«Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

«Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Άρθρο κ. Καράογλου στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" 19.1.2014

 

Η νέα εποχή που ανατέλλει στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα απαιτεί πολιτικές ευθύνης με όραμα, προγραμματισμό και σχέδιο, διόρθωση των ανισορροπιών στην οικονομία, έμφαση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις, μα πάνω από όλα προϋποθέτει οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

 Η πρώτη θα βγάλει την Ελλάδα από την περιδίνηση της ύφεσης, θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της και θα την επαναφέρει σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ η δεύτερη θα μας επιτρέψει να δρέψουμε -επιτέλους- τους καρπούς των προσπαθειών και των θυσιών ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια ραγδαία μείωση του εισοδήματος του εξαιτίας της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έπληξε ποτέ τη χώρα μας.

 Στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης αναγνωρίζοντας ότι ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας παρέχει ο επενδυτικός νόμος και τον χρησιμοποιήσαμε ως… εργαλείο διευκόλυνσης της ανάπτυξης.

 Με όχημα τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ, πετύχαμε τη δημιουργία ενός πλαισίου εντός του οποίου οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος να καταθέσουν τις επενδυτικές τους προτάσεις.

 Έτσι, μέχρι στιγμής, στους 7 επενδυτικούς κύκλους  έχουν κατατεθεί 259 επενδυτικά σχέδια (106 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 60 στη Δυτική και 93 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω των οποίων θα διασφαλιστούν περίπου 15.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, χιλιάδες νέες έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα  τουλάχιστον άλλες 1.300 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

 Τούτη η στοχευμένη αναπτυξιακή αρμοδιότητα μας επιτρέπει να συμβάλλουμε καταλυτικά, ως Υπουργείο, στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος στο σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης και μέσα από τη διάχυση της αναπτυξιακής δραστηριότητας σε όλους τους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας, να δημιουργήσουμε σταδιακά μια ανταγωνιστική οικονομία επιβεβαιώνοντας -μεταξύ άλλων- και την υπαρξιακή αναγκαιότητα της νέας δομής του ΥΜΑΘ.

 Η απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης μιας επένδυσης σε συνδυασμό με την αισθητή μείωση των επιβαρύνσεων που δεχόταν μέχρι πρότινος ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, αλλά και τη σημαντική επιτάχυνση του χρόνου αξιολόγησης, έγκρισης και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων από την Υπηρεσία μας, είχε ως πρακτικό αποτέλεσμα  το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης να μετεξελιχθεί τους τελευταίους 19 μήνες σε κεντρικό πυλώνα εξέλιξης και βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη Β. Ελλάδα.

 Πειστικότερος δείκτης των παραπάνω αποτελεί η μαζική κατάθεση 112 επενδυτικών προτάσεων το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2013 (στο πλαίσιο του 7ου κύκλου υποβολής ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014) συνολικού προϋπολογισμού 840,6 εκ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 43% επί του αριθμού των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο σύνολο των επτά επενδυτικών κύκλων.

 Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό στατιστικό στοιχείο, το οποίο μαρτυρά πόσο υψηλής σημασίας είναι για την πατρίδα μας η εμπέδωση, στην κοινωνία και στις αγορές, κλίματος οικονομικής  και πολιτικής σταθερότητας και πόσο αυτό μπορεί να επιτρέψει την άνθιση των επενδύσεων.

 Στηριζόμενοι, λοιπόν, στον επενδυτικό νόμο, ανοίγουμε την πόρτα στην ανάπτυξη και θέτουμε στέρεες βάσεις για την επανεκκίνηση της χειμαζόμενης, είναι η αλήθεια, οικονομίας της Μακεδονίας και της Θράκης και ατενίζουμε με αισιοδοξία και σιγουριά το μέλλον της πατρίδας μας, ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες πολίτες.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης