(Άρθρο): "Η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «E-Koufalia.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

«H ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται»

Από τις αρχές Αυγούστου η πατρίδα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Ο υψηλός καύσωνας τη μετέτρεψε σε «πυριτιδαποθήκη», με αποτέλεσμα σε ελάχιστες ημέρες να ξεσπάσουν περίπου 600 πυρκαγιές.
Ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική, την Ηλεία, την Εύβοια και σε κάθε άλλη περιοχή μας υπενθυμίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απέναντι στην υπαρξιακή απειλή της δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική κερδοσκοπία. Η επίκλησή της έπαψε να αποτελεί δικαιολογία. Αντίθετα συνιστά μια πραγματικότητα η οποία δείχνει ότι ήρθε η ώρα να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε υπεροπτικά απέναντι του, αντιλαμβανόμενοι ότι τα λάθη γίνονται από τους ανθρώπους και όχι από τη φύση.
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται δικαιώνουν την επιλογή της Κυβέρνησης να καταστήσει την προστασία του περιβάλλοντος εθνική προτεραιότητα. Άλλωστε είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους!
Άρα είναι επιτακτική ανάγκη να χαράξουμε μια νέα στρατηγική πρόληψης, κατάσβεσης και αποκατάστασης, η οποία θα απαντά πειστικά στα ακραία φαινόμενα.
Σε επίπεδο πρόληψης πρέπει να χαρτογραφήσουμε εκ του μηδενός τους κινδύνους, να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση μας, να βελτιώσουμε την ετοιμότητά μας. Σε επίπεδο επέμβασης να αξιολογήσουμε ξανά τους τρόπους αντίδρασης. Και στο μέτωπο της αποκατάστασης να δούμε πως οι περιοχές που υφίστανται την καταστροφή θα ανακάμπτουν πιο γρήγορα.
Όσον αφορά στις αστοχίες που διαπιστώθηκαν σχετικά με την οργάνωση, τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση ειδικά των δασικών υπηρεσιών, αυτές εντοπίστηκαν και θα διορθωθούν. Όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά με καθαρό μυαλό και μετά από ώριμη σκέψη.
Εκείνο που πραγματικά αξίζει να κρατήσουμε είναι ότι παρά τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώσαμε δεν θρηνήσαμε θύματα, με εξαίρεση τον εθελοντή δασοπυροσβέστη.
Καμία ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται, όπως επισημαίνω στον τίτλο του άρθρου. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι χάθηκαν δάση και περιουσίες.
Τα δάση, όμως, θα ξαναγεννηθούν και οι περιουσίες θα αποκατασταθούν! Ό,τι καταστράφηκε θα ξαναφτιαχθεί, με τις παρεμβάσεις να υλοποιούνται σε δυο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.
Απαραίτητη συνθήκη για να προχωρήσουμε ομαλά στην επόμενη ημέρα είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και ψύχραιμοι στα δύσκολα. Κράτος, Αυτοδιοίκηση, πολίτες, όλοι μαζί. Να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές που ισοπεδώνουν τα πάντα ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια που γίνεται. Τα πύρινα μέτωπα τιθασεύονται. Ας μην επιτρέψουμε, ωστόσο, να μας «κάψει» η φωτιά του διχασμού και του λαϊκισμού.