"Η Πέλλα πρέπει να κάνει restart"

"Η Πέλλα πρέπει να κάνει restart" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Τα Νέα της Αλμωπίας" και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019

Θ. Καράογλου: "Η Πέλλα πρέπει να κάνει restart"

Μια μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στα Νέα της Αλμωπίας ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Ο ίδιος τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και οριοθέτησε τόσο τους στόχους του Υπουργείου του, όσο και τους στόχους που θα πρέπει να έχει ο νομός μας για να πετύχει ισόρροπη ανάπτυξης χωρίς αστερίσκους. Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η Πέλλα πρέπει να κάνει restart!

1) Υπάρχει μεγάλη κουβέντα για το ζήτημα της κατασκευής του έργου Όρια νομού Πέλλας Έδεσσας με Θεσσαλονίκη. Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν υπάρχει μελετητική ωριμότητα. Από την άλλη υπάρχουν φωνές για κλοπή των χρημάτων και μεταφορά στον εσωτερικό περιφερειακό Θεσσαλονίκης. Ποια είναι ή άποψη σας;

"Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την κατασκευή του έργου ισχύει στο ακέραιο! Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσχέρειες και να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει ώστε η κατασκευή του δρόμου Έδεσσα-Θεσσαλονίκη να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω από την Αθήνα αλλά και από τους συναδέλφους βουλευτές του Νομού Πέλλας, μιας και όπως γνωρίζετε το έργο είναι ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο σχεδιασμός προβλέπει εντός της κυβερνητικής θητείας να ξεκινήσει η κατασκευή των παρακάμψεων Χαλκηδόνα-Γιαννιτσά, να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών για το κομμάτι Μαυροβούνι-Έδεσσα και να ξεκινήσουν οι μελέτες για τη βελτίωση των οδικών τμημάτων Μελίσσι-Μαυροβούνι και Χαλκηδόνα-Παραλίμνι.
Από εκεί και πέρα, επειδή ακούω και διαβάζω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία οτι ευθύνεται για τη συγκοινωνιακή απομόνωση του νομού Πέλλας, τους υπενθυμίζω ότι επί 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίστηκε ούτε ένα ευρώ για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.
Οι ευθύνες τους για την πολυετή απραξία και αδυναμία κατασκευής του δρόμου Έδεσσας-Θεσσαλονίκης, ενός δίκαιου αιτήματος όλων των πολιτών του Νομού Πέλλας, είναι πολλές και αποδεδειγμένες.
Το να παριστάνουν τις "αθώες περιστερές" και τους "τιμητές των πάντων" εκείνοι που από το 2015 μέχρι τον περασμένο Ιούλιο κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας είναι υποκριτικό και απόδειξη ότι το μόνο που διαθέτουν είναι περίσσευμα θράσους. Αν αναζητούν υπαίτιους για τις καθυστερήσεις του έργου ας κοιταχθούν καλύτερα στον καθρέφτη".

2) Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε συμφωνία με τους θεσμούς. Τι θα κερδίσει ο μέσος Έλληνας από αυτή την μείωση;

"Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% βρίσκεται ήδη πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων. Δεν υποχωρήσαμε ούτε σπιθαμή από την προεκλογική μας δέσμευση, ούτε μπήκε στις καλένδες. Προχωράμε βήμα-βήμα. Όμως για να φτάσουμε στον τελικό στόχο πρέπει προηγουμένως να ενισχύσουμε την εθνική μας αξιοπιστία, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων και να προσδώσουμε θετική δυναμική στην ελληνική οικονομία.
Η συμφωνία του 2018 για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ήταν τιμωρητική γιατί αντανακλούσε την αναξιοπιστία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πιστωτών μας προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, μα και τον κίνδυνο που υπήρχε ανά πάσα στιγμή να εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα εξαιτίας της λαϊκίστικης και πολλές φορές ανορθόδοξης πολιτικής που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Πλέον το κλίμα έχει αναστραφεί. Από την επομένη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου οι διεθνείς αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνησή μας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι
αναγνωρίζουν ότι δίνουμε έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα ξένων και εγχώριων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος ανταποκρίνεται στις πρωτοβουλίες μας, καθώς οι δείκτες εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στην αγορά είναι υψηλοί. Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", τον φετινό Σεπτέμβριο το πρόσημο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι θετικό (+2651 θέσεις).
Άρα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των εταίρων με τήρηση των συμφωνηθέντων και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το 2021 θα μπορούμε να μειώσουμε το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για μείωση της φορολογίας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα είναι η θετική έκπληξη της ευρωζώνης".

3) Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι έχει κάνει "κωλοτούμπα" στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Πως απαντάτε σε αυτή την κατηγορία;

"Σοβαρότης μηδέν! Για να το πω και πιο απλά, φωνάζει ο "κλέφτης" για να φοβηθεί ο νοικοκύρης... Ο ΣΥΡΙΖΑ "έδεσε" τη χώρα σε μια επιζήμια συμφωνία από την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί μονομερώς και την οποία υποχρεούνται να εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, δεν έπρεπε να υπογραφεί και ως κόμμα εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην περάσει δίνοντας μάχες τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια. Πρόσφατα μάλιστα, στη συνάντηση που είχε στην Αμερική με τον Σκοπιανό ομόλογό του, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Ζόραν Ζάεφ πως ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία. Για ποια "κωλοτούμπα" μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ; Στην Κουμουνδούρου ας αφήσουν στην άκρη την προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας και ας αντιληφθούν ότι οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Οι Βορειοελλαδίτες γνωρίζουν οτι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προϊόν του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Κοτζιά και των 153 βουλευτών και "συνεργαζόμενων" με τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ψήφισαν "ναι" στην επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο".

4) Η Πέλλα έχει στερηθεί πολλά από τις υποδομές της. Μπορεί να έχει τον δικό της ρόλο στο μωσαϊκό των χρηματοδοτήσεων στην Μακεδονία;

"Η Πέλλα, όπως κάθε νομός της Μακεδονίας και της Θράκης, πρέπει να κάνει restart. Να αφυπνιστούν οι παραγωγικές της δυνάμεις και να αποτελέσουν ενεργό βραχίονα στην εθνική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την επομένη των εκλογών για τη δίκαιη και ισομερή ανάπτυξη όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Πέλλας περνά μέσα από την αναδιοργάνωση της αγροτικής παραγωγής, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής, τη σημαντική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, καθώς επίσης και την αναβάθμιση των βασικών της υποδομών. Μιλάμε για έναν νομό ο οποίος το 1990 ήταν πέμπτος όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα και σήμερα βρίσκεται μόλις στην 49η θέση. Από μόνο του το παραπάνω στοιχείο σημαίνει οτι πρέπει να αλλάξουν πολλά. Πάρτε για παράδειγμα τις τουριστικές προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες ωστόσο δεν αξιοποιούνται στο έπακρο. Οι καταρράκτες της Έδεσσας, τα λουτρά της Αριδαίας και η Βεγορίτιδα λίμνη πρέπει να αποτελέσουν πανελλήνια σημεία αναφοράς.
Σε ό,τι με αφορά, η σχέση μου με την Πέλλα ξεκινά από παλιά και παραμένει στενή μέχρι σήμερα. Συζητώ συχνά με τους συναδέλφους που την εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο και έχω πλήρη εικόνα για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της. Για το λόγο αυτό, σύντομα προτίθεμαι να επισκεφθώ την Περιφερειακή Ενότητα και να έχω συναντήσεις εργασίας με όλους τους τοπικούς φορείς. Το υφυπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) θα είναι κοινωνός κάθε μικρής και μεγάλης προσπάθειας που ως σκοπό θα έχει την προβολή και καθιέρωσή της Πέλλας, του γενέθλιου τόπου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε πόλο δραστηριότητας και επισκεψιμότητας όλο το χρόνο".

5) Η προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και ειδικότερα η προκάτοχος σας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, έχουν κατηγορηθεί για σπατάλη χιλιάδων ευρώ σε ΜΜΕ της αρεσκείας τους με σαφή σκοπό να κερδίσουν επικοινωνιακή εύνοια. Έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο ΥΜΑΘ;

"Είναι αλήθεια ότι στις 30 Ιουνίου είχε εξαντληθεί όλο το κονδύλι που αφορούσε την ετήσια προβολή των δράσεων του Υπουργείου. Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου να μη μείνω στο χθες. Με ενδιαφέρει η ουσιαστική ανάδειξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε κάθε επίπεδο, όχι η προσωπική μου προβολή. Δεν κάνω πολιτική με γνώμονα τη δημοτικότητά μου, αλλά με οδηγό το πώς θα είμαι χρήσιμος στους Βορειοελλαδίτες συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιώ κάθε διαθέσιμο πόρο ώστε να πετύχω τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την προβολή του τόπου μας και την παρουσίαση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Πως, δηλαδή, θα καπνίσουν και πάλι τα φουγάρα των εργοστασίων, πως τα ποιοτικά παραδοσιακά μας προϊόντα θα πωλούνται σε κάθε γωνιά της γης, πως το brand name "Μακεδονία" θα κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Ό,τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν αποτελεί οδηγό ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον".

6) Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας για άλλη μια χρονιά είναι αμφίβολο αν ανοίξει, ενώ φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί. Μπορεί η πολιτεία να παρέμβει για αυτό το ζήτημα;

"Η ορεινή Πέλλα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό καθώς διαθέτει ένα δίκτυο αξιοθέατων σπάνιας ομορφιάς όπως είναι οι καταρράκτες της Έδεσσας, το υπαίθριο μουσείο νερού στην Έδεσσα, το Χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου και πολλά άλλα σημεία αναφοράς. Σταθερή μου προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του 12μηνου θεματικού τουρισμού σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Βάσει αυτής της στόχευσης, εφόσον ζητηθεί, εννοείται πως θα μιλήσω με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αξιολογήσουμε τους τρόπους αξιοποίησης του χιονοδρομικού κέντρου".