(Άρθρο): "Ψυχραιμία, πρακτικότητα και σωστός σχεδιασμός"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Bestcity.gr», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

«Ψυχραιμία, πρακτικότητα και σωστός σχεδιασμός»

Τον Αύγουστο η πατρίδα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση καθώς συντελέστηκε ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών. Το «γιατί» των συμπατριωτών μας είναι δικαιολογημένο, όμως οι περιστάσεις απαιτούν ψυχραιμία, πρακτικότητα και σωστό σχεδιασμό.
Προφανώς ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη καταστροφή για την οποία ευθύνονται περισσότερες από 580 φωτιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα. Όμως από την άλλη πλευρά δεν γίνεται να μην σταθούμε στο γεγονός ότι ενώ βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς συνθήκες δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με εξαίρεση τον εθελοντή δασοπυροσβέστη η θυσία του οποίου μας συγκλόνισε.
Όπως δεν γίνεται να μην επισημανθεί ότι συμπατριώτες μας σώθηκαν χάρη στις έγκαιρες εκκενώσεις που αν και επικρίνονται από ορισμένους ελαφρά την καρδία, εν τούτοις είναι μια περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία που απαιτεί πλήρη συντονισμό.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η συγγνώμη που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, λέξη και πράξη που εμπεριέχει τη γενναιότητα και την ευθυκρισία για τις αστοχίες που διαπιστώθηκαν. Ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει, διότι από την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα ακούσετε ποτέ τη φράση: «ψάχνω να βρω λάθη και δεν βρίσκω».
Πλέον η προσοχή και το ενδιαφέρον της Πολιτείας στρέφεται στην αποκατάσταση των ζημιών και στην ανακούφιση των πληγέντων. Κανένας πληττόμενος δεν θα μείνει μόνος και αβοήθητος. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν με γρήγορο και απλό τρόπο, το πακέτο μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, όπως εγκρίθηκε και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκ. ευρώ για την Εύβοια και την Αττική, ενώ ήδη έχουν εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις αναδασώσεις.
Ό,τι υποσχεθήκαμε θα γίνει πράξη, όπως συνέβη με τους πυρόπληκτους της Ραφήνας και όπου αλλού χρειάστηκε να συνδράμουμε.
Η επόμενη ημέρα, όμως, αφορά και στη δασοπυρόσβεση. «Ασφάλεια εστί το προνοείν και το προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» υποστήριζε ο Ιπποκράτης σε ό,τι με αφορά ταυτίζομαι πλήρως με την παραπάνω ρήση. Επίσης, πρέπει να απλοποιηθεί η κρατική δομή. Δεν νοείται να υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς και 17 φορείς από 6 διαφορετικά υπουργεία για την καταστολής της, όπως διάβασα προ ημερών σε ρεπορτάζ έγκριτης εφημερίδας.
Εξίσου σημαντικό είναι να λάβουμε υπόψη και την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής. Επιτέλους, πρέπει να κάνουμε ειρήνη με τη φύση ώστε να μην γινόμαστε κάθε χρόνο θεατές στο ίδιο έργο. Σαφώς η αλλαγή του κλίματος δεν βάζει τις φωτιές αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για περισσότερες πυρκαγιές. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να χαράξουμε μια νέα στρατηγική πρόληψης, κατάσβεσης και αποκατάστασης, η οποία θα απαντά πειστικά στα ακραία φαινόμενα.