(Άρθρο): «Εργαζόμαστε για τη Θεσσαλονίκη του 2030»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Delta press», που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2021

«Εργαζόμαστε για τη Θεσσαλονίκη του 2030»

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα η Θεσσαλονίκη βιώνει την ευτυχή συγκυρία να βλέπει την καθημερινή πρόοδο μιας σειράς κομβικών αναπτυξιακών έργων -που της έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες- να αλλάζουν ριζικά την εικόνα της προς το καλύτερο.

Η επανεκκίνηση που συντελείται είναι προϊόν μιας προσεκτικά στοχευμένης και μεθοδικά σχεδιασμένης Κυβερνητικής πολιτικής η οποία «ξεδιπλώνεται» εδώ και δυο χρόνια με απώτερο σκοπό να επανατοποθετήσει την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας προηγουμένως αναδείξει και αξιοποιήσει τα πολλά και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Υπό αυτό το πρίσμα βρισκόμαστε στο σημείο όπου ως Θεσσαλονικείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυο προκλήσεις. Η πρώτη, να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ερώτημα εάν τα λάθη του παρελθόντος έγιναν πολύτιμα διδάγματα. Κρίνοντας από την αλματώδη πρόοδο στην κατασκευή του Μετρό, στην αναβάθμιση του ΟΛΘ και την εξέλιξη που συντελείται στο Fly Over, αλλά και στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, εύλογα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το πάθημα έγινε μάθημα, αφού για πρώτη φορά η συζήτηση για τα μεγάλα έργα υποδομών διεξάγεται σε χρόνο ενεστώτα και όχι μέλλοντα.

Η δεύτερη -και σε άμεση συνάρτηση με την πρώτη- είναι να οραματιστούμε οι ίδιοι την πόλη μας ως ευρωπαϊκή μητρόπολη. Να αφήσουμε στην άκρη τις άγονες αντιπαραθέσεις και τους ανούσιους διαξιφισμούς, προτάσσοντας το κοινό συμφέρον που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη και ευημερία της νύμφης του Βορρά. Αυτό ήταν, άλλωστε, το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης εργασίας του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης στο Διοικητήριο.

Η αναφορά του ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός για τα μεγάλα έργα υποδομής και αφετηρία σημαντικής ανάκαμψης για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας αντανακλά τη διάχυτη αισιοδοξία ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Και ο λόγος είναι προφανής...
Το Μετρό προχωρά βάσει σχεδιασμού. Τα εργοτάξια απομακρύνονται, οι λαμαρίνες δίνουν τη θέση τους στα πεζοδρόμια, χώροι ελευθερώνονται και είναι πυρετώδεις οι διεργασίες ώστε το έργο να παραδοθεί εντός του 2023. Μάλιστα, στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ, αναμένουμε να εξαγγείλει την επέκταση του στη δυτική πλευρά της πόλης.
Οι εργασίες βελτίωσης της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ προχωρούν ταχύτατα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, προσδίδοντας ιδιαίτερα αναπτυξιακή δυναμική στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Σε αυτό συμβάλλει και η σύμβαση για τη διασύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, η οποία υπεγράφη στα τέλη του Ιουνίου του 2021, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε και στην αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αφού εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και σύντομα η δυτική πλευρά της πόλης θα αποκτήσει έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία», το mega project του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στο Δήμο Θερμαϊκού, την κατασκευή του Fly Over και τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα έργα που δρομολογούνται, αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη ώστε η δεκαετία 2020-2030 να είναι η δεκαετία αναγέννησης της Θεσσαλονίκης.
Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου η πόλη μας να ξαναγίνει παραγωγική και ανταγωνιστική αποκτώντας νέα «κύτταρα» προόδου και ανάπτυξης.