"Η Θεσσαλονίκη του 2021 και τα "εργαλεία" ανάπτυξής της"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Myportal.gr", την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

«Η Θεσσαλονίκη του 2021 και τα "εργαλεία" ανάπτυξής της»

Ο πιο αξιόπιστος δείκτης αποτελεσματικότητας μιας Κυβέρνησης είναι η αναλογία λόγων και πράξεων. Όταν η πολιτική ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά των δεύτερων, το ισοζύγιο είναι πλεονασματικό και προς όφελος των πολιτών. Όταν υπερτερούν τα "θα" και οι υποσχέσεις αποδεικνύονται άνευ αντικρίσματος, τότε το έλλειμμα φθίνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης Πολιτείας-κοινωνίας.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης το παραπάνω ισοζύγιο αποδείχθηκε πλεονασματικό το 2020, αφού για πρώτη φορά οι εξαγγελίες δεκαετιών μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης. Οι μακέτες έδωσαν τη θέση τους στα μετρήσιμα αποτελέσματα και αν η πόλη δεν είχε δοκιμαστεί από την πανδημία, η χρονιά που φεύγει θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί έτος "σταθμός".

Οι μεγάλοι αναπτυξιακοί στόχοι που έθεσε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης εμπεριείχαν σχέδιο. Ήταν μετρήσιμοι, ρεαλιστικοί και χρονικά προσδιορισμένοι. Γι' αυτό σήμερα τα μεγάλα έργα υποδομών πέρασαν στη φάση της κατασκευής δίχως να επηρεάζονται αρνητικά από εξωγενείς παράγοντες όπως ο Covid-19.

Σε κυβερνητικό διάστημα 16 μηνών αποδείξαμε πως η επιθυμία διασταυρώνεται με την υλοποίηση όταν έχουν ως σημείο αναφοράς την προσήλωση στο στόχο. Τον Σεπτέμβριο του 2019 θυμάμαι πολλούς να αμφισβητούν δημόσια την εξαγγελία κατασκευής του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς. "Δεν προλαβαίνουν", υποστήριζαν ορισμένοι... Και όμως τα καταφέραμε, αφού παρά τις δυσκολίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια το "Thess Intec" ξεκίνησε το ταξίδι του και η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε τεχνολογικό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης.
Σύντομα, στο Δήμο Θερμαϊκού, θα χτυπά η "καρδιά" του μεγαλύτερου τεχνολογικού πάρκου των Βαλκανίων, σε ένα χώρο όπου η καινοτομία θα συναντά το αστείρευτο ταλέντο των παιδιών μας, δημιουργώντας τουλάχιστον 7.000 νέες θέσεις εργασίας και αλλάζοντας την οικονομική μοίρα της Βόρειας Ελλάδας.

Με την ίδια δυσπιστία αντιμετωπίστηκε και η δέσμευση ότι το 2026 η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της Διεθνούς Εκθέσεως σε νέες εγκαταστάσεις. Η εκκωφαντική επιτυχία της δεύτερης φάσης του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού διαψεύδει τις Κασσάνδρες, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στην αντιπολίτευση. Αντί τα στελέχη της να χαρούν που η πόλη μας ορθώνει και πάλι ανάστημα, αντί να επιβραβεύσουν τη σκληρή δουλειά, επιχειρούν να μπλοκάρουν την πρόοδο του έργου επαναφέροντας στο προσκήνιο (μετά από πενταετή αφωνία) παλαιότερη πρόταση μετεγκατάστασης της Έκθεσης εκτός αστικού ιστού. Προσπαθούν, δηλαδή, να προκαλέσουν ένα νέο "σταθμό Βενιζέλου", έχοντας ως απώτερο σκοπό να καθηλώσουν την πόλη στην μιζέρια.
Αδιαφορούν για το γεγονός ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αφού πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες υποδομές που θα αποκτήσει η πόλη στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Το μόνο που τους απασχολεί είναι πως θα καθυστερήσουν το έργο.

Το ίδιο, άλλωστε, πράττουν και με το Μετρό, αφού επένδυσαν και εξακολουθούν να επενδύουν πολιτικά στο πισωγύρισμα της Θεσσαλονίκης. Μόνο που και αυτό το έργο προχωρά παρά τις... τρικλοποδιές. Η απομάκρυνση του γερανού από το εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας απελευθερώνει ζωτικό χώρο στο κέντρο της πόλης, ενώ η αντικατάσταση των συρμάτινων πλεγμάτων από διάφανα ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των καταστηματαρχών, σηματοδοτώντας την πρόοδο των εργασιών.

Τέταρτο -μα όχι τελευταίο- παράδειγμα είναι η κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου στην περιφερειακή οδό, γνωστής και ως fly over. Από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένοι κύκλοι μίλησαν για φαραωνικό έργο. Άλλοι έσπευσαν να προκαταβάλλουν την αποτυχία του, άλλοι άρχισαν τους άγονους αφορισμούς και άλλοι έθεσαν ρητορικά ερωτήματα για τη χρησιμότητά του. Μα όπως συνέβη στα παραπάνω, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά. Το ισχυρό ενδιαφέρον που έδειξαν για το έργο μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου μαρτυρά τη σημασία του εγχειρήματος που θα δώσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, κάνοντας τις μετακινήσεις μας πιο γρήγορες, πιο οικονομικές και πιο ασφαλείς.

Συνοψίζοντας, σε 16 μήνες στη Θεσσαλονίκη υλοποιούνται όσα δεν έγιναν πριν δεκαετίες. Η πόλη αλλάζει και τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλέον η Θεσσαλονίκη στέκεται στα πόδια της, έτοιμη να μετασχηματιστεί σε ευρωπαϊκή μητρόπολη. Η Θεσσαλονίκη του 2020 δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη του 2015 και η Θεσσαλονίκη του 2021 θα είναι μια πόλη στην οποία αξίζει κανείς να ζει, σύγχρονη και λειτουργική, διαθέτοντας τα κατάλληλα "εργαλεία" ανάπτυξης για εκείνη και τους κατοίκους της!