"Έδωσα το 100% των δυνάμεων μου για να υπηρετήσω τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης"

"Έδωσα το 100% των δυνάμεων μου για να υπηρετήσω τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης" Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Karfitsa» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

«Έδωσα το 100% των δυνάμεων μου για να υπηρετήσω τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης»

Το θέμα της ΔΕΘ έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεριέλαβε την ανάπλασή της μεταξύ των πέντε εμβληματικών έργων της διακυβέρνησής του. Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη
"Κάθε ημέρα έδωσα το 100% των δυνάμεών μου για να υπηρετήσω τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης, παρέδωσα τη σκυτάλη έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου" δήλωσε ο μέχρι πρότινος Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα Μακεδονία και Θράκη Θεόδωρος Καράογλου, αναφερόμενος στην θητεία που ολοκλήρωσε στο Διοικητήριο. Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ υπογράμμισε πως η μάχη με τον κορωνοϊό συνεχίζεται και χρειάζεται διπλή προσοχή καθώς, όπως επισήμανε "ο εχθρός δεν μόνο αόρατος πλέον, είναι και μεταλλαγμένος". Εξήγησε πως το ενδεχόμενο λήψης νέων υγειονομικών μέτρων παραμένει στο τραπέζι. Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ο κ. Καράογλου τόνισε ""σπάσαμε τον πάγο" με την Τουρκία και προσερχόμαστε στις συζητήσεις με ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, ξεκάθαρες και ανυποχώρητες εθνικές θέσεις".

1) Σας προβληματίζουν οι τεράστιες ουρές έξω από καταστήματα; Υπάρχει περίπτωση νέου lockdown; Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά επιχειρήσεις και εργαζόμενους;

«Η μάχη με τον κορωνοϊό συνεχίζεται. Ο "εχθρός" δεν είναι μόνο αόρατος, πλέον είναι και μεταλλαγμένος, γι'αυτό χρειάζεται διπλή προσοχή από όλους μας. Το γεγονός ότι άνοιξε το λιανεμπόριο, εξέλιξη η οποία βασίστηκε στη σταθεροποιημένη επιδημιολογική εικόνα, δεν σημαίνει ότι "τελειώσαμε" με την πανδημία και ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, όπως αποδεικνύεται από την ανοδική τάση που καταγράφουν τα ημερήσια κρούσματα τα τελευταία 24ωρα.
Ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι Πολιτεία, καταστηματάρχες και καταναλωτές πρέπει να συνεργαστούμε αρμονικά ώστε να αποτραπούν συνθήκες συνωστισμού, γεγονός που θα επιτρέψει στην αγορά να κρατηθεί "ζωντανή" και να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.
Εάν, παρόλα αυτά, η κατάσταση ξεφύγει, το ενδεχόμενο λήψης νέων υγειονομικών μέτρων παραμένει στο τραπέζι. Είναι όμως κρίμα και άδικο για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τις προδιαγραφές που έθεσε η Πολιτεία να "πληρώσουν" την ασυνέπεια των λίγων που θα παραβλέψουν τις σχετικές οδηγίες».

2) Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία; Πια έκβαση θα θεωρούσατε θετική για την χώρα μας;

«Πιστεύω ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντα χρήσιμοι. Στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αποτελέσματα καθώς οι συνομιλίες είναι άτυπες. Αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, όμως δεν θεωρούνται διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι με τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών "σπάσαμε τον πάγο" με την Τουρκία και προσερχόμαστε στις συζητήσεις με ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, ξεκάθαρες και ανυποχώρητες εθνικές θέσεις. Τους μήνες που προηγήθηκαν, ασκώντας ενεργή εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα έχει πλέον θετικά κεκτημένα στη Μεσόγειο. Προφανώς η Τουρκία δεν έγινε "καλός γείτονας" από τη μια στιγμή στην άλλη και είναι στο δικό της χέρι, αφήνοντας στην άκρη θέματα "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και αποστρατικοποίησης των νησιών, να συμβάλλει στην άρση του κλίματος καχυποψίας και έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει με δική της υπαιτιότητα.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι εξαιρετικά έμπειρος και δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η Ελλάδα συζητά χωρίς να διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική της κυριαρχία, ούτε προσέρχεται στις διερευνητικές με τη λογική του "σφάξε με Πασά ν' αγιάσω"».

3) Σε πιο βαθμό ολοκληρώσατε τους στόχους σας ως Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη;

«Οι στόχοι που μου έθεσε ο Πρωθυπουργός με την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Διοικητήριο, επετεύχθησαν όλοι. Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ΔΕΘ-HELEXPO προχωρά ταχύτατα, ενώ η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων που εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) ενέκρινε το 2020 συνολικά 342 επενδυτικά σχέδια, με το ποσό ενίσχυσης να ανέρχεται σε 104,2 εκ. ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα εγκριθούν και προστεθούν επιπλέον 79 επενδυτικά σχέδια, επιλέξιμου προϋπολογισμού περίπου 500 εκ. ευρώ.
Προφανώς εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, όπως επισήμανα όμως στην τελετή παράδοσης-παραλαβής παρέδωσα τη σκυτάλη έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου, γνωρίζοντας ότι κάθε ημέρα έδωσα το 100% των δυνάμεών μου για να υπηρετήσω τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης».

4) Έχει ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση γύρω από την ΔΕΘ με το αίτημα για μετεγκατάσταση στη Δυτική Θεσσαλονίκη να έχει επανέλθει. Ποια πιστεύετε πως είναι πιο ρεαλιστική και συμφέρουσα λύση. Μετεγκατάσταση ή ανάπλαση του Εκθεσιακού φορέα την οποία έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός;

«Υπηρετώντας την επίσημη θέση της Κυβέρνησης εργάστηκα για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Θυμίζω ότι το θέμα έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο εγχείρημα μεταξύ των πέντε εμβληματικών έργων της διακυβέρνησής του.
Παραμένω στην άποψη αυτή, διότι η άποψή μου δεν καθορίζεται από το εάν ασκώ ή όχι τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), δεν μεταβάλλεται από το εάν κατέχω τίτλους και αξιώματα, ούτε εξαρτάται από προσωπικές στοχεύσεις.
Σαφώς η δυτική Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί και ως Βουλευτής της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης αγωνίζομαι για αυτό. Σαφώς το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί και σε αυτό το τμήμα της πόλης και διεκδικώ το καλύτερο για την ευρύτερη περιοχή. Σαφώς και οι κάτοικοί της έχουν κάθε δίκιο να αγωνιούν για τον τόπο τους και συντάσσομαι μαζί τους. Σαφώς και δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της δυτικής πλευράς της πόλης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Γι' αυτό θεωρώ ότι πρέπει να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και μέσα από την ανταλλαγή προτάσεων να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλάνο για την αναπτυξιακή προοπτική της δυτικής Θεσσαλονίκης».

5) Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Θεσσαλονίκη το νέο έτος;

«Βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η ομοψυχία! Ώστε να κοιτάζουμε όλοι οι ενεργοί πολίτες προς την ίδια κατεύθυνση για να προχωρήσουν απρόσκοπτα και να αποκτήσουν σάρκα και οστά τα μεγάλα έργα υποδομών που στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη: όπως το Μετρό, η υπερυψωμένη ανατολική περιφερειακή οδός (fly over), η ολοκλήρωση της σύνδεσης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ΠΑΘΕ, το "ορφανό" χιλιόμετρο Μουδανιών-Ποτίδαιας και η ολοκλήρωση του τμήματος Θέρμη-Γαλάτιστα.
Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και χώρος για διχόνοια. Το χρωστάμε στην πόλη, στους συμπολίτες μας, στα παιδιά μας. Τα παθήματα του πρόσφατου και μακρινού παρελθόντος πρέπει να γίνουν μαθήματα του σήμερα».