Άρθρο: "Απλή αναλογική και άδολη... λογική"

Άρθρο: "Απλή αναλογική και άδολη... λογική" Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Δημοκρατία", με τίτλο "Απλή αναλογική και άδολη... λογική!", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

 

«Απλή αναλογική και άδολη... λογική!»

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο ήταν μια βαριά προσωπική πολιτική και κοινοβουλευτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτική γιατί δεν έπεισε το Σώμα ότι η -κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του- απλή αναλογική ήταν τόσο... άδολη όσο την παρουσίαζε και κοινοβουλευτική γιατί οι 179 Βουλευτές που υπερψήφισαν την πρότασή του είναι μικρός αριθμός για τα κοινοβουλευτικά μας δεδομένα, συγκριτικά με το στόχο των 200 ψήφων που έθεσε αρχικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε επί της ουσίας το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη μια κυβερνητική θητεία, θυσιάζοντας την πολιτική ομαλότητα στη χώρα.

Ένα χαρτί, ωστόσο, το οποίο «κάηκε», καθώς η απλή αναλογική είναι ένας νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ μιας και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, θα τον ακυρώσει μέσα από μια ευρεία συνεννόηση ευθύνης με τα κόμματα του κοινοβουλίου που τάσσονται υπέρ της πολιτικής σταθερότητας στην πατρίδα μας. Συνεννόηση βάσει ενός προγραμματικού χαρακτήρα και όχι ετερόκλητων συμμαχιών με αποκλειστικό σκοπό τη νομή της εξουσίας.

Γιατί το πραγματικό πρόβλημα του πολιτικού μας συστήματος δεν είναι το εκλογικό σύστημα, ούτε το μπόνους των 50 εδρών, ούτε αν θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι 16άρηδες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτήσει και πάλι αξιοπιστία.

Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, είναι ορισμένα από τα ουσιαστικά ζητήματα δημοκρατίας που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά.

Προβλήματα τα οποία πρέπει να προστεθούν δίπλα στην πρωτοφανή φορολογική επιδρομή κατά νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην οικονομική αφαίμαξη των εισοδημάτων, την ανεργία, τα κόκκινα δάνεια και τα τεράστια προβλήματα στην υγεία και την Παιδεία.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλή αναλογική αλλά απλή και –προπάντων- άδολη λογική, η οποία δεν θα υπηρετεί εθελόδουλα κομματικούς καιροσκοπισμούς.

Χρειάζεται σταθερότητα, λιγότερη φορολογία, περισσότερη ασφάλεια, μικρότερο κράτος, ανακούφιση της μεσαίας τάξης, αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που δεν αντιμετωπίζει την εξουσία ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέσο για να επαναφέρει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, της προκοπής και της ευημερίας.

Η κενόλογη στρατηγική της καταγγελίας για όλα και επί όλων, που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου, απέτυχε οικτρά. Μπορεί πρόσκαιρα να έδωσε οφέλη στο κόμμα της Κουμουνδούρου, έπληξε όμως καίρια την πατρίδα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πλέον την ηγεμονική του παρουσία στο πολιτικό σκηνικό. Σύντομα θα κληθεί να παραδώσει και την εξουσία.

Για αυτό και η τροπή που πήρε η ψηφοφορία στη Βουλή δεν είναι μια καλή εξέλιξη για τη Νέα Δημοκρατία, όπως σπεύδουν ορισμένοι να πανηγυρίσουν, αλλά καλή εξέλιξη για την Δημοκρατία και την Ελλάδα γενικότερα.