«Βαδίζοντας προς την Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία»

«Βαδίζοντας προς την Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία» Κύριο

ΑΡΘΡΟ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (27.7.2014)

Έχω γράψει πολλές φορές σε επίπεδο αρθρογραφίας και έχω τονίσει ακόμη περισσότερες, στις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις μου, ότι η Δημοκρατία δεν είναι «η παθολογική πίστη στη συλλογική σοφία της ατομικής άγνοιας», όπως έγραψε κάποτε ο Αμερικανός αρθρογράφος H.L. Mencken, ούτε μια υπερτιμημένη αξία κενή περιεχομένου η οποία εξυπηρετεί πρόσωπα και καταστάσεις ως «βολική δικαιολογία», αλλά ο βαθμός συμμετοχής όλων μας στα κοινωνικά δρώμενα, με καθαρή συνείδηση και πλήρη γνώση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Για αυτό και η ροή της εξουσίας σε μια δημοκρατική κοινωνία, πηγάζει πάντα από τη βάση (λαός) και από εκεί διαχέεται στην κορυφή (εκτελεστική εξουσία).

Όταν το ξημέρωμα της 24ης Ιουλίου 1974 ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε την ιστορική ευθύνη να αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα στην πατρίδα μας και να επαναφέρει την κοινωνική ευνομία, σπάζοντας τον επταετή... γύψο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, κατάφερε όχι μόνο να βάλει τέλος στους αλλεπάλληλους διχασμούς που ταλάνιζαν το Έθνος μας, αλλά να θεμελιώσει το αρτιότερο δημοκρατικό πολίτευμα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Με τη διορατικότητά και την πολιτική του σωφροσύνη κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στις μεγάλες πολιτικές και εθνικές προκλήσεις της εποχής και εγκαθίδρυσε την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος αδιατάρακτης σταθερότητας που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Σε αυτήν τη 40ετή διαδρομή της Μεταπολίτευσης, η Δημοκρατία στην πατρίδα μας απέκτησε βαθιές ρίζες, οι οποίες θρέφονται καθημερινά από τις διδαχές του πρόσφατου παρελθόντος, τα οράματα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα ίδια οράματα και οι ίδιες ελπίδες κυριαρχούν και σήμερα την ώρα που η κοινωνία μας, βρισκόμενη σε τροχιά ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, επιχειρεί μια νέα φυγή προς τα εμπρός, η οποία θα την οδηγήσει στην Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία και στην αποδέσμευση από εκείνα που την πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτήν την προσπάθεια εθνικής ανάτασης η Νέα Δημοκρατία, αναλογιζόμενη το βάρος της ευθύνης που φέρει ως το μοναδικό κόμμα εξουσίας που κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, επωμίζεται και πάλι τη βαριά ευθύνη να κινήσει τις κατάλληλες διεργασίες για την ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας.

Άνοιξε πρώτη το σχετικό διάλογο και κατέθεσε συγκεκριμένη υπεύθυνη πολιτική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τολμώντας ριζοσπαστικές τομές και θέτοντας τα θεμέλια μιας καινούργιας εποχής.

Η διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στους θεσμούς και το πολιτικό προσωπικό, η εξισορρόπηση και σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και η αποτελεσματική προστασία των κοινωνικών αγαθών και των ατομικών δικαιωμάτων θα πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, θωρακίζοντας τη σχέση πολίτη-κράτους.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Ν.Δ. κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο 31 συγκεκριμένες προτάσεις όπως είναι για παράδειγμα:
-η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής,
-η ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου,
-η ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών σε νομοθετικό και ελεγκτικό επίπεδο,
-η αναθεώρηση του άρθρου 90 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
-η εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και
-η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, αναγκαίες προϋποθέσεις όχι μόνο για την αναγέννηση του πολιτικού μας συστήματος και την καθιέρωση μιας Δημοκρατίας που θα είναι άμεση, αντιπροσωπευτική και συμμετοχική, αλλά για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.

Στο κάτω-κάτω, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η Δημοκρατία δεν μεταβάλλεται, ούτε εκχυδαΐζεται στο όνομα της κρίσης.

Όπως φυσικά ότι Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία, ισότητα, δικαιώματα και όχι παρανομία, αναίδεια και αναρχία.

Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης