(Ερώτηση): «Εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο»

(Ερώτηση): «Εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 956/2-10-2023

Θεσσαλονίκη, 02 Οκτωβρίου 2023

Προς:
Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
κο Κυριάκο Πιερρακάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο»

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση μελέτης για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, η οποία οδήγησε στην προσωρινή αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και οι χώροι να είναι ασφαλείς για τους αθλητές και τους πολίτες, είναι ένα φλέγον θέμα που αναδεικνύει τον πυρήνα της διαχείρισης, συντήρησης και αξιοποίησης των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είναι ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία πρέπει να το προσεγγίσουμε.
Το ζήτημα που προέκυψε με το ΟΑΚΑ εγείρει ανησυχία για τη στατικότητα και ασφάλεια και άλλων μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Καυτανζόγλειου Εθνικού Σταδίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο τη διετία 2002-2004 ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως, προκειμένου να φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικούς αγώνες στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργάνωσε η Ελλάδα το 2004.
Ωστόσο, σήμερα όσοι επισκέπτονται ή αθλούνταν μέχρι πρότινος στο στάδιο αντικρίζουν εκτεταμένες καταστροφές στον τάπητα στίβου, στον χλοοτάπητα του κεντρικού και του βοηθητικού γηπέδου και ρωγμές στην κτηριακή υποδομή. Σε αυτήν την εικόνα εγκατάλειψης έρχονται να προστεθούν ζητήματα πυρασφάλειας και υγρασίας, καθώς κάθε φορά που βρέχει το νερό να περνά από τις κερκίδες στους εσωτερικούς χώρους του σταδίου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα στον τύπο, τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση του γηπέδου έχει συρρικνωθεί στο 1/3, ενώ από 35 άτομα που απασχολούνταν τη δεκαετία του 2000, σήμερα οι εργαζόμενοι σε αυτό μετά βίας ανέρχονται στους 17.
Η αποσύνθεση που παρατηρείται στο άλλοτε αθλητικό «στολίδι» της Θεσσαλονίκης είχε ως αποτέλεσμα το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο, που χρησιμοποιείται ως έδρα από την ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή, να μην αδειοδοτηθεί για τους αγώνες της Super League 2.

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της διοργανώτριας αρχής αποφάσισε η ομάδα του Ηρακλή να συνεχίσει να αγωνίζεται κεκλεισμένων των θυρών στο συγκεκριμένο γήπεδο, που είναι άλλωστε ταυτισμένο με την ιστορία της, γεγονός που της στερεί τη δυνατότητα να έχει τη στήριξη των φιλάθλων της και ως εκ τούτου να μην διεκδικεί επί ίσοις όροις, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, την κατάκτηση μιας θέσης που να οδηγεί τη νέα χρονιά στο πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, δηλαδή την επιστροφή στη Super League 1.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Είναι ενήμερος για το θέμα που προέκυψε με το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο, καθώς και για τις διορθωτικές εργασίες στεγανοποίησης και της εγκατάστασης συστήματος πυρασφάλειας, που απαιτούνται για την αδειοδότησή του, ύψους 1 εκ. ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της Διοίκησης του Σταδίου;

-Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατεθεί άμεσα το 1 εκατομμύριο ευρώ που απαιτείται, ώστε το συγκεκριμένο στάδιο να ανοίξει ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί τους αθλητές, αλλά και τους φιλάθλους του Ηρακλή που θέλουν να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα;

-Εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει άμεσα οδηγία στη Διοίκηση του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες με σκοπό την κατεπείγουσα έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των φθορών που θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκριση της αδειοδότησής του;