(Άρθρο): "Η επιστολική ψήφος εμβαθύνει την Δημοκρατία μας"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Lagadasola.com", που δημοσιεύτηκε στις 09 Φεβρουαρίου 2024

"Η επιστολική ψήφος εμβαθύνει την Δημοκρατία μας"

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, που αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους, δεν είναι μια δεξιά, αριστερή ή κεντρώα πολιτική, αλλά μέσο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας μας. Το αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, καθώς 7 στους 10 συμπολίτες μας συντάσσονται με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυβέρνηση.
Άρα, στην επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων Μεταπολίτευσης, η Ελλάδα επιτυγχάνει ένα ποιοτικό άλμα δημοκρατίας χάρη σε μια ριζοσπαστική και προοδευτική τομή εκσυγχρονισμού από πλευράς της Κυβέρνησης, η οποία προφανώς δεν αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται όσοι αντιτάσσονται σε αυτήν, αλλά βελτιώνει την εκλογική διαδικασία.
Πρώτον γιατί διευρύνει το εκλογικό σώμα, δεύτερον γιατί αυξάνει τη συμμετοχή και τρίτον φέρνει τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και στο αναφαίρετο δικαίωμα της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, αφού αίρονται όλα τα αντικειμενικά εμπόδια που στερούν από όσους έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν να ψηφίσουν από απόσταση στις προσεχείς ευρωεκλογές το κόμμα και τους υποψήφιους της επιλογής τους.
Επιπρόσθετα, είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας. Και αυτό, διότι δεν νοείται η σύνθεση κανενός εθνικού ή ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως τι καιρό θα κάνει την ημέρα των εκλογών, τις δουλειές, τις σπουδές ή την οικονομική δυνατότητα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι.
Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου είναι επίκαιρη και για έναν ακόμα λόγο. Όχι μόνο γιατί επιτρέπει την ουσιαστική συμμετοχή στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και γιατί προσφέρει διέξοδο σε συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, προβλήματα υγείας και μεγάλης ηλικίας. Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, προφανώς δεν χορηγούμε κανένα δικαίωμα ψήφου, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κακοπροαίρετα, αλλά διευκολύνουμε την άσκηση του ήδη υπάρχοντος. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε στο πεδίο την αποχή και εφαρμόζουμε αυξημένες δικλείδες ασφάλειας και διαφάνειας. Άλλωστε, πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια με απόλυτη επιτυχία σε άλλες δημοκρατίες, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την εκλογική διαδικασία πιο αντιπροσωπευτική. Και μέσω της αντιπροσωπευτικότητας ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία μας και μαζί της την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική!
Συνοψίζοντας, η παρούσα Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει με χειροπιαστά αποτελέσματα τη συνέπεια λόγων και πράξεων που τους διακρίνει. Η απόφασή μας να κάνουμε τους απανταχού Έλληνες κοινωνούς αυτής της προσπάθειας και να τους φέρουμε ακόμα πιο κοντά στη χώρα και στην πολιτική ζωή, είναι αταλάντευτη. Και το πετυχαίνουμε μέσα από πρωτοβουλίες όπως η επιστολική ψήφος που μεγαλώνει την Ελλάδα.
Και αν θέλετε, σε επίπεδο πολιτικών συμβολισμών, είναι σημαντικό ότι η νέα κοινοβουλευτική χρονιά έκανε... ποδαρικό με την υπερψήφιση της επιστολικής ψήφου.