"Ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας"

"Ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας" Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Politik» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Χαβιανίδη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Θ. Καράογλου: Ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας

Κατευθείαν στα βαθιά κλήθηκε να... κολυμπήσει ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος προτού εγκατασταθεί στο κτίριο του ΥΜΑΘ έπρεπε να διαχειριστεί με τους συναρμόδιους υπουργούς τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική.

Τώρα που η "μπόρα" κόπασε, θέτει ως πρωταρχικό του στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. «Εκείνο που έχει σημασία είναι κάθε ημέρα να αφαιρούμε και ένα βάρος από τις πλάτες των συμπατριωτών μας. Να τους δείξουμε ότι μπορούν και πρέπει να ονειρεύονται. Να τους αποδείξουμε ότι υπάρχουν καλύτερες ημέρες. Όχι με λόγια, αλλά με έργα» τονίζει στη συνέντευξή του στην Politik.

1.Κύριε Καράογλου, ξεκινήσατε κατευθείαν στα... βαθιά καθώς η φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική δεν σας έδωσε χρόνο προσαρμογής...

«Κύριε Χαβιανίδη, είναι αλήθεια πως η δεύτερη θητεία μου στο Διοικητήριο ξεκίνησε με τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική, αφήνοντας πίσω της νεκρούς και τραυματίες. Από νωρίς τα ξημερώματα βρέθηκα στις πληγείσες περιοχές και μαζί με άλλους συναδέλφους υπουργούς συντονίσαμε τις δράσεις προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στις υποδομές, να ανακουφιστούν οι πληγέντες, να ανακάμψει όσο το δυνατόν ταχύτερα η τουριστική κίνηση και φυσικά να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή των κατοίκων και των τουριστών. Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, οι πληγέντες δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών σε σχολεία και κατοικίες. Άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι και αυτό που αφορά τον αριθμό 112, του συστήματος έκτακτης προειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, που δεν λειτουργεί στη χώρα μας αν και είχαν προηγηθεί οι καταστροφές στο Μάτι και τη Μάνδρα της Αττικής. Εξυπακούεται ότι θα πράξουμε το αυτονόητο, δηλαδή το συγκεκριμένο σύστημα να λειτουργήσει άμεσα».

2. Κρατάτε στα χέρια σας το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας;

«Το πρωτεύον είναι η ισόρροπη αναπτυξιακή δραστηριότητα σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας μέσω της προσέλκυσης εγχώριων και διεθνών επενδύσεων. Να δώσουμε, δηλαδή, και πάλι ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη, ώστε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην περιφέρεια παρέχοντας τους τη δυνατότητα σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας που θα τους επιτρέψει να ζήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους. Με τον τρόπο αυτόν αφενός θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πληγή της ανεργίας, ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας μας και αφετέρου θα σταματήσουμε την εθνική αιμορραγία του "brain drain". Το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβα είναι γνώριμο, έχω εμπιστοσύνη στο προσωπικό του υπουργείου με το οποίο άλλωστε έχουμε δουλέψει μαζί τη διετία 2012-2014, ζητώ από όλους συνεργασία για πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τη Μακεδονία και τη Θράκη».

3. Τι διαφορετικό πρεσβεύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Γνωρίζουμε πως οι συμπατριώτες μας έχουν αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις από εμάς. Όπως ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ούτε... δευτερόλεπτο για χάσιμο. Με το "καλημέρα" κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική και παρά το γεγονός ότι καλά-καλά δεν είχαμε αναλάβει τα χαρτοφυλάκιά μας δουλέψαμε συντονισμένα. Άρα αυτό που πρεσβεύει η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άμεσα, μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα στη διακυβέρνηση της χώρας. Και όλα αυτά με σοβαρότητα, συνέπεια, ταχύτητα, σεμνότητα, μα πάνω από όλα με αποτελεσματικότητα. Εκείνο που έχει σημασία είναι κάθε ημέρα να αφαιρούμε και ένα βάρος από τις πλάτες των συμπατριωτών μας. Να τους δείξουμε ότι μπορούν και πρέπει να ονειρεύονται. Να τους αποδείξουμε ότι υπάρχουν καλύτερες ημέρες. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Όχι με επικοινωνία, αλλά με την ουσία της πολιτικής που δεν είναι άλλη από το να υπηρετεί με συνέπεια την κοινωνία».

4. Πως αξιολογείτε την έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου;

«Η έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Πρώτον διότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5 φορές, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και δεύτερον γιατί το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,9%, που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο δανειστήκαμε ποτέ ως χώρα μετά την ένταξή μας στην Ευρωζώνη. Άρα δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».