«Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες στον Δήμο Χαλκηδόνας»

«Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες στον Δήμο Χαλκηδόνας» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 6251/05.07.2022

Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2022

Προς:
- Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ερώτηση

«Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες στον Δήμο Χαλκηδόνας»

Τεράστιες είναι οι καταστροφές, που άφησε πίσω η πρόσφατη χαλαζόπτωση, που έπληξε περιοχές του Δήμου Χαλκηδόνας και συγκεκριμένα την πόλη των Κουφαλίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Καλλιέργειες χιλιάδες στρεμμάτων υπέστησαν ολική καταστροφή με τους αγρότες και τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τις σοδειές τους να διαλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ζημιές μάλιστα είναι τόσο εκτεταμένες, που αγγίζουν τους 3 όμορους νομούς, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πέλλας. Η χαλαζόπτωση της 23ης Ιουνίου διέλυσε κυριολεκτικά τις καλλιέργειες στις παραπάνω περιοχές με τις εκτιμήσεις για τον Δήμο Χαλκηδόνας να ανέρχονται στα 40.000 στρέμματα και για περιοχές του νομού Κιλκίς στα 20.000 στρέμματα.

Μέσα σε λίγα λεπτά εκτάσεις σε Κουφάλια, Ελεούσα, Καστανά, Ακροπόταμο καταστράφηκαν, με τους παραγωγούς να είναι μάρτυρες των εκτεταμένων προβλημάτων που δημιούργησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η έλευση των αρμόδιων συνεργείων του ΕΛΓΑ για την αποτίμηση των καταστροφών ήταν άμεση. Δεδομένης, όμως, της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων θα πρέπει να είναι ταχύτατη και να δρομολογηθεί ενδεχομένως και μέσω προγραμμάτων που υλοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους. Ως εκ τούτου το αρμόδιο Υπουργείο με τα αυξημένα αντανακλαστικά που επέδειξε, οφείλει άμεσα να επιληφθεί του θέματος και να προχωρήσει στην γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών, αλλά και να λάβει μέτρα κάλυψης και ανακούφισης των παραγωγών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω των υπηρεσιών του και δη του ΕΛΓΑ να προβεί στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Χαλκηδόνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής;

-Υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής των πληγέντων παραγωγών σε προγράμματα του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να ορθοποδήσουν τις καλλιέργειες τους από τις καταστροφές που υπέστησαν;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

•Θεόδωρος Καράογλου
Β' Περιφ. Θεσσαλονίκης

•Σάββας Αναστασιάδης
Β' Περιφ. Θεσσαλονίκης

•Δημήτριος Βαρτζόπουλος
Β' Περιφ. Θεσσαλονίκης