της ηθική. Αναφέρομαι στο σύνολο κανόνων ευθύνης, ελέγχου, διαφάνειας, σύνεσης, συνεργασίας, συνέπειας και συνέχειας σε όλα τα επίπεδα.

Προφανώς, η επιδίωξη του κέρδους είναι θεμιτή! Δεν συμβαδίζει, όμως με την καταπάτηση του κοινωνικού συμφέροντος και τη μη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς των χωρών στις οποίες λειτουργούν. Μονάχα έτσι οικοδομούνται σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ του συνόλου των κοινωνικών εταίρων. Βλέπετε, οποιαδήποτε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού.