Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής" (02.11.2014)

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής" (02.11.2014) Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής"  (02.11.2014)

«Ας σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά»

Η προτροπή του Σμηναγού Σωτήρη Στράλη, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, είναι αυτό που αρμόζει και πρέπει σε όλους τους Έλληνες.

Οι πέντε αυτές λέξεις -«Έλληνες σηκώστε ψηλά το κεφάλι»- ήταν το λακωνικότερο και ουσιαστικότερο... παράγγελμα που ακούστηκε στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, μα συνάμα και ένα μήνυμα καρδιάς, αισιοδοξίας και περηφάνιας που λειτούργησε ως προτροπή ευθύνης και αφύπνισης ενός Έθνους, το οποίο παρά τα προβλήματα του χθες και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, προσδοκά να αντικρύσει (επιτέλους) το χάραμα μιας νέας εποχής.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, προέχει να ξεπεράσουμε τη σημαντικότερη παθογένεια της κοινωνίας μας στον 21ο αιώνα, που δεν είναι άλλη από τον «εθισμό» μας στον διχασμό.

Διαρκώς οι Έλληνες αναζητούμε ευκαιρίες και προφάσεις να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας, θυσιάζοντας την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας στο βωμό του πρόσκαιρου προσωπικού οφέλους.

Το ίδιο ισχύει και τώρα που η Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να απεγκλωβιστεί από τη «Σκύλλα» του πολιτικού κόστους και τη «Χάρυβδη» των αγορών, προτάσσοντας ως κυρίαρχη προτεραιότητα της, όχι την απλή έξοδο από την κρίση, αλλά την υιοθέτηση στην πατρίδα μας μιας κουλτούρας ευνομίας και αξιοκρατίας.

Δυστυχώς ως λαός και ως κοινωνία, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ήταν ελάχιστες οι φορές που προνοήσαμε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να προλάβουμε αυτό που βλέπαμε να έρχεται.

Κάθε φορά που επιχειρούσαμε μια συγκροτημένη προσπάθεια βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο «όχι», το οποίο ουδεμία σχέση είχε με εκείνο το περήφανο και ηρωικό που βροντοφώναξε ο λαός μας τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το ίδιο «όχι» ακούγεται και πάλι, 74 χρόνια μετά, από τους λάτρεις της προσωπικής στρατηγικής, τώρα που μέρα με την ημέρα γίνονται κινήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μακροοικονομίας, που επιβεβαιώνουν τη συνεχώς βελτιούμενη πορεία της οικονομίας μας, σηματοδοτώντας τη σταδιακή απεμπλοκή της από την εποχή των μνημονίων και δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της ώρας μας.

Οι επιτυχίες μας, ωστόσο, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν επί της ουσίας από πολιτικούς που διαθέτουν vintage υπόβαθρο, ξεπερασμένης εποχής και νοοτροπίας.

Το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε, σχεδόν αλώβητο, τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ σημαίνει πολλά.

Όπως εξίσου πολλά σημαίνουν, η παράταση της εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση μέχρι το τέλος του 2015, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα κατά 30%, ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν κάτι το αυτονόητο, η ρύθμιση για τα «κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια» και η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που έφερε στη Βουλή η Κυβέρνηση.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν θετικές ειδήσεις που επανεκκινούν την οικονομία μας και αποδεικνύουν περίτρανα ότι πλέον περνάμε στο στοίχημα της πραγματικής οικονομίας. Γιατί αυτή είναι η μάχη που καλούμαστε να κερδίσουμε στο εγγύς μέλλον. Να ενισχυθεί, δηλαδή, η ρευστότητα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να γίνουν προσλήψεις, να έρθουν επενδύσεις. Αυτά περιμένει ο κόσμος και θέλει η αγορά.

Ας σηκώσουμε, λοιπόν, ψηλά το κεφάλι, ας αναθαρρήσουμε με όσα έχουμε πετύχει και ας αναλογιστούμε ότι η πορεία της οικονομίας δεν είναι μόνο δείκτες, αλλά και ψυχολογία, που με τη σειρά της αντιστοιχεί στο 50% της βελτίωσης του κλίματος της αγοράς, της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Θεόδωρος Καράογλου
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης