(Άρθρο): "Ο ριζοσπαστισμός της επιστολικής ψήφου"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Theopinion.gr", που δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2024

"Ο ριζοσπαστισμός της επιστολικής ψήφου"

Η επιστολική ψήφος είναι μια ριζοσπαστική και προοδευτική τομή εκσυγχρονισμού, η οποία δεν αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά βελτιώνει την εκλογική διαδικασία. Και αυτό για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον, γιατί διευρύνει το εκλογικό σώμα. Δεύτερον, γιατί αυξάνει τη συμμετοχή. Και τρίτον, φέρνει τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και στο αναφαίρετο δικαίωμα της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, αφού αίρονται όλα τα αντικειμενικά εμπόδια που στερούν από όσους έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν να ψηφίσουν από απόσταση στις προσεχείς ευρωεκλογές το κόμμα και τους υποψήφιους της επιλογής τους.
Επιπρόσθετα, είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας. Και αυτό, διότι δεν νοείται η σύνθεση κανενός εθνικού ή ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως τι καιρό θα κάνει την ημέρα των εκλογών, τις δουλειές, τις σπουδές ή την οικονομική δυνατότητα των ψηφοφόρων να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου είναι επίκαιρη και για έναν ακόμα λόγο. Όχι μόνο γιατί επιτρέπει την ουσιαστική συμμετοχή στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και γιατί προσφέρει διέξοδο σε συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, προβλήματα υγείας και μεγάλης ηλικίας.
Σε αυτό το σημείο, ωστόσο και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, θέλω να επισημάνω ότι προφανώς δεν χορηγούμε κανένα δικαίωμα ψήφου, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κακοπροαίρετα, αλλά διευκολύνουμε την άσκηση του ήδη υπάρχοντος. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε στο πεδίο την αποχή και εφαρμόζουμε αυξημένες δικλείδες ασφάλειας και διαφάνειας. Άλλωστε, πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια με απόλυτη επιτυχία σε άλλες δημοκρατίες, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την εκλογική διαδικασία πιο αντιπροσωπευτική. Και μέσω της αντιπροσωπευτικότητας ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία μας και μαζί της την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική!
Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου, αλλά και εκείνες που έπονται, όπως για παράδειγμα η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα πανεπιστήμια, είναι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει προεκλογικά και για τις οποίες είχαμε μιλήσει. Όλες αυτές συνθέτουν ένα παζλ μεγάλων αλλαγών που θα κρατήσουν την Ελλάδα σταθερά στην τροχιά της γρήγορης σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Και για να είμαι σαφής, η επιστολική ψήφος δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα πολιτική, αλλά ένα ωφέλιμο μέσο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας μας, η οποία στην επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων Μεταπολίτευσης κάνει ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός.