«ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ»

«ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ»

Άρθρο του κ. Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Karfitsa"

"Λίγη ώρα μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, σκέφτηκα ότι ο τρόπος που αντιπολιτεύεται ένα κόμμα παραπέμπει στον τρόπο που θα ασκήσει εξουσία, αν τελικά οι πολίτες του εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας.

 Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου απουσιάζει ο κεντρικός σχεδιασμός.

 Ελλείψει σχεδίου και συγκροτημένης εναλλακτικής πρότασης για την έξοδο από την κρίση, επιβιβάστηκαν στο όχημα του κρατισμού και δόμησαν την αντιπολιτευτική τους τακτική σε παλαιοκομματικές πολιτικές πρακτικές, επιλέγοντας συνειδητά τον επικίνδυνο δρόμο της ανέξοδης υποσχεσιολογίας και του φθηνού λαϊκισμού.

 Θέλουν να μας πείσουν ότι η αυθάδεια είναι δικαίωμα, η αναίδεια είναι ισότητα και η αναρχία μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ευημερία.

 Μόνο που το βράδυ της περασμένης Κυριακής κάθε σκεπτόμενος πολίτης συνειδητοποίησε ότι  ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αντιθέσεις και αντιφάσεις και πως η πρόταση μομφής λειτούργησε ως αντιπερισπασμός του κ. Τσίπρα, στην απέλπιδα προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από τις αδιέξοδες πολιτικές του λεγόμενου «αντιμνημονιακού μπλοκ» που ο ίδιος εμπνεύστηκε.

 Τελικά ο «άλλος δρόμος» για τον οποίο μιλούσαν, αποδείχθηκε αδιέξοδος.

 Και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, όσο και αν το επιθυμούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι το… σπίρτο που θα πυροδοτήσει την κοινωνική ανάφλεξη.

 Το γιατί, βρίσκει απάντηση στην κοινωνία η οποία, πιο ώριμη από ποτέ, αναγνωρίζει ότι το πολιτικοοικονομικό τοπίο της πατρίδας μας αλλάζει προς το καλύτερο.

 Αυτήν την παραδοχή ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει.

 Στο διάστημα των 17 μηνών που μεσολάβησε από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

 Ανάκτησε την αξιοπιστία της, εξασφάλισε δημοσιονομική σταθερότητα, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, εκμηδένισε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, εξελίσσεται σε φιλόξενο χώρο υποδοχής επενδύσεων από επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως είναι για παράδειγμα η «Hilux» και η «Foxconn» με ηγετικά στελέχη των οποίων συναντήθηκα πρόσφατα στο Διοικητήριο και σε περίπου δυο μήνες είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν με όραμα, δουλειά και επιμονή, που αποτελούν άλλωστε τα βασικά συστατικά της επιτυχίας.

 Γιατί ήταν επιτυχία του Έθνους μας να συσπειρωθεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας κάτω από το μεγάλο στόχο της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

 Συνοψίζοντας, η πρόταση μομφής δεν λειτούργησε ως απειλή της κυβερνητικής συνοχής αλλά ως ευκαιρία να αναδείξουμε τη στοχευμένη πολιτική μας η οποία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να αλλάξει τις ισορροπίες στην ελληνική οικονομία προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

 Παραφράζοντας λοιπόν τον Γάλλο συγγραφέα Sacha Guitry, το ηθικό δίδαγμα μιας αποτυχημένης πρότασης μομφής είναι πως μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι σοβαρός, αλλά δεν μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι υπεύθυνος."

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης