(Άρθρο): «Ο προϋπολογισμός του 2024 πιστοποιεί τη σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη»

Άρθρο του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2024.

«Ο προϋπολογισμός του 2024 πιστοποιεί τη σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη»

Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος που κατατέθηκε με αναβαθμισμένη την αξιοπιστία της πατρίδας μας στις διεθνείς αγορές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αν και καταρτίστηκε υπό το βάρος των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών που έπληξαν περιφερειακές ενότητες και συνανθρώπους μας, παίρνει ώθηση από τα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή τη βιώσιμη ανάπτυξη που είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρώπης, την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση του εξωτερικού χρέους με όρους ΑΕΠ και τις ευοίωνες προοπτικές όσον αφορά στο σκέλος των επενδύσεων.
Η οικονομική ενίσχυση εργαζόμενων, συνταξιούχων και ευάλωτων συμπολιτών μας, που ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορεί να ασκηθεί υπεύθυνη αναπτυξιακή πολιτική η οποία συνδυάζει δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική συνοχή. Για του λόγου το αληθές υπενθυμίζω ότι τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν 9,1% δίχως να αυξηθούν οι φόροι. Και αυτό έχει βαρύνουσα σημασία.
Όσο αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, χαμηλότερο πληθωρισμό 2,6%, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους και υψηλά ποσοστά απασχόλησης καθώς η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 10,6% από 11,2% που ήταν φέτος.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι οι παροχές που επιστρέφουν στην κοινωνία ως μέρισμα της ανάπτυξης και προϊόν της αποτελεσματικής και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής της τελευταίας τετραετίας.
Αναλογιστείτε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2024, μετά από 14 χρόνια, περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, με το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο να ανέρχεται σε 1.476 ευρώ "καθαρά". Την ίδια στιγμή, για τους μισθωτούς αίρεται το "πάγωμα" των τριετιών. Επίσης, περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά έως 10%, θα λάβουν αυξημένες συντάξεις κατά 3%, ενώ 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με παιδιά θα δουν το αφορολόγητό τους να αυξάνει κατά 1.000 ευρώ, εξέλιξη που θα τους οδηγήσει σε νέα μείωση φόρου.
Άλλα δυο σημεία στα οποία θέλω να σταθώ είναι η πρόβλεψη για αύξηση 15,1% στις επενδύσεις και αύξηση 20% στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Οι στόχοι που αφορούν τις επενδύσεις θα επιτευχθούν μέσα από συνδυασμό δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκείνοι που αφορούν στην παιδεία και την υγείας, με χρηματοδότηση από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής που θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα περίπου 600 εκ. ευρώ.
Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός του 2024 κλείνει οριστικά τον κύκλο της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία πλέον κινείται σε ιστορικά υψηλά όσον αφορά στο ονομαστικό ΑΕΠ. Παράλληλα, πιστοποιεί τη σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Φυσικά δεν επιστρέφουμε εξ ολοκλήρου στα επίπεδα προ του 2009. Ωστόσο, ανακτούμε κεκτημένα κάνοντας σημαντικά άλματα προόδου προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.