«Ευθύνη και καθήκον»

«Ευθύνη και καθήκον» Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Σήμερα» (28.12.2014)

«Ευθύνη και καθήκον»

Η πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, οτι η προσέγγιση της Ευρωζώνης ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας «είναι φιλική, μα... αποφασιστική», δείχνει ξεκάθαρα πως διαμορφώνεται το διεθνές τοπίο για την Ελλάδα.
Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω για ποιο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριφέρεται σαν να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει στον διεθνή περίγυρο και μιλά για «ωμή» παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, από τη στιγμή που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, η προσπάθεια που κάνουμε ως χώρα να επανασυνδεθούμε με τις αγορές δυσχεραίνει εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία με τη σειρά της αποδεδειγμένα μειώνει τη ρευστότητα.
Επίσης δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, όταν εκείνος αναφέρθηκε στον κίνδυνο του «Grexit», από τη στιγμή που πρωτοκλασάτα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διατυμπανίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί» μιας δικής τους Κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές, θα είναι η (κατά τη γνώμη τους) «αδυναμία» της Ευρώπης να... αντέξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Φαίνεται δεν διάβασαν πρόσφατο άρθρο της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», με τίτλο: «Η εκλογή που θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρη την Ευρώπη στο χάος», στο οποίο αποκαλύπτεται η πρόθεση της Γερμανικής Κυβέρνησης να μην διατηρήσει την ίδια στάση απέναντι στην πατρίδα μας, στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Το άρθρο έρχεται ως φυσικό επακόλουθο μιας σειράς «εμπρηστικών» δηλώσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του κ. Σταθάκη στις 13 Δεκεμβρίου ο οποίος χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άμεσης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αν γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την Κυβέρνηση», καθώς και του Ευρωβουλευτή Κατρούγκαλου, στις 12 του ίδιου μήνα, σύμφωνα με τον οποίο αν οι δανειστές «κάνουν επιθετική κίνηση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πάρουν τα λεφτά τους πίσω».
Δυστυχώς στην Κουμουνδούρου αιθεροβατούν και δεν παραδειγματίζονται από όσα συμβαίνουν στη Ρωσία, μια χώρα με σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές και αξιόλογα οικονομικά πλεονεκτήματα, όπου τις τελευταίες εβδομάδες το Ρούβλι καταρρέει, σπάζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα της ισοτιμίας των 79 δολαρίων.
Και αιθεροβατούν, γιατί αδυνατούν(;) να κατανοήσουν ότι η κρίση των τελευταίων εβδομάδων στην Ελλάδα έχει πολιτικά και όχι οικονομικά αίτια.

Όλα ξεκίνησαν από την επιμονή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημα αν επιθυμεί την Ελλάδα εντός της Ευρώπης, δίνοντας αφορμές σε εξωγενείς παράγοντες να μας αντιμετωπίζουν ως μέσο παραδειγματισμού των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και από την εμμονή του να χρησιμοποιεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως μοχλό προκήρυξης πρόωρων εκλογών, θέτοντας σε κίνδυνο τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού, ιδίως τώρα που η οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Σήμερα η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από εξαετή ύφεση, καταγράφει μεγάλη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα, πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης.
Και αυτό οφείλεται στη στροφή του αναπτυξιακού μας προτύπου προς μια οικονομία της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας.
Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη και είναι κρίμα, μετά από τόσες επίπονες προσπάθειες, να βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με ενδεχόμενο «Grexit».
Για αυτό και στη διαδικασία που ξεκίνησε στην Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει να κυριαρχούν μονάχα δυο λέξεις: Ευθύνη και καθήκον.
Δυο λέξεις μικρές, με τεράστια σημασία για όλους τους συναδέλφους Βουλευτές.
Ψηφίζοντας τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτρέπουμε τους σημαιοφόρους του τυχοδιωκτισμού να παίξουν σε τρεις ζαριές τις θυσίες του λαού μας και τις τύχες της πατρίδας μας.
Για αυτό και στις δυο Προεδρικές ψηφοφορίες που απομένουν, στις 23 και 29 Δεκεμβρίου, σκεφτόμαστε το μέλλον της χώρας, αναλογιζόμαστε το βάρος της ευθύνης που σηκώνουμε στις πλάτες και ψηφίζουμε για το αύριο των παιδιών μας.