(Άρθρο): "Το δημογραφικό απειλεί την κρατική μας υπόσταση"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο περιοδικό «Polis Local» που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου 2019

«Tο δημογραφικό απειλεί την κρατική μας υπόσταση»

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό που συζητήσαμε πριν από λίγες ημέρες στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε πως η υπογεννητικότητα αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα. Είναι, όπως επισήμανα σε όλες τις παρεμβάσεις μου, μια εν δυνάμει «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας, η οποία υπονομεύει τόσο την ύπαρξη του έθνους μας, όσο και την κρατική μας υπόσταση.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς στο πόρισμα επισημαίνεται πως η μείωση του πληθυσμού μας μπορεί να φτάσει έως και 1,4 εκατομμύρια πολίτες το 2035 -συγκριτικά με το 2015- και έως 2,5 εκατομμύρια το 2050. Αυτό συνεπάγεται ότι σε 31 χρόνια από φέτος οι Έλληνες δεν θα ξεπερνούμε τα 8,3 εκατομμύρια από 10,7 που είμαστε σήμερα.

Το στοιχείο που προβληματίζει περισσότερο τους ειδικούς δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια χώρα που μικραίνει αριθμητικά. Αλλά κυρίως ότι μεταβάλλεται σε μια χώρα που γερνά με ραγδαίους ρυθμούς! Το 1951, για παράδειγμα, που ο πληθυσμός μας αριθμούσε 7,6 εκατομμύρια πολίτες, η μέση ηλικία βρισκόταν στα 30 χρόνια. Σήμερα αντιστοιχεί στα 43,5 έτη, ενώ το 2050 οι άνω των 65 χρόνων θα αντιστοιχούν στο 33% του πληθυσμιακού μας δυναμικού. Άρα το δημογραφικό μας πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά πρωτίστως ποιοτικό.

Αναλογιστείτε μονάχα ότι ένας εργαζόμενος θα αντιστοιχεί σε σχεδόν έναν συνταξιούχο. Αυτή η αναλογία θα έχει ως συνεπακόλουθα την καταβαράθρωση της χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και φυσικά την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και αυτό διότι ένας διαρκώς μειούμενος αριθμός εργαζομένων θα πρέπει να καλύψει με τις εισφορές και τους φόρους του τις συντάξεις και τις παροχές υγείας ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι τις συνέπειες της αδράνειάς σου, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Στη χρονική καμπή που θα πρέπει να αναλάβουμε δράση, καθώς εάν δεν παρέμβουμε εδώ και τώρα η εντυπωσιακή μείωση των γεννήσεων -σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού και τη ραγδαία αύξηση της αποδημίας- θα συρρικνώσουν επικίνδυνα την Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός ισχυρισμός πως η αξιοποίηση προσφύγων και μεταναστών θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση του δημογραφικού δείκτη είναι τουλάχιστον αφελής, διότι θα οδηγήσει σε εθνική αλλοίωση. Ως εκ τούτου τα νέα ζευγάρια χρειάζονται κίνητρα προκειμένου να μη φοβούνται την απόκτηση παιδιών.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τεκμήριο, οι προτάσεις της ΝΔ για τη στήριξη των νέων γονέων βασίζονται σε έξι άξονες:
1) τη μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού,
2) τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων και κυρίως των γυναικών,
3)τη εφαρμογή θεσμικών μέτρων για τη γενικότερη προετοιμασία της κοινωνίας και της πολιτείας στις δημογραφικές εξελίξεις και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων,
4) τη λήψη μέτρων για την προώθηση της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης,
5) τη στήριξη των μεγάλων οικογενειών και τέλος
6) την αντιστροφή του brain drain, της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό.

Το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στη χώρα από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια, η υπαγωγή των βρεφικών ειδών πρώτης ανάγκης στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ ή ακόμη το δικαίωμα οι νέες μητέρες να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, αποτελούν πλέγμα παρεμβάσεων μέσω των οποίων προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να πάψει να αντιμετωπίζεται με δισταγμό από τους νέους μας.

Με τον τρόπο αυτό δεν απαντούμε μόνο στο σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα του σήμερα, αλλά εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στη σχέση του κράτους με τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Έλληνες. Γιατί, σε τελική ανάλυση, η αποτελεσματική διαχείριση και επίλυση του δημογραφικού πρέπει να ξεπερνά το βεληνεκές μιας κυβερνητικής θητείας, διότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να το λύσουμε πριν να είναι αργά...