(Άρθρο): «Ο προϋπολογισμός του 2024 αντανακλά την αξιοπιστία της πατρίδας μας»

Άρθρο του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thesstoday.gr», που δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023

«Ο προϋπολογισμός του 2024 αντανακλά την αξιοπιστία της πατρίδας μας»

Εάν ήθελα να περιγράψω με έναν τίτλο τον προϋπολογισμό του 2024, θα έλεγα ότι αντανακλά την αξιοπιστία της πατρίδας μας στις διεθνείς αγορές. Και αυτό, γιατί είναι ο πρώτος που κατατέθηκε μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε ως πολιτικό και οικονομικό γεγονός.
Η αλήθεια είναι πως αν και καταρτίστηκε υπό το βάρος των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας μας και δοκίμασαν συνανθρώπους μας, εν τούτοις βασίζεται εν πολλοίς στα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς. Παίρνει ώθηση από σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρώπης, την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση του εξωτερικού χρέους με όρους ΑΕΠ και τις ευοίωνες προοπτικές όσον αφορά στο σκέλος των επενδύσεων, γεγονός που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μοιράζει στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, η οικονομική ενίσχυση εργαζόμενων, συνταξιούχων και ευάλωτων συμπολιτών μας, που ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να ασκηθεί υπεύθυνη αναπτυξιακή πολιτική η οποία συνδυάζει δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική συνοχή. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν 9,1% δίχως να αυξηθούν οι φόροι. Από εκεί και πέρα, ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, χαμηλότερο πληθωρισμό 2,6%, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους και υψηλά ποσοστά απασχόλησης καθώς η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 10,6% από 11,2% που ήταν φέτος.
Το πιο σημαντικό, όμως, αφορά τις παροχές προς την κοινωνία.
Από 1ης Ιανουαρίου 2024, μετά από 14 δύσκολα χρόνια, περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, με το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο να ανέρχεται σε 1.476 ευρώ "καθαρά". Την ίδια στιγμή, για τους μισθωτούς αίρεται το "πάγωμα" των τριετιών. Επίσης, περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά έως 10%, θα λάβουν αυξημένες συντάξεις κατά 3%, ενώ 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με παιδιά θα δουν το αφορολόγητό τους να αυξάνει κατά 1.000 ευρώ, εξέλιξη που θα τους οδηγήσει σε νέα μείωση φόρου.
Άλλα δυο σημεία τα οποία χρήζουν αναφοράς είναι η πρόβλεψη για αύξηση 15,1% στις επενδύσεις και αύξηση 20% στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Οι στόχοι που αφορούν τις επενδύσεις θα επιτευχθούν μέσα από συνδυασμό δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκείνοι που αφορούν στην παιδεία και την υγείας, με χρηματοδότηση από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής που θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα περίπου 600 εκ. ευρώ.
Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός του 2024 κλείνει οριστικά τον κύκλο της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία πλέον κινείται σε ιστορικά υψηλά όσον αφορά στο ονομαστικό ΑΕΠ. Είναι το επιστέγασμα μιας υπεύθυνης πολιτικής που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η σύγκλιση που πετυχαίνουμε αποτελεί μια κατάκτηση που ήρθε μέσα από κόπους και θυσίες. Ωστόσο, αποτελεί ένα σταθερό βήμα για ένα καλύτερο αύριο. Διότι, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.