(Άρθρο): "Πολιτική σημαίνει σχέδιο, δράση και αποτέλεσμα"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Τύπος της Θεσσαλονίκης» που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2018

«Πολιτική σημαίνει σχέδιο, δράση και αποτέλεσμα»

Ως ενεργός πολίτης και πολιτικός μου αρέσει να κοιτάζω τον ορίζοντα! Να διεισδύω στον πυρήνα των προβλημάτων που μας αφορούν ως κοινωνία και μέσα από πράξεις, που συνεπάγονται στοχευμένες και επεξεργασμένες προτάσεις, να συμβάλλω στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος, με σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών.

Αναλαμβάνω, δηλαδή, την ευθύνη της πολιτικής καθοδήγησης, προτρέποντας όσους θέλουν να ακούσουν τον πολιτικό μου λόγο, ανεξαρτήτως εάν στηρίζουν ή όχι την παράταξη που εκπροσωπώ, να ακολουθήσουμε μια διαδρομή που αφενός αξιοποιεί τις ενδογενείς μας δυνατότητες, αφετέρου αυξάνει τις απαιτήσεις και πολλαπλασιάζει τις προσδοκίες.

Ασφαλώς αναγνωρίζω ότι το μεγάλο μας εθνικό πρόβλημα είναι η καθολική κρίση εμπιστοσύνης. Ότι στα χρόνια της κρίσης κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα! Οφείλω ωστόσο να παραδεχθώ ότι στις περισσότερες από 50 δράσεις που διοργάνωσε το πολιτικό μου γραφείο εντός του 2018, αφουγκράστηκα την ωριμότητα του κόσμου να αποδεχθεί την αναγκαιότητα εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών. Μα και την πίστη ότι μόνο η υιοθέτηση ενός οικονομικού μοντέλου το οποίο θα προάγει την εθνική ανταγωνιστικότητα θα επιτρέψει στο κράτος μας να λειτουργήσει χωρίς στρεβλώσεις και περιορισμούς.

Μέσα από τις δεκάδες πολιτικές δράσεις που πραγματοποίησα (από την αφιερωματική για την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι τις θεματικές για τον πρωτογενή τομέα), οι οποίες με ανέδειξαν στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τη λεγόμενη «μεσαία τάξη». Να τους εξηγήσω ότι πρέπει να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας της χώρας. Να τους διευκρινίσω γιατί πρέπει να επιχειρήσουμε μια θεσμική ανασύνταξη. Να τους βοηθήσω να αντιληφθούν ότι το κράτος δεν είναι ένας απρόσωπος μηχανισμός αλλά η συμπύκνωση του υπάρχοντος κοινωνικού συσχετισμού.

Κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά σε φίλους, στελέχη, ψηφοφόρους της ΝΔ και όχι μόνο, επιμένω ότι η στήριξη των προσώπων, ως πολιτική πράξη, καθιστά τον πολίτη υπεύθυνο των επιλογών του. Άρα συμμέτοχο στην πορεία της χώρας! Με απλά λόγια η ψήφος (ως πεμπτουσία της δημοκρατίας), στο πλαίσιο της συλλογικής συνείδησης, συνιστά απόδοση πολιτικής ευθύνης στο εκλογικό σώμα, διότι είναι συνυφασμένη με την έννοια του πολιτικού κόστους ως προς την άσκηση της εξουσίας από τα πρόσωπα που επιλέγονται.

Το παραπάνω ζήτημα το συνάντησα πολλές φορές μπροστά μου τη χρονιά που φεύγει. «Θα τους κουράσεις» μου έλεγαν πολλοί όταν μάθαιναν ότι σχεδίαζα άλλη μια πολιτική δράση. Προσπαθούσαν να με πείσουν ότι στην εποχή της κρίσης η κοινωνία μας έχει γίνει απολιτίκ και πως έπαψε να ενδιαφέρεται για τα κοινά.

Τους απαντούσα με τη γνωστή ρήση του Πλάτωνα πως: «Μια από τις επιπτώσεις του να αρνείσαι να συμμετάσχεις στα πολιτικά ζητήματα, είναι ότι καταλήγεις να κυβερνάσαι από κατώτερους». Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν, η προσωπική μου άποψή είναι ότι ένα πολιτικό γραφείο οφείλει να διοργανώνει πολιτικές δράσεις και να ασχολείται με τα ζητήματα που «καίνε».

Πολιτική δεν είναι το life style που εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία, ούτε οι «λαμπερές» φωτογραφίες στο Facebook ή οι χειραψίες και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Πολιτική σημαίνει σχέδιο-δράση-αποτέλεσμα και βήμα λόγου. Είναι ταυτισμένη με τη συνείδηση ευθύνης. Προτάσσει το συνολικό καλό και όχι το εφήμερο και προσωπικό όφελος.

Έτσι αντιλαμβάνομαι την πολιτική! Αυτήν πρεσβεύω, σε αυτό το μονοπάτι θα συνεχίσω να πορεύομαι και τη νέα χρονιά, κόντρα στην εποχή του φαίνεσθε και του τυχοδιωκτισμού!

Και στην ώρα της κάλπης θα κριθούμε για τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο καθένας. Για τις πράξεις μας και τα αποτελέσματα που αυτές παράγουν. Διότι, σε τελική ανάλυση, αν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τα πράγματα που βλέπεις θα αλλάξουν!

Καλή χρονιά να έχουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας και βεβαιότητα ότι ως Έθνος μπορούμε καλύτερα. Όλοι μαζί θα κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα!