«ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ ΤΙΣ “ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ”»

«ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ ΤΙΣ “ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ”»

Άρθρο κ. Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" (11-01-2014)

 

 

Μερικά 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της τελετής έναρξης της Ελληνικής προεδρίας στο συμβούλιο της Ε.Ε., δυο είναι τα ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις σε μερίδα του διεθνούς Τύπου, που μέσω δημοσιευμάτων αμφισβητεί την ικανότητα της  πατρίδας μας να κρατήσει σταθερά το «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Πρώτον αν η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση και μπορούν να ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον και δεύτερον αν η χώρα μας διαθέτει την πυγμή να προωθήσει αποτελεσματικές πολιτικές σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η τραπεζική ένωση, η θαλάσσια πολιτική και η μετανάστευση

 Ως προς το πρώτο,  πειστικότεροι δείκτες για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα είναι εκείνος που καταγράφει την καθοδική πορεία των spreads, για τα οποία σήμερα πληρώνουμε περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που έχουμε συνάψει, όπως και εκείνος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο οποίος την ημέρα της επίσημης έναρξης της Ελληνικής προεδρίας έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 35 μηνών.

 Πρόκειται για δυο επίκαιρα στοιχεία που αν μη τι άλλο «φωτογραφίζουν» μια Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση και η οποία, μέσα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, θα μπορέσει να μειώσει την ανεργία, προσφέροντας έτσι πολύτιμη διέξοδο στα όνειρα μιας κοινωνίας που μαστίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

 Η επιτυχία της Ελλάδας να ορθοποδήσει και να αποτινάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό του «αδύναμου κρίκου» της Ευρώπης, αποκομίζοντας μάλιστα κολακευτικά σχόλια από την ηγεσία της Κομισιόν για τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε εν μέσω της βαθύτερης ύφεσης που γνώρισε ποτέ χώρα της Ευρώπης στα μεταπολεμικά χρόνια, σε συνδυασμό με την καθολική αναγνώριση των θυσιών του λαού μας, αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη ότι επιτέλους κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

 Ασφαλώς και τα προβλήματα δεν λύθηκαν μονομιάς, ούτε τα ποσοστά της ανεργίας θα μειωθούν από τη μια στιγμή στην άλλη σε μονοψήφιο ποσοστό.

 Ας μην τρέφουμε τέτοιου είδους αυταπάτες.

 Αναμφίβολα όμως αποδείξαμε ότι οι Έλληνες δεν είμαστε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και ότι δουλεύοντας σκληρά και μεθοδικά καταφέρνουμε μέρα με την ημέρα να επαναφέρουμε την ελπίδα στον τόπο.

 Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, η άσκηση της εκ περιτροπής εξάμηνης προεδρίας της Ένωσης από όλα τα κράτη-μέλη, τους επιτρέπει να συνεισφέρουν το δικό τους στίγμα στον καθορισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. 

 Όπως επισήμανε και ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την Ε.Ε., για αυτόν το λόγο έχουμε θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητά την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων που δεν είναι άλλα από την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την τραπεζική ενοποίηση, τη μετανάστευση και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

 Σε όσους αμφιβάλλουν για το αν μπορούμε να τα καταφέρουμε, εμείς απαντούμε ότι η Ελληνική προεδρία θα είναι επιτυχημένη διότι θα είναι πραγματιστική και θα αναδείξει όλα εκείνα που μας ενώνουν και μας θέτουν σε πορεία ανάπτυξης.

 Έχοντας δοκιμαστεί από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλο λαό της Ευρώπης, γνωρίζουμε ποια είναι τα προτάγματα που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο (ελευθερία, δημοκρατία, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη) και βασιζόμενοι σε αυτά θα εργαστούμε για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» για ακόμη μια φορά.

 

 

 

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης