«ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ» ( Άρθρο στην εφημερίδα "Έθνος" - 8/9/13)

«ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ» ( Άρθρο στην εφημερίδα "Έθνος" - 8/9/13)

Κάθε νέο βήμα, είναι η ελπίδα για μια καλύτερη αρχή.

 Έτσι και η 78η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η πρώτη που διοργανώνεται από τον ενδυναμωμένο και ενιαίο πλέον εθνικό εκθεσιακό μας φορέα, σηματοδοτεί τη νέα προσπάθεια για την επανατοποθέτηση της ΔΕΘ-Helexpo στον διεθνή εκθεσιακό χάρτη, την ανάδειξη της επιθετικής εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη, ανάκαμψη και ευημερία του συνόλου του λαού μας.

 Απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τις στρεβλώσεις των περασμένων δεκαετιών, η νέα Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί να λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα» νέων κλαδικών εκθέσεων, να στηρίξει νέους τομείς της οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου και να αποτελέσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, ανταποκρινόμενη πλήρως στους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει ως χώρα για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

 Η νέα δυναμική της διαφαίνεται ήδη σε μια σειρά από συγκρίσιμα  μεγέθη.

 Οι εκθεσιακοί χώροι είναι αυξημένοι έως και 40% συγκριτικά με πέρυσι, οι Έλληνες εκθέτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1000, όταν το 2012 ήταν 800, ενώ συν τοις άλλοις θα υπάρχει ιδιαίτερα σημαντική παρουσία ξένων εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Google Development Group, καθώς και διεθνών συλλογικών συμμετοχών από την Αυστραλία, τις Η.Π.Α., τα Βαλκάνια και την Ασία, συνιστώντας απτή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο εθνικός εκθεσιακός μας φορέας, είναι η αφύπνιση των παραγωγικών δυνάμεων της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Ασφαλώς, η θέση που αξίζει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι σημαντικότερη από αυτήν που κατέχει σήμερα.

 Για αυτό παραμένοντας σταθερή στον εθνικό της ρόλο και πιστή στις εξωστρεφείς επιδιώξεις της, η 78η ΔΕΘ καλείται να αποδείξει ότι έπαψε να είναι μια διοργάνωση χωρίς ταυτότητα και ενδιαφέρον, αλλά εξελίχθηκε σε μια έκθεση στοχευμένων εμπορικών κατευθύνσεων, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ευρύτερη περιοχή σε αναδυόμενο πόλο σημαντικών ευκαιριών για επενδύσεις.

 Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους όλοι μας το προφανές.

 Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η Βόρεια Ελλάδα έχει και πάλι συγκεκριμένο στόχο και προκαθορισμένη πορεία ανάπτυξης και προόδου.

 Μακριά από βαρύγδουπες υποσχέσεις και μεγαλόπνοους σχεδιασμούς, που ουδέποτε υλοποιήθηκαν στο παρελθόν, η Θεσσαλονίκη, με απόλυτη συναίσθηση του κομβικού της ρόλου, βρίσκεται ενώπιον της τελευταίας της, ίσως, ευκαιρίας να γίνει πύλη των Βαλκανίων και η Μακεδονία με τη Θράκη προγεφύρωμα της Ευρώπης για αυτήν την αναπτυσσόμενη γωνιά της Μεσογείου.

 Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αξιοποίηση των κατάλληλων αναπτυξιακών «εφοδίων» που διαθέτει, όπως είναι η Εγνατία Οδός, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», το σιδηροδρομικό δίκτυο και η Ζώνη Καινοτομίας.

 Ήδη ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών δεσμεύτηκε, κατά την πρόσφατη παρουσία του στην πόλη, για το «ξεκόλλημα» των εργασιών του Μετρό, την επέκταση του ενός διαδρόμου προσαπογείωσης του αεροδρομίου «Μακεδονία» και την επιδιόρθωση του δεύτερου, ενώ όσον αφορά στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε μια δύσκολη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις περίοδο, η ΟΛΘ Α.Ε. καταφέρνει να διατηρήσει τον όγκο των εργασιών της, αλλά και τις οικονομικές της επιδόσεις, που την έχουν αναδείξει σε μία από τις πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρίες.

 Όλα τα παραπάνω μας αποδεικνύουν περίτρανα ότι αν θέλουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την πατρίδα μας, πρέπει να εστιάσουμε στις παραγωγικές δυνάμεις που εκτείνονται σε ολόκληρη τη Μακεδονία και Θράκη.

 Για αυτό και το μήνυμα που θέλω να στείλω,  είναι σαφές.

 Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι καταδικασμένη να πετύχει.

 Επιτυχία της ΔΕΘ δεν είναι μόνο επιτυχία της πόλης μας, αλλά της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Και το ΥΜΑΘ, ενεργώντας στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως επιτελικός βραχίονας της κυβέρνησης στο χώρο ευθύνης του, δεσμεύεται πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ενδυναμώσει την εθνική αυτή υπόθεση που ονομάζεται Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε αυτός ο θεσμός να ξαναγίνει η σημαία της πόλης.

 Η νέα ΔΕΘ είναι προάγγελος της νέας Ελλάδας που έρχεται.

 Η Θεσσαλονίκη γυρίζει σελίδα, η ΔΕΘ γυρίζει σελίδα.

 Η Ελλάδα αλλάζει.

 Η Μακεδονία και η Θράκη αλλάζουν.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης