(Kontra): «Θα δώσουμε ισχυρή και καθηλωτική απάντηση σε όποιον αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

(Kontra): «Θα δώσουμε ισχυρή και καθηλωτική απάντηση σε όποιον αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Kontra» και την δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022.

Θ. Καράογλου: «Θα δώσουμε ισχυρή και καθηλωτική απάντηση σε όποιον αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Την εκτίμηση πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί εκφράζει ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός, κ. Θεόδωρος Καράογλου και επισημαίνει ότι επιβάλλεται η δημιουργία ατμόσφαιρας που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και όχι στο προ τετελεσμένων πλαίσιο που επιδιώκει να θέσει η Τουρκία γύρω από τη συζήτηση.
Για την ακρίβεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σημειώνει «στηρίζουμε την κοινωνία με δίκαιο τρόπο γιατί είμαστε το κόμμα των πολλών».

1. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την Νέα Δημοκρατία να διευρύνει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να εξασφαλίσετε αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές;

«Η αυτοδυναμία είναι ξεκάθαρος στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές και σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός εργάζεται για να επιτευχθεί. Είμαστε υπερήφανοι για τις ιδέες μας, για τις αξίες που πρεσβεύουμε, για την παράταξη στην οποία ανήκουμε και οδεύουμε προς τις κάλπες υπερασπιζόμενοι το έργο της Κυβέρνησης μας. Και για να σας το πω με απλά λόγια, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι εθνική ανάγκη και όχι κομματική επιδίωξη, διότι με τις αυξημένες προκλήσεις που βρισκόμαστε αντιμέτωποι η πατρίδα μας δεν αντέχει ούτε μια ημέρα κενό εξουσίας.
Από εκεί και πέρα, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, το προβάδισμα της οποίας δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά η απόδειξη του πλεονάσματος αξιοπιστίας που έχουμε ως παράταξη και Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε».

2. Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με αποκορύφωμα την αθλιότητα που διαπράχθηκε με τους μετανάστες τους οποίους οδήγησε γυμνούς στα ελληνικά σύνορα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης;

«Πιστεύω στον οριοθετημένο διάλογο. Και υπό αυτό το πρίσμα απαντώ πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί. Για να γίνει όμως γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική ατμόσφαιρα που να το επιτρέπει. Μια ατμόσφαιρα δίχως εντάσεις, συνεχείς παραβιάσεις, εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και απειλές για casus belli. Μια ατμόσφαιρα που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι στο προ τετελεσμένων πλαίσιο που επιδιώκει να θέσει η Τουρκία γύρω από τη συζήτηση. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο διάλογος είναι όπως το ταγκό. Χρειάζονται πάντα δυο... Και φυσικά η γειτονική χώρα να κατανοήσει ότι είναι άλλο πράγμα ο ειλικρινής διάλογος που γίνεται δίχως κρυφά χαρτιά και άλλο η συνθηκολόγηση.
Σας διαβεβαιώνω ότι εφόσον χρειαστεί η Ελλάδα ουδέποτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ισχυρή και καθηλωτική απάντηση σε όποιον αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους από την Τουρκία ξεπερνά την "κόκκινη γραμμή" για όλους τους Έλληνες».

3. Είναι ικανοποιητικά τα 25 λεπτά το λίτρο, ποσό με το οποίο επιδοτεί η κυβέρνηση το πετρέλαιο θέρμανσης και τι θα γίνει με το πετρέλαιο κίνησης;

«Πρώτα από όλα η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα. Είναι το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση.
Από την πλευρά μας ασφαλώς αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που προκαλεί η παγκόσμια κρίση και ως Κυβέρνηση αναλαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε όλες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες προκειμένου να περιορίσουμε στο βαθμό που μπορούμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Στην "καταιγίδα" του σήμερα προσπαθούμε να αμυνθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όσον αφορά στο θέμα του diesel, προφανώς μας απασχολεί. Γι' αυτό ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για την απορρόφηση της αύξησης στο πετρέλαιο κίνησης. Ήδη αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης και επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης με δημοσιονομικό κόστος 453 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουν εκταμιευθεί 150 εκατομμύρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ διατηρούμε χαμηλό ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες, προχωρώντας παράλληλα στην απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος και στην κάλυψη του 40% των εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν μόνιμες προσλήψεις.
Χαράσσουμε, λοιπόν, ισχυρές γραμμές άμυνας μετρώντας διαρκώς τις δυνατότητές μας και αναλόγως θα πράξουμε, απλώνοντας το δημοσιονομικό... πάπλωμα μέχρι εκεί που μπορούμε. Στηρίζουμε την κοινωνία με δίκαιο τρόπο γιατί είμαστε το κόμμα των πολλών και φροντίζουμε να δημιουργούμε ανάπτυξη προκειμένου να βοηθούμε με περισσότερα μέτρα την κοινωνία».

4. Η Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πού οφείλεται αυτή η δυσπραγία;

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία και θα συνεχίσει να το κάνει. Όμως διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τη σημερινή κατάσταση.
Το γεγονός ότι υπάρχει αδυναμία να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα μειώσει το κόστος της ενέργειας γεννά προβληματισμό, διότι ενώ όλοι έχουν καταλάβει την οξύτητα του προβλήματος, εν τούτοις ο χρόνος αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά. Η Ευρώπη πρέπει να "ξυπνήσει", καθώς η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει προκειμένου όλα τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν τη δυνατότητα να στηρίξουν ισχυρά και με ασφάλεια τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους.
Η άμεση ενεργοποίηση της Ευρώπης είναι επιτακτική και για έναν ακόμα λόγο. Γεννάται ο κίνδυνος η καθυστέρηση που παρατηρείται να ευνοήσει τα αντισυστηματικά κόμματα της Ευρώπης και να δώσει πολιτική ισχύ σε πρόσωπα που εξακολουθούν να επενδύουν στο επικίνδυνο όπλο του λαϊκισμού. Αυτός είναι ένας δρόμος που δεν πρέπει να τον διανύσουμε ξανά, γιατί η πρόσφατη εμπειρία μας δίδαξε ότι μια πολιτική που είναι απλώς αντισυστημική δεν προσφέρει καμία λύση. Εξυπηρετεί μονάχα προσωπικές σκοπιμότητες και δεν βοηθά σε τίποτα το κοινωνικό σύνολο».

5. Πού αποδίδονται τα τελευταία φαινόμενα με τους παιδοβιαστές, τους βιαστές ανηλίκων και άλλες μορφές πρωτόγνωρης εγκληματικότητας;

«Ζούμε μαύρες ημέρες! Ημέρες κτηνωδίας, ημέρες πρωτόγνωρες για την κοινωνία μας. Τα όσα διαβάζουμε και πληροφορούμαστε καθημερινά είναι φρικιαστικά και ταυτόχρονα ανησυχητικά για το που πάμε ως κοινωνία. Δεν ξέρω αν φταίει η έλλειψη ενσυναίσθησης ή ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξίας, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι πλέον χτυπά "κόκκινος συναγερμός", με τη μεγαλύτερη έγνοια μου να είναι να μην εθιστούμε στη φρίκη, γιατί κυριολεκτικά τα τελευταία 24ωρα δεν ξέρεις τι άλλο θα δεις ή θα διαβάσεις την επόμενη ώρα».