(Άρθρο): "Ο ορίζοντας της Θεσσαλονίκης πρέπει να επεκτείνεται μετά το 2021"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

«Ο ορίζοντας της Θεσσαλονίκης πρέπει να επεκτείνεται μετά το 2021»

Όταν το καλοκαίρι του 2012, στην πρώτη μου θητεία ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, εισηγήθηκα στον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και πέτυχα να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί στο Διοικητήριο με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, ενόψει των εγκαινίων της 77ης (τότε) ΔΕΘ, πίστευα ότι έβαζα ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να επανατοποθετηθεί η Βόρεια Ελλάδα στον αναπτυξιακό χάρτη.
Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός της χώρας ερχόταν στη Θεσσαλονίκη για να ακούσει τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και δεν συνέβαινε το αντίθετο.
Εκείνη η προσπάθεια βασίστηκε σε τρία επιχειρήματα: στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας. Εννιά χρόνια μετά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί εκείνη η ιδέα έχει γίνει θεσμός και με χαροποιεί το γεγονός ότι κάθε πρωθυπουργική επίσκεψη στην πόλη προσφέρει πολύτιμες λύσεις στα ζητήματα που την αφορούν.
Σε αυτήν την διαδρομή λέξεις όπως καινοτομία, τεχνολογία, ανάπτυξη και εξωστρέφεια, οι οποίες για πρώτη φόρα απέκτησαν πραγματικό νόημα στη δημόσια συζήτηση της πόλης πριν από εννιά χρόνια, έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας, γεγονός που επέτρεψε στη Βόρεια Ελλάδα να εισέλθει σε μια νέα εποχή ευκαιριών, γεμάτη προσδοκίες για την επόμενη ημέρα.
Καθοριστικό ρόλο στην αντιστροφή του κλίματος σε τοπικό επίπεδο διαδραμάτισε δίχως αμφιβολία η σημαντική πρόοδος που καταγράφηκε αυτά τα δυο χρόνια στα μεγάλα έργα υποδομής.
Όλες οι προεκλογικές και κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη Θεσσαλονίκη γίνονται πράξη!
Το Μετρό, προχωρά βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί και η κεντρική στόχευση είναι να παραδοθεί εντός του 2023.
Το ίδιο συμβαίνει και με το project της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήδη δρομολογούνται τα επόμενα βήματα ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2023 και οι νέες εγκαταστάσεις να εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2026. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι συμβολική καθώς τότε συμπληρώνεται ένας αιώνας από τα πρώτα εγκαίνια της ΔΕΘ, το 1926.
Εντός χρόνου προχωρούν και οι εργασίες βελτίωσης της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ, έχοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Στα τέλη Ιουνίου του 2021 προηγήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τη διασύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε και στην αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αφού εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και σύντομα η δυτική πλευρά της πόλης θα αποκτήσει έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού.
Η Θεσσαλονίκη πρέπει να λειτουργεί ως «θερμοκοιτίδα» της ανάπτυξης και ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι' αυτό και πολλές φορές τόνισα σε δημόσιες παρεμβάσεις μου ότι ο ορίζοντάς της δεν πρέπει να περιορίζεται στο 2021 αλλά να εκτείνεται στις επόμενες δεκαετίες, επενδύοντας στον εαυτό της, στις νέες τεχνολογίες, στα πανεπιστήμια, στην καινοτομία. Να βλέπει έξω από τη μικροκλίμακά της και να αποκτήσει μια σωστή αντίληψη που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει στο έπακρον τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά της.