(Άρθρο): "Στη Μακεδονία και τη Θράκη πνέει αέρας δημιουργίας"

Άρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Μπαμ", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019

«Στη Μακεδονία και τη Θράκη πνέει αέρας δημιουργίας»

Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μου εμπιστεύθηκε την ευθύνη του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, έθεσα ως απόλυτη προτεραιότητά μου να εργαστώ με ταχύτητα, μεθοδικότητα, στόχευση, συνέπεια και διεκδικητικό πνεύμα απέναντι σε όσους θέλουν τη Βόρεια Ελλάδα "βουβή", προκειμένου να την επαναφέρουμε στον αναπτυξιακό χάρτη.

Μέλημά μου είναι να επανενεργοποιήσω τα παραγωγικά αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών και να αναδιαμορφώσω το παραγωγικό τους μοντέλο. Παράλληλα να βάλω τέλος στη συστηματική απαξίωση της Μακεδονίας και της Θράκης, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο: στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Στη Βόρεια Ελλάδα, όπως την οραματιζόμαστε και της αξίζει, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουμε την τοπική ανάπτυξη.

Αναφέρομαι στην ανάπτυξη που θα είναι απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του χθες. Για ανάπτυξη η οποία θα επιτρέψει στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης να γίνουν πρωταγωνίστριες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως επίκεντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας, σύναψης εμπορικών συμφωνιών και προβολής της οικονομικής ταυτότητας μιας Ελλάδας που αλλάζει, παράγει και εξελίσσεται σε θύλακα καινοτόμων ιδεών.

Τα μέσα για να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο τα διαθέτουμε (Ζώνη Καινοτομίας, ΔΕΘ-HELEXPO, Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων εντός του Διοικητηρίου). Τα αξιοποίησα στο μέγιστο βαθμό ως ΥΜΑΘ τη διετία 2012-2014, το ίδιο σκοπεύω να πράξω και πάλι. Διότι στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αξίζουν και δεν χωρούν άλλες χαμένες ευκαιρίες.
Μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν ότι μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 η Ελλάδα επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Το πιστοποιεί το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ακόμη άντλησε ποσό 812,5 εκατομμυρίων ευρώ σε πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση μόλις 0,15%, όταν πέρυσι η απόδοση ήταν 0,85% σε δημόσια έντοκα γραμμάτια αντίστοιχης διάρκειας.

Τώρα, λοιπόν, που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον κάθε υγιώς σκεπτόμενο Έλληνα ότι διαμορφώνεται μια ευνοϊκή συγκυρία για την εθνική μας οικονομία, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική αναμορφώνοντας κάθε πτυχή της οικονομικής δομής του κράτους μας. Χρειάζονται τομές, ρήξεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν στη νέα γενιά την ευκαιρία να "αναπνεύσει" αέρα δημιουργίας ώστε να καθορίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φλόγα της δημιουργίας που κρύβεται μέσα στις ψυχές των νέων ανθρώπων. Εκείνων που είναι πραγματικά πρωτοπόροι επειδή παίρνουν πρωτοβουλίες όταν οι άλλοι απογοητεύονται ή φοβούνται. Εκείνων που παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, βγαίνουν στο προσκήνιο και πολεμούν τη μιζέρια δημιουργώντας λαμπρές επιχειρήσεις σε τομείς όπως το διαδίκτυο, η μεταποίηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις νέες επιχειρήσεις. Εκείνων που είναι πρωτοπόροι επειδή παραμένουν όρθιοι όταν οι άλλοι λυγίζουν.

Η προτροπή μου προς τους νέους συμπατριώτες μας είναι σαφής. "Δημιουργήστε στον τόπο σας, στην Ελλάδα μας. Δημιουργήστε ευκαιρίες για τους εαυτούς σας. Τολμήστε να κάνετε τα όνειρά σας πράξη. Τολμήστε να χτίσετε εσείς τη σύγχρονη Ελλάδα, δίνοντας ελπίδα σε πολλούς και προοπτική σε ένα ολόκληρο Έθνος". Διότι, σε τελική ανάλυση, χωρίς επιχειρήσεις δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι.

Οφείλουμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά και για έναν ακόμη πολύ βασικό λόγο. Διότι κάθε χώρα που δεν προσφέρει πεδίο δράσης στη νέους, δεν έχει μέλλον!

Στο πλαίσιο αυτό, ως Υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) δίνουμε έμφαση στην έμπρακτη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και της γρήγορης αδειοδότησης, αλλά και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις γνώσεις των νέων ανθρώπων.

Η "μαγιά" για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας υπάρχει! Δικό μας καθήκον είναι να τη μετουσιώσουμε σε διάθεση και αποφασιστικότητα.