(Άρθρο): "Με δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία διασφαλίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τους συμπολίτες μας"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Grtimes.gr", που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2023

"Με δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία διασφαλίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τους συμπολίτες μας"

Εάν επιχειρούσα με μια λέξη να περιγράψω τον προϋπολογισμό του 2024, αυτή θα ήταν "δίκαιος". Και αυτό γιατί περιλαμβάνει την πλειονότητα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, στηρίζει τα εισοδήματα και πάνω από όλα εκπέμπει σταθερότητα. Το επιτυγχάνει συνδυάζοντας δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία, όντας ο πρώτος που κατατίθεται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και μιας σειράς άλλων παραμέτρων όπως ότι συνοδεύεται από διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας από διακεκριμένους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και έλαβε τα εύσημα της Κομισιόν, η οποία τον χαρακτήρισε "πειθαρχημένο". Το ουσιαστικό, όμως, είναι ότι βελτιώνει την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.
Η πρώτη αύξηση στους μισθούς 660.000 δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 δύσκολα χρόνια, που θα αποφέρει ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο 1.476 ευρώ "καθαρά", το "ξεπάγωμα" των τριετιών για τους μισθωτούς, η νέα αύξηση κατά 3% στις συντάξεις 1.800.000 συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου του 2024, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με παιδιά, η αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023, είναι αποτέλεσμα της συνετής πολιτικής που εφαρμόζουμε με προσήλωση, η οποία επιτρέπει στην Κυβέρνηση να επιστρέφει στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες πολιτικές όπως η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες, η μονιμοποίηση της απαλλαγής δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους για φυσικές καταστροφές, αλλά και η μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του νέου τρόπου φορολόγησης.
Και όλα αυτά, αυξάνοντας τα έσοδα κατά 9,1% δίχως να αυξηθεί κανένας φορολογικός συντελεστής! Αυτό μαρτυρά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία το 2024 θα "τρέχει" με ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, που είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη, θα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό (2,6%), θα καταγράφει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους της ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ και θα διακρίνεται από υψηλά ποσοστά απασχόλησης, καθώς η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 10,6% από 11,2% που ήταν φέτος.
Προτρέπω, λοιπόν, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν στην άκρη τη στείρα λογική του "όχι σε όλα" και να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό που δίνει αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς και συνταξιούχους, φέρνει νέες φοροελαφρύνσεις και οδηγεί σε σημαντικές παροχές για την υγεία και την παιδεία. Γιατί, σε τελική ανάλυση, πέρα και πάνω από το μικροκομματικό τους όφελος, προέχει η εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τους συμπατριώτες μας. Αυτό που διασφαλίζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.