(Άρθρο): "Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Politesoraiokastrou.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ»

Ξεκινώ να γράφω αυτές τις γραμμές εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Εξακολουθούν να δίνουν με αυταπάρνηση έναν δύσκολο και πολλές φορές άνισο αγώνα με τις φλόγες και τους αξίζει απεριόριστος σεβασμός γιατί αμύνονται με σθένος να περιορίσουν την έκταση της πιο μεγάλης οικολογικής καταστροφής των τελευταίων δεκαετιών.
Ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική, την Ηλεία, την Εύβοια και σε κάθε άλλη περιοχή μας υπενθυμίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Η επίκλησή της δεν είναι δικαιολογία αλλά πραγματικότητα, δείχνοντας ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε ως κοινωνία «ειρήνη με την φύση». Προφανώς η αλλαγή του κλίματος δεν βάζει τις φωτιές αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για περισσότερες και καταστροφικότερες πυρκαγιές, σαν αυτές που έπληξαν την πατρίδα μας και είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ξανά στο μέλλον.
Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την επιλογή της Κυβέρνησης να καταστεί η προστασία του περιβάλλοντος εθνικός στόχος προτεραιότητας. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, διότι είναι πασιφανές ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει μια δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της πρόληψης που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Η εμπειρία διδάσκει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη γρήγορη προσβολή της φωτιάς από αέρος, ώστε να υπάρχει ταχύτατη παρέμβαση στην αρχή της πυρκαγιάς.
Τα όποια προβλήματα διαπιστώθηκαν αναφορικά με την οργάνωση, τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση ειδικά των δασικών υπηρεσιών εντοπίστηκαν και θα διορθωθούν. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ' ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και προφανώς δεν αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής αλλά με καθαρό μυαλό.
Επιπρόσθετα στην πατρίδα μας υπάρχει πλέον μια ενιαία δασική πολιτική και δυο πυλώνες: η Πολιτική Προστασία για τη διαχείριση της κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα χαράσσει τη δασική πολιτική.
Στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας πρωταρχικός στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή είναι η ιεραρχία που ακολουθούμε. Βάσει αυτής πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες συνανθρώπους μας και είναι πολύ σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, με εξαίρεση τον εθελοντή δασοπυροσβέστη. Καμία ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι χάθηκαν δάση και περιουσίες.
Τα δάση, όμως, θα ξαναγεννηθούν και οι περιουσίες θα αποκατασταθούν! Η δέσμευσή μας είναι σαφής: ό,τι καταστράφηκε θα ξαναφτιαχθεί, με τις παρεμβάσεις να υλοποιούνται σε δυο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.
Συνοψίζοντας επανέρχομαι στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος και όχι η φύση. Άρα πρέπει να προσεγγίσουμε υπό διαφορετική οπτική τη σχέση μας μαζί της. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την εθνική ενεργειακή πολιτική και τη λειτουργία του Κράτους μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά όλων μας σε σχέση με το περιβάλλον.
Άλλωστε, το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Το δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές και σε αυτές θα το παραδώσουμε.