(Άρθρο): "Στις κάλπες δίνουμε εξετάσεις"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Politik» την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

«Στις κάλπες δίνουμε εξετάσεις...»

Το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες θα δείξουν το βαθμό της πολιτικής μας ωριμότητας ως εκλογικού σώματος και κοινωνίας. Εάν, δηλαδή, το πάθημα της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ έγινε μάθημα ή αν εξακολουθούν να μας γοητεύουν τα προεκλογικά... φύκια που «πωλούνται» για πολιτικές... μεταξωτές κορδέλες.

Από τη στιγμή που μπροστά στις κάλπες καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις, αυτήν τη φορά ας φροντίσουμε να μην μείνουμε μετεξεταστέοι... Το διχαστικό δίλημμα «αριστερά ή δεξιά», που θέτει επιτακτικά τις τελευταίες εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας, βάζει ένα ασφυκτικό ιδεολογικό πρόσημο στις προσεχείς εκλογές, εγκλωβίζοντας την αντιπαράθεση ιδεών σε μια κλασική πολιτική... γεωγραφία. Επειδή, όμως, πιστεύω ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι, το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι «ποια Ελλάδα θέλουμε».

Αναμφίβολα η ιδεολογική προσέγγιση των ζητημάτων παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείρισή τους. Ωστόσο μετά από μια δεκαετία δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής το τελευταίο που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι οι κομματικές ταμπέλες και το χρώμα της κυβέρνησης. Άρα, με λίγα λόγια, προέχει να βάλουμε την ψήφο της λογικής πάνω από την ψήφο του θυμικού. Ο άνεργος θέλει δουλειά, ο νέος όραμα, η οικογένεια σιγουριά, ο εργαζόμενος σταθερότητα, ο επιχειρηματίας ανάπτυξη και όλοι μαζί συνθήκες ασφάλειας. Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος πολιτικός φορέας μπορεί να τα προσφέρει.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει «αριστερός» ή δεξιός Έλληνας. Υπάρχει η Ελλάδα! Και αυτή είναι η απόλυτη μας προτεραιότητα. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε την πραγματική αλλαγή, μα και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δυναμικά κάθε μορφής λαϊκισμό. Αυτός οφείλει να είναι ο νέος πατριωτισμός που θα αντανακλά μια χώρα με ισχυρή εθνική ταυτότητα, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο, καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, δίκαιη αναδιανομή πλούτου και ισονομία. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν η ψήφος μας δεν αξιοποιηθεί συνειδητοποιημένα για να αποψιλώσουμε τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες που κρατούν την Ελλάδα δέσμια του χθες.

Με τις κοινωνικές συνθήκες να μεταβάλλονται ραγδαία, βρισκόμαστε στο σημείο καμπής όπου οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η άσκηση (πραγματικής) πολιτικής δεν είναι να στρογγυλεύεις τα λόγια σου, αλλά να έχεις το θάρρος να εκφράζεις ελεύθερα την άποψή σου. Με επιχειρήματα και δίχως το άγχος του πολιτικού κόστους. Να είσαι ωφέλιμος και όχι αρεστός, αποτελεσματικός και όχι επικοινωνιακός.

Άλλωστε η επιτυχία ή η αποτυχία ενός πολιτικού κρίνεται εξ ολοκλήρου από το εάν κατάφερε στη διάρκεια της θητείας του να βελτιώσει την καθημερινότητα εκείνων που τον εξέλεξαν. Αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο.

Υπό το παραπάνω πρίσμα το σύνθημα «φύγετε», που χρησιμοποιούμε στη Νέα Δημοκρατία απευθυνόμενοι προς τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης, χάρη στην ψήφο σας την επομένη των εκλογών θα γίνει «ξεκινάμε». Πρώτα από όλα για να μειώσουμε σταδιακά και συστηματικά τη φορολογία και ακολούθως για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια, να φέρουμε επενδύσεις, να διώξουμε την ανομία από τα Πανεπιστήμια, να εξουδετερώσουμε τις βλαπτικές συνέπειες της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, να προστατεύσουμε τα εμπορικά σήμερα των ελληνικών επιχειρήσεων με το όνομα «Μακεδονία»-«Μακεδονικός»-«Μακεδονική», να ξανακάνουμε την Ελλάδα κράτος δικαίου.

Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Το απέδειξε εξάλλου η ιστορία και το δείγμα γραφής όλων όσων άσκησαν εξουσία.