Άρθρο: "Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για τη Μακεδονία και τη Θράκη"

Άρθρο: "Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για τη Μακεδονία και τη Θράκη" Κύριο

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα της ΝΔ Θεσσαλονίκης www.ndthessaloniki.gr

«ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ»

Από την πρώτη στιγμή που ο Πρόεδρός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μου εμπιστεύθηκε την ευθύνη του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος, ξεκαθάρισα ότι απόλυτη προτεραιότητά μου είναι να εργαστώ με ταχύτητα, μεθοδικότητα, στόχευση, συνέπεια και διεκδικητικό πνεύμα απέναντι σε όσους θέλουν τη Βόρεια Ελλάδα «βουβή», προκειμένου να την επαναφέρουμε στον αναπτυξιακό χάρτη.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά οι ομάδες εργασίας του Τομέα, στις οποίες συμμετέχουν εθελοντικά περισσότερα από 50 άτομα καταθέτοντας χρόνο, σκέψεις και προσφορά, έχουν ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων το οποίο θα ξεδιπλώνουμε ημέρα με την ημέρα, με απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση των αναπτυξιακών αντανακλαστικών των τοπικών οικονομιών και την αναδιαμόρφωση του παραγωγικού τους μοντέλου.

Μέλημά μας είναι να βάλουμε τέλος στη συστηματική απαξίωση της Βόρειας Ελλάδας, καθιστώντας την ευρύτερη περιοχή ευθύνης μας σημείο αναφοράς διοικητικής αποκέντρωσης και παραγωγικής ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο: i) Στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ii) Ενίσχυση της εξωστρέφειας, iii) Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι χαμένες ευκαιρίες των τελευταίων 21 μηνών πρέπει να λειτουργήσουν ως οι μεγάλες προκλήσεις του αύριο.

Ως εκ τούτου, ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, η έξοδος από την παρατεταμένη κρίση θα έλθει μονάχα όταν αξιοποιηθούν τα προνόμια που αποδεδειγμένα της έχει χαρίσει απλόχερα η φύση ώστε να γίνει πραγματικά παραγωγική.

Όταν, για παράδειγμα, αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική της σημασία και την αναδείξουμε σε ισχυρό εθνικό και οικονομικό βραχίονα, όταν την καθιερώσουμε ως 12μηνο τουριστικό προορισμό, όταν αναπτύξουμε πολυεπίπεδες πολιτιστικές, ιστορικές, εξαγωγικές, τουριστικές συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες, όταν υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής που δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης, όταν προσελκύσουμε επενδύσεις, όταν στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν καταπολεμήσουμε την ανεργία και αποτρέψουμε τη μετανάστευση πολιτών και επιχειρήσεων.

Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος που θέσαμε ως Νέα Δημοκρατία και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως την οραματιζόμαστε και της αξίζει, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια αποτελούν τους 4 πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουμε την τοπική ανάπτυξη.

Ανάπτυξη απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του χθες. Ανάπτυξη η οποία θα επιτρέψει στη Βόρεια Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως επίκεντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας, σύναψης εμπορικών συμφωνιών και προβολής της οικονομικής ταυτότητας μιας Ελλάδας που αλλάζει, παράγει, αντιστέκεται και εξελίσσεται σε θύλακα καινοτόμων ιδεών.

Τα μέσα για να το πετύχουμε τα διαθέτουμε (Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ΟΛΘ, ΔΕΘ-HELEXPO, Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης εντός του ΥΜΑΘ). Τα αξιοποίησα στο μέγιστο βαθμό ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης τη διετία 2012-2014, το ίδιο σκοπεύω να πράξω και πάλι.

Γιατί, πολύ απλά, στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αξίζουν και δεν χωρούν άλλες χαμένες ευκαιρίες!