"Εχθρός του καλού το καλύτερο"

"Εχθρός του καλού το καλύτερο" Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

"Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο"

«Από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα ακούσετε ποτέ τη φράση 'ψάχνω να βρω λάθη και δεν βρίσκω'» τονίζει ο Θόδωρος Καράογλου. Ο βουλευτής της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» παραδέχεται ότι δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη καταστροφή. «Όμως ενώ βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς συνθήκες δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με εξαίρεση τον εθελοντή δασοπυροσβέστη και οι συμπατριώτες μας σώθηκαν χάρη στις έγκαιρες εκκενώσεις. Προφανώς, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και όταν σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς τότε στη 'ζυγαριά' της ευθύνης θα κριθούν αποφάσεις, αποτελέσματα, πράξεις, προθέσεις», σημειώνει.
Για την επόμενη ημέρα στη δασοπυρόσβεση εκτιμά ότι πρέπει να γίνει η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών και καταστροφών, ενώ ζητά να απλοποιηθεί η κρατική δομή. «Δεν νοείται να υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς και 17 φορείς από 6 διαφορετικά υπουργεία για την καταστολή της», λέει.
Για την πανδημία σημειώνει ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα και ότι απαιτείται εγρήγορση, αποφασιστικότητα, προσοχή, επαγρύπνηση και εντατικοί εμβολιασμοί.
Για την 85η ΔΕΘ πιστεύει ότι «επιστρέφει δυνατή, απόλυτα ασφαλής και έτοιμη να προσφέρει στη χώρα τον εκθεσιακό παλμό που της έλειψε πέρυσι», ενώ δηλώνει ευχαριστημένος για τον κυβερνητικό απολογισμό των έργων της Θεσσαλονίκης δηλώνει.

1. Κύριε Καράογλου, τι δεν πήγε καλά στη μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο;

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που μας ξεπερνά, διότι στα πύρινα μέτωπα είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Το "γιατί" των συμπατριωτών μας είναι δικαιολογημένο, όμως οι περιστάσεις απαιτούν ψυχραιμία, πρακτικότητα και σωστό σχεδιασμό.
Προφανώς δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη καταστροφή για την οποία ευθύνονται περισσότερες από 580 φωτιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.
Όμως από την άλλη πλευρά δεν γίνεται να μην σταθώ στο γεγονός ότι ενώ βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς συνθήκες δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με εξαίρεση τον εθελοντή δασοπυροσβέστη, η θυσία του οποίου μας συγκλόνισε. Όπως δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι συμπατριώτες μας σώθηκαν χάρη στις έγκαιρες εκκενώσεις που αν και επικρίνονται από ορισμένους ελαφρά την καρδία, εν τούτοις είναι μια περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία που απαιτεί πλήρη συντονισμό.
Προφανώς, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και όταν σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς τότε στη "ζυγαριά" της ευθύνης θα κριθούν αποφάσεις, αποτελέσματα, πράξεις, προθέσεις αλλά και το ήθος εκείνων που τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες της μάχης απελευθέρωναν μέσω του διαδικτύου τοξικό νέφος μίσους, γεμάτο κατάρες και αναθέματα. Σε τελική ανάλυση, τα πύρινα μέτωπα τιθασεύονται. Ας μην επιτρέψουμε να μας κάψει η φωτιά του διχασμού».

2. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του σημείωσε ότι όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Που βλέπετε ότι συνέβη κάτι τέτοιο;

«Η συγγνώμη που ζήτησε ο Πρωθυπουργός εμπεριέχει τη γενναιότητα και την ευθυκρισία να αναγνωρίσει αστοχίες που διαπιστώθηκαν.
Ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιους πρέπει, διότι από την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα ακούσετε ποτέ τη φράση "ψάχνω να βρω λάθη και δεν βρίσκω", όπως έπραξαν στον ΣΥΡΙΖΑ παρότι μετρούσαν 102 νεκρούς στο Μάτι.
Παράλληλα το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στρέφεται στην αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Κανένας πληττόμενος δεν θα μείνει μόνος και αβοήθητος.
Οι αποζημιώσεις θα δοθούν με γρήγορο και απλό τρόπο, το πακέτο μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, όπως εγκρίθηκε και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκ. ευρώ για την Εύβοια και την Αττική, ενώ ήδη έχουμε εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για αναδασώσεις. Ό,τι υποσχεθήκαμε θα γίνει πράξη, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τους πυρόπληκτους της Ραφήνας και όπου αλλού χρειάστηκε να συνδράμουμε».

3. Τι φέρνει η επόμενη ημέρα στο ζήτημα της δασοπυρόσβεσης και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να αλλάξει;

«Κατά την προσωπική μου άποψη εκτιμώ ότι πρέπει να στραφούμε στη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών και καταστροφών. "Ασφάλεια εστί το προνοείν και το προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν" υποστήριζε ο Ιπποκράτης και ευθυγραμμίζομαι πλήρως με την παραπάνω ρήση.
Επίσης, πρέπει να απλοποιηθεί η κρατική δομή. Δεν νοείται να υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς και 17 φορείς από 6 διαφορετικά υπουργεία για την καταστολή της, όπως διάβασα προ ημερών σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα".
Εξίσου σημαντικό είναι να λάβουμε υπόψη την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να κάνουμε ειρήνη με την φύση ώστε να μην γινόμαστε κάθε χρόνο θεατές στο ίδιο έργο.
Σαφώς η αλλαγή του κλίματος δεν βάζει τις φωτιές αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για περισσότερες και καταστροφικότερες πυρκαγιές, Ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη να χαράξουμε μια νέα στρατηγική πρόληψης, κατάσβεσης και αποκατάστασης, η οποία θα απαντά πειστικά στα ακραία φαινόμενα».

4. Την ίδια στιγμή η πανδημία καλά κρατεί με τα κρούσματα να είναι αυξημένα. Τι πρέπει να προσέξουμε συνολικά ως χώρα;

«Με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει ακόμα και η μάχη με τις φλόγες δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Απαιτείται εγρήγορση, αποφασιστικότητα, προσοχή, επαγρύπνηση και φυσικά εντατικοί εμβολιασμοί που αποτελούν την "ασπίδα" μας κατά της υγειονομικής κρίσης.
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τις προϋπάρχουσες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να είμαστε δυο φορές πιο προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας. Και αυτό διότι η πανδημία μας δίδαξε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς».

5. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλήθηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές κρίσεις, αλλά και να επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία για να ενισχύσει αυτούς που επλήγησαν. Ουκ ολίγα δισ. για την πανδημία και τώρα άλλα 500 εκατομμύρια για τους πυρόπληκτους. Θα αντέξει οικονομικά η χώρα;

«Σφίγγουμε τα δόντια και προχωρούμε! Είναι αλήθεια ότι επί 25 μήνες διαχειριστήκαμε με επιτυχία πολλές και σημαντικές κρίσεις. Από την ασύμμετρη απειλή στον Έβρο και τις εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τον Ιανό και την πανδημία. Όλες, όπως επισήμανε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, είχαν πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία.
Παρόλα αυτά τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.
Παρά τη σφοδρότητα της δοκιμασίας θα αντέξουμε!».

6. Σε λίγες ημέρες η Θεσσαλονίκη οι προβολείς της πολιτικής επικαιρότητας θα στραφούν προς τη Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ. Τι μήνυμα πρέπει να σταλεί με δεδομένο ότι και η περσινή έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε;

«Η ΔΕΘ επιστρέφει δυνατή, απόλυτα ασφαλής και έτοιμη να προσφέρει στη χώρα τον εκθεσιακό παλμό που της έλειψε πέρυσι. Δεδομένου ότι θα είναι η πρώτη μεγάλη Διεθνής Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη το 2021, με φυσική παρουσία και τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα στείλει το πανευρωπαϊκό μήνυμα ότι η 85η ΔΕΘ μπορεί να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο εκθέσεων».

7. Έκθεση και ΔΕΘ σημαίνει και συζήτηση για την ατζέντα που αφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης. Είστε ευχαριστημένος από τον απολογισμό της χρονιάς;

«Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, ναι είμαι ευχαριστημένος. Μεγάλα έργα όπως το Μετρό, το Fly Over, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η κατασκευή του "Thess Intec", η σύνδεση του 6ου προβλήτα με την ΠΑΘΕ βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ίδιο συμβαίνει και με μικρότερα, εξίσου σημαντικά, που αλλάζουν την εικόνα και τη μοίρα της Θεσσαλονίκης».

8. Και στο μετρό τι μέλλει γενέσθαι; Οι αντιδράσεις για την απομάκρυνση και των επανατοποθέτηση των Αρχαίων στη Βενιζέλου συνεχίζεται. Είστε αισιόδοξος ότι η δέσμευση για λειτουργία του μετρό το 2023 θα υλοποιηθεί;

«Το χρονοδιάγραμμα για το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν έχει αλλάξει, παρότι χάθηκε χρόνος εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Μετρό θα είναι έτοιμο το 2023 και θα έχουμε και Μετρό και αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου.
Η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων δεν ανέχεται άλλες καθυστερήσεις σε ένα πολύπαθο έργο που ήδη καθυστέρησε χρόνια να ολοκληρωθεί, ταλαιπωρώντας την πόλη».