(Άρθρο): "Ο διάλογος πάντα γεφυρώνει τις αποστάσεις"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Thestival.gr", που δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2024

"Ο διάλογος πάντα γεφυρώνει τις αποστάσεις"

Επί 4,5 χρόνια η Κυβέρνηση βρίσκεται με πράξεις στο πλευρό των αγροτών στηρίζοντας τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα με διαρκείς παρεμβάσεις. Ήδη, από το 2019, απαντάμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές. Μειώσαμε το ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μειώσαμε το ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, καταργήσαμε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, καταργήσαμε το νόμο Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα, επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενισχύσαμε τη ρευστότητα του ΕΛΓΑ με 400 εκ. ευρώ και καταβάλαμε αποζημιώσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ την περίοδο 2020-2023.
Ακόμη, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξασφαλίζοντας για τη χώρα μας ποσό ύψους 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι το ίδιο ακριβώς με εκείνο που λάβαμε με την προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο υπέστησαν μείωση από 10 έως 15%, ενώ πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Πάντα σε ρεαλιστική βάση. Όμως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανα σε φίλους αγρότες, με τους οποίους συνομιλώ τακτικά, ότι τα ζητήματα δεν λύνονται με κινητοποιήσεις, παρά μονάχα με διάλογο. Αυτή είναι η βέλτιστη τακτική για να γεφυρώνονται οι αποστάσεις. Όμως για να είναι ο διάλογος αποδοτικός, πρέπει να γίνεται με ανοιχτούς δρόμους, διότι σπόροι για να "φυτρώσουν" λεφτόδεντρα που θα καλύψουν τα "θέλω" όλων των κοινωνικών ομάδων δεν υπάρχουν.
Στέλνω, λοιπόν, το μήνυμα ότι κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Εμείς, ως Κυβέρνηση, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ. Όπως, είμαστε εδώ να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε την ΚΑΠ καλύτερη σε ζητήματα που σχετίζονται με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, θα αντιμετωπίσουν την έκθεση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Αισιοδοξώ ότι σύντομα θα βρεθεί η βέλτιστη λύση και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί η σχέση της ΝΔ με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι βαθιά. Το γνωρίζω εκ πείρας, καθώς προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και έχω βιώσει τι σημαίνει να καλλιεργείς τη γη για να εξασφαλίσεις τα προς το ζην. Να ζυμώνεσαι με το χώμα, να σπέρνεις, να αγωνιάς αν θα βρέξει, αν θα ρίξει χαλάζι, αν θα έχει ξηρασία, αν σε πλήξει η ακαρπία, ώστε να δεις τον κόπο σου να αποδίδει καρπούς κυριολεκτικά και μεταφορικά.