(Άρθρο): "Προϋπολογισμός Χριστουγεννιάτικων θαυμάτων"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «Vimapress.gr», που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

«Προϋπολογισμός Χριστουγεννιάτικων θαυμάτων»

Αν και βαθύτατα φοροεισπρακτικός, ο προεκλογικός προϋπολογισμός του 2019 κινείται σε... εορταστικό κλίμα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, όταν το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η ιδιωτική ανάκαμψη θα ανακάμψει, οι επενδύσεις θα αυξηθούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα πάψουν να συσσωρεύονται, τότε μας καλεί να πιστέψουμε σε Χριστουγεννιάτικα θαύματα. Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά πως γίνεται να γεμίσουν ξαφνικά με χρήματα οι τσέπες και τα πορτοφόλια μας, τη στιγμή που ζούμε υπό ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Επειδή, όμως, τα θαύματα από την πραγματικότητα διαχωρίζονται από τη λεπτή μα ευδιάκριτη γραμμή του ρεαλισμού, ας δούμε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού τα οποία πιστοποιούν την κυβερνητική αποτυχία.

Πρώτα από όλα τα «καθαρά» έσοδα του 2019 είναι αυξημένα συγκριτικά με πέρυσι καθώς εκτιμώνται στα 53,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 53,6 δισεκατομμυρίων το 2018. Δεν χρειάζεται να αναλύσω ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της ακραίας υπερφορολόγησης. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σε πρακτικό επίπεδο στις πλάτες των Ελλήνων προστίθενται επιπλέον φορολογία ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Δεύτερον, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι το 2019 διαμορφώνονται στα 46,423 δισεκατομμύρια ευρώ από 45,418 που ήταν φέτος. Η αύξησή τους προέρχεται κυρίως από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος (611 εκ. ευρώ και 373 εκ. ευρώ αντίστοιχα). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές, κατηγορία που περιλαμβάνει από τον ΦΠΑ μέχρι τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, θα αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο 17,3% του ΑΕΠ. Ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε.
Τρίτον, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων. Ενώ από το 2015 και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη οι φόροι μειώνονται, στην πατρίδα μας αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Τέταρτον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την εφορία έχουν διογκωθεί κατά 60%. Τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ επειδή συνέπεσε χρονικά με την εξόφληση της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Τα 449, 92 εκατομμύρια ευρώ που δεν εισπράχθηκαν τον ένατο μήνα του χρόνου, είχαν ως αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών το τρίτο τρίμηνο του έτους να ανέλθουν στα 7,839 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά να ξεπεράσουν τα 103 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα τέσσερα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας που οδήγησε στην εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος αντίκρισε κατάματα το σκληρότερο πρόσωπο του λαϊκισμού. Η ελπίδα που έταξαν όσοι δήλωναν «σώμα και αίμα των Ελλήνων» έγινε λεπίδα, θερίζοντας όνειρα και προσδοκίες.

Απέναντι σε αυτήν την αδιέξοδη πολιτική η ΝΔ προτάσσει μια συμφωνία αλήθειας που έχει ως προμετωπίδα τη μείωση των φόρων. Όχι για να «χαϊδέψει» αυτιά, αλλά γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι είναι βασική προϋπόθεση για να ανακάμψει η οικονομίας μας.

Στο πλαίσιο αυτό το δικό μας κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:
-μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για ποσά έως 10.000 ευρώ από 22% που είναι σήμερα στο 9%,
-μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 20% από 29% που είναι σήμερα σε ορίζοντα διετίας,
-μείωση του ΦΠΑ κατά δυο μονάδες. Ο ανώτατος συντελεστής θα οριστεί στο 22% από 24% και ο κατώτατος στο 11% από 13%.

Επίσης:
-Θα αυξηθεί το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις σε 25.000 από 10.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα που είναι σήμερα,
-θα καθιερωθεί προοδευτική φορολογική κλίμακα με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να είναι χαμηλότερος από το σημερινό που φτάνει αθροιστικά, με το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης στο 55%,
-ενώ θα καταργηθούν σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στην οικονομική αφαίμαξη ενός ολόκληρου λαού. Πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος πέραν του αδιέξοδου που εφαρμόζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτόν προτείνουμε και αυτόν θα ακολουθήσουμε από την επομένη κιόλας ημέρα των εκλογών. Γιατί πλησιάζει ο καιρός που η ΝΔ θα βρίσκεται και πάλι στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας. Εκεί που απέδειξε ότι προφανώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι και πως ναι, εμείς μπορούσαμε καλύτερα!