(Eφημερίδα Espresso): «Διαφωνώ με το νομοσχέδιο αλλά δεν είμαι ομοφοβικός»

(Eφημερίδα Espresso): «Διαφωνώ με το νομοσχέδιο αλλά δεν είμαι ομοφοβικός» Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Espresso" και την δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου, που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2024

«Διαφωνώ με το νομοσχέδιο αλλά δεν είμαι ομοφοβικός»

«Το ότι διαφωνώ και θα καταψηφίσω δεν σημαίνει ότι είμαι ομοφοβικός ή ότι δεν σέβομαι τους ομοφυλόφιλους» λέει, μιλώντας στην «Espresso», ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, για το επίκαιρο αλλά και επίμαχο νομοσχέδιο, που αφορά στο γάμο των ομόφυλων και την τεκνοθεσία.

Για εκείνον, που έχει μεγαλώσει παραδοσιακά, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, «η οικογένεια απαρτίζεται από τον πατέρα και τη μητέρα, κι όχι από τον γονέα Α και τον γονέα Β». Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι απολύτως ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του, από την πρώτη στιγμή, λέγοντας ότι, ηθικά και συνειδησιακά, δεν μπορεί να συνταχθεί με μια νομοθετική πρωτοβουλία που είναι πολύ προχωρημένη για τον ίδιο. Θεωρεί όμως ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. παραμένει απολύτως συμπαγής, παρότι ορισμένοι βουλευτές διαφωνούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ο ίδιος, παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι εκεί ζουν το «Αmerican dream» κι ότι ο Κασσελάκης είναι εκείνος που επιδιώκει τον μιντιακό θόρυβο και του αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητας. «Είναι celebrity και όχι πολιτικός. Δηλώνει αριστερός και ζει ως εισοδηματίας. Εκλέχθηκε πολιτικός αρχηγός και συμπεριφέρεται ως CEO πολυεθνικής» παρατηρεί ο Θεόδωρος Καράογλου.
Ο βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης στην προσωπική του ζωή, και μετά την περιπέτεια που είχε πέρυσι με την υγεία του, αποφάσισε να γυμνάζεται πιο συστηματικά, να κάνει συχνό τσεκ απ και να ζει το «τώρα», χωρίς προγραμματισμό. Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι σινεφίλ, Ηρακλής στο ποδόσφαιρο και ερωτευμένος με τη γυναίκα του, τη Γιώτα Μαντανίκα.

1) Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας, με την επικαιρότητα: «Οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες έχω μεγαλώσει δεν μου επιτρέπουν να ψηφίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του γάμου των ομοφύλων», δηλώσατε πρόσφατα δημοσίως.
Θέλετε να μου εξηγήσετε την απόφασή σας αυτή;
Δεν πειστήκατε τελικά να ψηφίσετε; Θα είστε παρόν ή θα απέχετε όταν έρθει το νομοσχέδιο;

«Έχω μεγαλώσει σε μια παραδοσιακή οικογένεια και γαλουχήθηκα με αρχές και αξίες που δεν επιτρέπουν να ψηφίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Για εμένα η οικογένεια, που αποτελεί τη βάση της κοινωνίας, απαρτίζεται από τον πατέρα και τη μητέρα, όχι τον γονέα Α και τον γονέα Β. Κατανοώ ότι οι εποχές αλλάζουν, όπως κατανοώ απόλυτα ότι υπάρχουν αισθήματα αγάπης και συντροφικότητας ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, ωστόσο ηθικά και συνειδησιακά δεν μπορώ να συνταχθώ με μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία είναι πολύ προχωρημένη για εμένα.
Το ότι διαφωνώ και θα καταψηφίσω δεν σημαίνει ότι είμαι ομοφοβικός ή ότι δεν σέβομαι τους ομοφυλόφιλους. Έχω, όμως, άποψη επί του θέματος και την καταθέτω με επιχειρήματα. Άλλωστε, στην προσωπική και πολιτική μου διαδρομή, έχω αποδείξει ότι δεν είμαι δογματικός, ούτε οπαδός του άσπρου-μαύρου. Απεναντίας συζητώ, ακούω πάντα με σεβασμό κάθε άποψη, δίχως αφορισμούς, παρωπίδες και με την καλύτερη των προθέσεων».

2) Επειδή πολλοί βλέπουν ότι ίσως η ΝΔ, δεν μπορεί να παρακολουθήσει το τι γίνεται στην καρδιά της κοινωνίας, θα ήθελα να μου πείτε, οι πολίτες τι λένε για όλο αυτό; Τι μηνύματα σας στέλνουν;

«Διαφωνώ με αυτήν την προσέγγιση. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Είναι το κόμμα που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, που επανέφερε την οικονομία σε θετική τροχιά ανάπτυξης, που μείωσε την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα, που αύξησε τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, που σύναψε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες, που επανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία, που κατέστησε την Ελλάδα συνώνυμη της αξιοπιστίας και της συνέπειας, που της προσέδωσε ξανά κύρος σε διεθνές επίπεδο και επανέφερε τη σταθερότητα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Αυτές είναι κατακτήσεις για τις οποίες όλοι οι Βουλευτές της είμαστε υπερήφανοι και οι οποίες δεν ακυρώνονται, δεν διαγράφονται και φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Να σας πως και κάτι ακόμα... Το ότι ορισμένοι Βουλευτές διαφωνούμε με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αποπνέει κομματική υγεία, δεδομένου ότι τα κόμματα είναι καθρέφτης κοινωνίας και στην κοινωνία ακούγονται και καταγράφονται όλες οι απόψεις».

3) Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης, να υιοθετήσει θέσεις και στάσεις της αριστεράς, όπως πχ. οι ελληνοποιήσεις μεταναστών, η επιστολική ψήφος αποδήμων και το νομοσχέδιο ομοφύλων κλπ, θα της κοστίσει στο αμιγώς δεξιό κοινό της;

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι απολύτως συμπαγής. Το ίδιο και η εκλογική μας βάση, γιατί οι πολίτες αναγνωρίζουν, επικροτούν όσα περιέγραψα παραπάνω και δεν θα τα θέσουν σε κίνδυνο. Κάθε βήμα προόδου που έχει κάνει η πατρίδα μας έγινε με κόπο, μόχθο και θυσία. Με στοχοπροσήλωση και επιμονή στον τελικό στόχο και κανένας συνειδητοποιημένος ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σκεπτόμενος πολίτης δεν θα διακινδυνεύσει ένα πισωγύρισμα στην εποχή των ψευδαισθήσεων και της ιδεολογικής θολούρας.
Ο παραδοσιακός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι πολιτικός τυχοδιώκτης και δεν ασπάζεται τον ακραίο λαϊκισμό. Διακρίνεται και ξεχωρίζει για την κουλτούρα του, που στο επίκεντρο έχει την ευημερία και την πρόοδο της πατρίδας.
Αντιλαμβάνομαι ότι ενδεχομένως ορισμένοι να σκέφτονται πως οι επικείμενες ευρωεκλογές ανοίγουν παράθυρο ευκαιρίας σε πολιτικά οφέλη. Αυτά, όμως, θα είναι πρόσκαιρα.
Και μιας και αναφερθήκατε στην επιστολική ψήφο. Με ποιό κριτήριο κατατάσσει κάποιος τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως "αριστερή"; Ένα μέσο εμβάθυνσης της δημοκρατίας, την αναγκαιότητα της οποίας υποστηρίζουν 7 στους 10 συμπολίτες μας, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, δεν έχει δεξιό, αριστερό ή κεντρώο πρόσημο, αλλά πρόκειται για μια ριζοσπαστική και προοδευτική τομή εκσυγχρονισμού».

4) Έχετε γνώμη για τον Στέφανο Κασσελάκη; Θα καταφέρει να συνεφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι το βατερλό του;

«Στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν το... american dream. Ο κ. Κασσελάκης επιδιώκει τον μιντιακό θόρυβο, του αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά για να τον κρίνω ως πολιτικό πρόσωπο και δη επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρέπει προηγουμένως να μιλήσει πολιτικά. Να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα της επικαιρότητας, να πάρει σαφή θέση και να αφήσει στην άκρη της αόριστες αναφορές, τις γενικολογίες και τις ασυνάρτητες ιδέες. Μόνο που για να το κάνει πρέπει να διαθέτεις γνώσεις, τις οποίες αν κρίνω από τα λεγόμενα του, στερείται. Είναι celebrity και όχι πολιτικός, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν εκπέμπει κανένα ιδεολογικό στίγμα. Δηλώνει αριστερός και ζει ως εισοδηματίας... Εκλέχθηκε πολιτικός αρχηγός και συμπεριφέρεται ως CEO πολυεθνικής... Δεν κατανοεί ότι οι λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας δεν προκύπτουν μέσα από power points αλλά από την τριβή με την καθημερινότητα. Γι' αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες και όλους ότι πολιτική και επικοινωνία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η πολιτική δίνει λύσεις, η επικοινωνία διαμορφώνει πλασματικές εικόνες. Περίτρανη απόδειξη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η αποξένωση από την εκλογική του βάση».

5) Παππούς γίνατε, ετοιμάζεστε; Τα παιδιά σας τι λένε για τα ζητήματα αυτά της επικαιρότητας;

«Παππούς δεν έγινα ακόμη. Για να είμαι, όμως, ειλικρινής, το περιμένω με λαχτάρα. Ποιός γονιός, εξάλλου, δεν φαντάζεται αυτήν τη στιγμή όταν παντρεύει τα παιδιά του; Άλλωστε, του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου, όπως λέει η γνωστή ρήση. Από και εκεί και πέρα, με τον γιο μου Γιώργο και την κόρη μου Βανέσσα συζητάμε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Είναι μια συνηθισμένη οικογενειακή στιγμή από όταν ήταν παιδιά. Με ενδιαφέρει να ακούω την άποψή τους, να εισπράττω κλίμα, γιατί εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να λαμβάνουμε τα μηνύματα της κοινωνίας. Ο Γιώργος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Θεσσαλονίκη, οπότε έχω την ευκαιρία να μιλώ μαζί του σχεδόν καθημερινά. Η Βανέσσα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο οπότε η επικοινωνία μας γίνεται μέσω του τηλεφώνου. Ακόμα και έτσι, ασκούν κριτική και προτάσεις για ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα».

6) Εσείς έχετε μια ωραία δεμένη οικογένεια. Όμως εάν παρατηρήσει κανείς την επικαιρότητα και το τι συμβαίνει μέσα στις οικογένειες σήμερα, και ο παραδοσιακός αυτός θεσμός πλήττεται. Τι φταίει για αυτή την κοινωνική φθορά;

«Δυστυχώς ζούμε μια εποχή μεγάλων εκπτώσεων σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής και πνευματικής ζωής, από την καθημερινότητα έως την ηττοπάθεια και από τον κυνισμό έως την απαξίωση. Ιδιαίτερα με την ανεξέλεγκτη χρήση των social media ζούμε την εποχή του "φαίνεσθαι" και όχι του "είναι". Από τη χρήση περάσαμε στην κατάχρηση. Το ίδιο ισχύει με τη σοβαροφάνεια και τη δήθεν πολιτική ορθότητα, που πολλές φορές ταυτίζει το δικαίωμα με την επιθυμία».

7) Η περιπέτεια της υγεία σας, άλλαξε σε κάτι την καθημερινότητά σας;

«Με έκανε φίλο του γυμναστηρίου και πιο συνεπή όσον αφορά στις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Πριν την περιπέτεια με τον καρκίνο, γιατί δεν φοβάμαι να πω τη λέξη, έκανα διάδρομο στο σπίτι. Τώρα επισκέπτομαι συστηματικά δυο φορές την εβδομάδα ένα γειτονικό γυμναστήριο για να διατηρούμε σε φόρμα. Στην ίδια λογική φροντίζω δυο φορές το χρόνο να κάνω γενικές ιατρικές εξετάσεις, κάτι που αμελούσα μέχρι τη στιγμή που επισκέφθηκα τον ογκολόγο.
Κατά τα άλλα συνεχίζω να κινούμαι με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς σε καθημερινή βάση, να ακολουθώ ένα πρόγραμμα γεμάτο συναντήσεις, εκδηλώσεις και επισκέψεις, αλλά πλέον όταν γυρίζω σπίτι "προγραμμάτισα" το μυαλό μου να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου και στους δικούς μου ανθρώπους. Να ζω το "τώρα" και να μην προγραμματίζω τις δράσεις του πολιτικού μου γραφείου για τον επόμενο χρόνο. Βέβαια, καμία φορά οι συνήθειες επιστρέφουν, αλλά έχω δίπλα μου τη Γιώτα και με επαναφέρει».

8) Ποιά τα χόμπυ σας, σήμερα;

«Αυτά δεν αλλάζουν! Το διάβασμα, τα ταξίδια και ο Ηρακλής, όχι κατ' ανάγκη με αυτήν τη σειρά. Είναι τα τρία πάθη μου. Μπορεί να μείνω ξάγρυπνος όλη νύχτα για να τελειώσω ένα βιβλίο, να προμηθευτώ από την αρχή της περιόδου εισιτήρια διαρκείας του Ηρακλή σε σχεδόν όλα τα αθλήματα και να παρακολουθώ αγώνες ή να προγραμματίσω τουλάχιστον δυο-τρία ολιγοήμερα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας μέσα στη χρονιά».