(Καρφί): "Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό"

(Καρφί): "Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Καρφί" και τον δημοσιογράφο Κώστα Πασίση, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 25 Απριλίου 2020

"Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό"

Για "παραμύθι" χωρίς "δράκο", κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις της Κουμουνδούρου στην κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο κ. Καράογλου περνά στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλει απεγνωσμένη προσπάθεια για να βρει νέο αφήγημα, χρησιμοποιώντας fake news, τα οποία διασπείρει στην κοινωνία.
Αναφορικά με τη διαδικασία επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, επισημαίνει ότι θα είναι "σταδιακή και αργή". Ωστόσο, τονίζει οτι "καμία οικονομία σε διεθνές επίπεδο δεν θα επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού".

1) Η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση στη οικονομία. Έχει το Κράτος τη δυνατότητα να αναπληρώσει τα χαμένα του έσοδα, ώστε να ξεκινήσουμε από εκεί που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο;

"Καμία οικονομία σε διεθνές επίπεδο δεν θα επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Κάθε ημέρα θα μετράει διαφορετικά, με τον χρόνο, τη σωστή διαχείριση και τον συντονισμό να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης.
Η πρόσφατη ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. αποτελεί θετική εξέλιξη, διότι προστατεύει την ελληνική οικονομία και εξασφαλίζει τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα αμβλύνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις. Έχοντας αυτό το σημαντικό "δίχτυ προστασίας", σχεδιάζουμε με σύνεση και μεθοδικότητα την επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας και την υποστήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Η προσέλκυση επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων αποτελεί πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα, ενώ η υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως ένας ακόμα μοχλός για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος την επόμενη τριετία θα διατεθούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση έργων και υποδομών σε κάθε γωνιά της χώρας, δημιουργώντας τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας".

2) Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για αδιαφάνεια στην οικονομία και μιλά για νέο μνημόνιο. Ποιο το σχόλιο σας;

"Δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου! Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Χάρη στην πολιτική που ακολουθούμε, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι σε μια εποχή αυξημένης αστάθειας των διεθνών αγορών η ελληνική οικονομία περιβάλλεται από ένα χρήσιμο πλέγμα ασφάλειας όπως είναι το QE. Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλει απεγνωσμένη προσπάθεια να βρει αφήγημα και ακροατήριο χρησιμοποιώντας fake news τα οποία επιχειρεί να διασπείρει στην κοινωνία. Οι συμπατριώτες, όμως, γνωρίζουν ότι το "παραμύθι" τους δεν έχει δράκο. Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία χτύπησε την πόρτα της πατρίδας μας, το Κράτος σήκωσε ένα μεγάλο βάρος προκειμένου εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να παραμείνουν όρθιοι. Επιδοτούμε την εργασία, απαλλάξαμε τις επιχειρήσεις από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις δίνοντας κίνητρα σε όσους έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν, αποτρέψαμε τις απολύσεις, δώσαμε τη δυνατότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής, μειώσαμε το ενοίκιο των επιχειρήσεων κατά 40%, ενώ διευρύνουμε τις δυναμικές παρεμβάσεις σε νέες κοινωνικές ομάδες καθώς και κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η ακτοπλοΐα".

3) Έχετε σχέδιο για επιστροφή στη κανονικότητα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ποιος είναι ο οδικός σας χάρτης;

"Ως Κυβέρνηση αποδεικνύουμε ότι δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη και βαδίζουμε βάσει ενός εθνικού οδικού χάρτη. Έχοντας περάσει με καλό βαθμό τις εξετάσεις που δώσαμε το Πάσχα, βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας και των αποφάσεων, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, ούτε να εφησυχάσουμε. Ναι μεν η αντίστροφη μέτρηση βρίσκεται μπροστά μας, ωστόσο η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και σταδιακή.
Προς το παρόν πρέπει να συνεχίσουμε να καταγράφουμε μικρές καθημερινές νίκες, χάρη στις οποίες η Ελλάδα κατεβαίνει συνεχώς θέσεις μεταξύ των χωρών που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ενώ τα κρούσματα στην πατρίδα μας μειώνονται σε πραγματικούς αριθμούς.
Εάν χαλαρώσουμε, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, όσα πολλά και σημαντικά έχουμε πετύχει αυτές τις εβδομάδες μπορούν να ακυρωθούν ανά πάσα στιγμή".

4) Είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα που πήρε η Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κορωνοιού;

"Υπήρξαν χώρες που αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά, όπως η Ελλάδα. Υπήρξαν και χώρες οι οποίες βρέθηκαν απροετοίμαστες και υστέρησαν σημαντικά απέναντι στη θανάσιμη και επικίνδυνο νόσο. Και στις δυο περιπτώσεις τα αποτελέσματα της διαχείρισης καταγράφηκαν, κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν.
Εγώ κρατώ ότι η πατρίδα μας κερδίζει το στοίχημα με τον κορωνοϊό, κατορθώνοντας μάλιστα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αυξήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ περίπου κατά 100% σε όλη τη χώρα αφού από τις 557 πήγαμε στις 997.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με την καλύτερη αντίδραση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για παραδειγματική διαχείριση της κρίσης από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που πορεύεται βασιζόμενη στο τετράπτυχο κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα, ταχύτητα".

5) Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους θα έχει και συνέχεια ή το όλο εγχείρημα θα ξεχαστεί, μόλις περάσει η καταιγίδα του κορωνοϊού;

"Έχει ιδιαίτερη αξία ότι σε λίγες μόνο εβδομάδες κατορθώσαμε να αλλάξουμε τη φύση της διάδρασης μεταξύ πολιτών και κράτους. Προκαλώντας ένα δημιουργικό ντόμινο, το Ελληνικό Κράτος περνά σε εποχή υψηλών ταχυτήτων. Αναλογιστείτε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν η Ελλάδα βρισκόταν μέχρι πρότινος στην 25η θέση των κρατών μελών της Ε.Ε. αναφορικά με την ψηφιοποίηση.
Ως εκ τούτου η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι τηλεδιασκέψεις, η ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση και η ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσων μέσω του gov.gr δεν αποτελούν μονάχα καινοτομίες, αλλά συντελούν ώστε η κοινωνία μας να αλλάξει νοοτροπία κάνοντας ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός".

6) Πρόσφατα δηλώσατε ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές μόνο οι 4 από τις 13 χερσαίες πύλες εισόδου στη χώρα που βρίσκονται στη Μακεδονία και τη Θράκη. Για ποιό λόγο;

"Η πρότασή μου εδράζεται στην ανάγκη να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Όπως γνωρίζετε στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε 13 χερσαία περάσματα τα οποία ξεκινούν από τους Κήπους του Έβρου και καταλήγουν στην Κρυσταλοπηγή.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η πλειοψηφία των τουριστών που έρχονται στη Μακεδονία και τη Θράκη προέρχονται από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες και μετακινούνται προς την Ελλάδα με τα αυτοκίνητά τους, εκτιμώ ότι φέτος πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτές μόνο 4 χερσαίες πύλες ώστε να κλείσουμε την πόρτα στον ιό.
Εκεί, ιατρικό κλιμάκιο θα ελέγχει όσους περνούν τα σύνορα εφαρμόζοντας τα σχετικά πρωτόκολλα. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε τον κίνδυνο να ζήσουμε τους επόμενους μήνες νέες καταστάσεις πανδημίας".