(Άρθρο): "Προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο πανεπιστήμιο"

Άρθρο του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Parataxi.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου 2021

«Προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο πανεπιστήμιο»

Όλοι όσοι φοιτήσαμε στο ελληνικό πανεπιστήμιο αναγνωρίζουμε πλήρως τη βαρύτητα των αλλαγών που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Πρόκειται για μια παρέμβαση-τομή σε ένα παρωχημένο πλαίσιο λειτουργίας που κρατά δέσμια την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ένα ιδεολογικά εμμονικό χθες.

Όλοι έχουμε στηλιτεύσει τους αιώνιους φοιτητές. Όλοι ομονοούμε πως σήμερα ισχύουν βάσεις εισαγωγής που δεν τιμούν το κύρος της ανώτατης εκπαίδευσης.
Όλοι καταδικάζουμε την παραβατικότητα και την προκλητική συμπεριφορά μειοψηφιών εντός των Πανεπιστημίων. Η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, γι' αυτό με υπευθυνότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα και ισχυρή πολιτική βούληση προχωρά σε μια τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία που σκοπό έχει να «σπάσει» τα δεσμά αναχρονιστικών αγκυλώσεων και προκαταλήψεων.

Τα παιδιά μας δικαιούνται ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και τους το προσφέρουμε με τέσσερις καίριες παρεμβάσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα του σήμερα, ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να παράγουν επιστήμονες και όχι απλά πτυχιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετούμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας, θωρακίζοντας το κύρος των πανεπιστημίων. Επίσης, αλλάζουμε τον τρόπο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακά τμήματα εισαγωγής. Ενθαρρύνουμε, δηλαδή, τις συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, επιτυγχάνοντας τη μείωση αριθμού επιτυχόντων σε σχολή τυχαίας επιλογής.

Καίρια είναι η ρύθμιση που βάζει τέλος στους «αιώνιους φοιτητές», θέτοντας σαφή όριο στη χρονική διάρκεια φοίτησης. Η βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης θα αποσυμφορήσει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και παράλληλα θα συμβάλλει καθοριστικά στη γρηγορότερη απορρόφηση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας. Τέταρτη ρύθμιση είναι η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ανάπτυξης επιστημονικής σκέψης.

Η περιφρούρηση των πανεπιστημίων είναι αναγκαστική πράξη και όχι ιδεολογική επιλογή. Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες η αυθαιρεσία στα ελληνικά πανεπιστήμια έγινε ο κανόνας. Γι' αυτό φτάσαμε στο σημείο η Δημοκρατία να συγχέεται με την ασυδοσία. Το να «χτίζονται» καθηγητές στα γραφεία τους ή να προπηλακίζονται πρυτάνεις από «ημιπιτσιρικάδες» δεν είναι φυσιολογικό. Ούτε φυσικά πρόκειται για την έκφραση κάποιας αγανάκτησης ή πολιτικής δράσης. Πρόκειται περί «ωμής βίας» και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της κοινωνίας ώστε να αποτρέψουμε τη μεταφορά της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ελεύθερο πανεπιστήμιο δεν σημαίνει διαλυμένο πανεπιστήμιο. Άρα, μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας καλούμαστε να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα «τι παιδεία θέλουμε», χωρίς να ξεχνούμε ότι η Παιδεία, στην ευρύτερη σημασία της, περιλαμβάνει την ανάπτυξη, την καλλιέργεια και την διαπαιδαγώγηση. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, διότι όλα έχουν ένα όριο.