(Άρθρο): «Το ηθικό μειονέκτημα της Αριστεράς στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Mynews.gr», που δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2023.

«Το ηθικό μειονέκτημα της Αριστεράς στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής»

Στην πρώτη εισήγηση που έκανα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις πολυεθνικών εταιρειών, μίλησα για την ανάγκη συνεννόησης και ομοφωνίας σε ορισμένα ζητήματα, για τα οποία όπως είχα επισημάνει, δεν υφίστανται ιδεολογικές διαφωνίες. Εκείνη η επισήμανσή μου προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων συναδέλφων. Και κάπως έτσι, μου ήρθε κατά νου η φράση: "Για δες ποιοι μιλάνε..."

Τα παραδείγματα είναι πολλά.... Μιλούν εκείνοι που το 2009 έταζαν πως... λεφτά υπήρχαν. Και οδήγησαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την κοινωνία σε 13 "μαύρα" χρόνια μιζέριας, αγωνίας και εθνικής απαξίωσης, για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα
Εκείνοι που το 2014 υπόσχονταν ότι θα... καταργούσαν τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και μετά τις εκλογές του 2015 έγιναν οι καλύτεροι υπηρέτες των μνημονίων. Εκείνοι που ως Κυβέρνηση, από το 2015 έως το 2019, επέβαλλαν 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και αφαίμαξαν την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας, με αποτέλεσμα η υπερφορολόγηση των πολιτών να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής περίπου κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκείνοι που παρίσταναν πως δεν άκουσαν όταν ο συνάδελφός τους, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, το Νοέμβριο του 2015, ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι "η φοροδιαφυγή και η μαύρη οικονομία στηρίζουν την οικονομία", προσθέτοντας μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση "θα είχαμε τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις". Αλλά και εκείνοι που χειροκροτούν σήμερα τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, όταν δηλώνει ότι ο μηδενικός φόρος πρέπει να ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη άποψη φανερώνει είτε άγνοια, είτε εκφράζει μια ακραία λαϊκίστικη θέση, όπως αυτές που ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας έχει συνηθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για να επανέλθω, όμως, στο θέμα της πρόσφατης δήλωσης Κασσελάκη, πρόκειται για... κίνητρο προς τους ελεύθερους επαγγελματίες να συνεχίσουν να δηλώνουν στην εφορία λιγότερα από 10.000 ευρώ ώστε να πληρώνουν μηδενικό φόρο. Από πολιτικό αρχηγό που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει οικονομικά, θα περίμενα κάτι καλύτερο... Αντί για αυτό, με αφορμή τη ρύθμιση που φέραμε για τη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για "στοχοποίηση" και "φοροπαγίδα", το ΠΑΣΟΚ για δήθεν "κεφαλικό φόρο"
και το ΚΚΕ για "φοροεπιδρομή".

Προσέξτε την πολιτική υποκρισία... Τα κόμματα που θεωρητικά δηλώνουν υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι αντίθετα σε μια συνολική μεταρρύθμιση από την οποία τα έσοδα που θα προκύψουν, θα κατευθυνθούν προς κοινωνικές δράσεις.

Θεωρούν, δηλαδή, περισσότερο δίκαιο και ηθικό
ένας ελεύθερος επαγγελματίας να φορολογείται για εισόδημα χαμηλότερο από εκείνο ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Θεωρούν ότι είναι σωστό μόλις το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών να συνεχίσει να πληρώνει το 50% των φόρων.

Με λίγα λόγια είναι υπέρ της φοροδιαφυγής!

Παριστάνουν ότι δήθεν έχουν το ηθικό πλεονέκτημα, μα στην πραγματικότητα ενθαρρύνοντας τη φοροδιαφυγή αποδεικνύεται ότι διαθέτουν.. ηθικό μειονέκτημα. Στη δική τους ψηφοθηρική λογική, εμείς απαντούμε ότι η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα φορολογικά βάρη θα αυξηθεί με τρόπο δίκαιο και ανεκτό. Δεν επηρεάζουμε τους φορολογικούς συντελεστές, όπως βιάστηκαν ορισμένοι να ισχυριστούν.

Απεναντίας... Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα πληρώνουν εφεξής λιγότερα, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Και επαναλαμβάνω ότι τα επιπλέον έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Κράτους, τα οποία υπολογίζονται σε 874 εκατομμύρια ευρώ για το 2024 και 606 εκατομμύρια ευρώ μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, θα διατεθούν για την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας και την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Με λίγα λόγια βάζουμε τέλος στη φορολογική ανειλικρίνεια! Και αυτό αφορά και πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας.