Πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση οδηγίας για την δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις»

Πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση οδηγίας για την δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις» Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και την πρώτη ανάγνωση του Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση οδηγίας για την δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις» (03-11-2023)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
εκλεκτά μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,

στα ζητήματα πολιτικής είθισται να υπάρχουν εμφανείς ιδεολογικές διαφωνίες. Είναι λογικό και αναμενόμενο. Στο δημόσιο διάλογο, όμως, τίθενται ορισμένα θέματα στα οποία υπάρχει κοινό πεδίο:
-συνεννόησης
-και ομοφωνίας.

Τέτοια χαρακτηριστικά διαθέτει το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα.

Αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα.

Ως εισηγητής της Κυβέρνησης, προτού ξεκινήσω, την τοποθέτησή μου, θέλω να σας ζητήσω να αξιολογήσουμε τη νομοθετική παρέμβαση υπό μια ευρυγώνια οπτική που έχει ανάγκη σήμερα η πατρίδα μας.

Σας καλώ να κατανοήσουμε ως πολιτικό προσωπικό: -τι πραγματικά ζητούν οι πολίτες από εμάς
-και να αντιληφθείτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η στείρα άρνηση σε όλα δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία ως εναλλακτική πρόταση.

Πολλώ μάλλον δεν αποτελεί γόνιμη αντιπολίτευση.

Επί της ουσίας, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το πράττει με τρεις τρόπους.

Πρώτον, ενισχύει την:
-χρηματοοικονομική
-και εταιρική διαφάνεια
μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας.

Δεύτερον, θεσπίζει την υποχρέωση των κεφαλαιουχικών εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

Τρίτον, δημιουργεί ένα ειδικότερο πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, προστατεύοντας τον καταναλωτή.

Μέσα από αυτές τις τρεις παρεμβάσεις αναπτύσσονται πρόσθετα εργαλεία για την αύξηση της διαφάνειας σε σχέση με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουμε ενιαία γραμμή προς όφελος των εθνικών μας οικονομιών.

Όσον αφορά στο σκέλος της δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος, αφορά τις μεσαίες και μεγάλες θυγατρικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014, που ελέγχονται από τελική μητρική επιχείρηση, η οποία δεν διέπεται από το δίκαιο κράτους μέλους.

Αυτές, πρέπει να υποβάλλουν δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος, όταν τα ενοποιημένα έσοδα της τελευταίας, κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού της υπερβαίνουν για καθένα από τα δυο τελευταία διαδοχικά οικονομικά έτη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, όπως εμφανίζονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Το ίδιο ποσό, δηλαδή τα 750 εκατομμύρια ευρώ για τα δυο τελευταία διαδοχικά οικονομικά έτη, είναι το όριο όσον αφορά και τα υποκαταστήματα που έχουν συσταθεί από επιχειρήσεις που διέπονται από το δίκαιο κράτους μέλους και έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος.

Σχετικά, τώρα, με την υποβολή ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από κεφαλαιουχικές εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αφορά:
-εταιρείες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα, με τη σύναψη κάθε μορφής δανείων.
-Αλλά και όσες οι κινητές αξίες τους έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.

Τέλος, αναφορικά με τον τρίτο σκοπό του σχεδίου νόμου, την θέσπιση ρυθμίσεων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθιερώνεται ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως το τέλος του έτους και θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρισμού.

Είναι μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει τους ανατιμητικούς κινδύνους καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση των τιμών.

Στο ειδικό τιμολόγιο θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρει ο προμηθευτής.

Η τελική τιμή του ρεύματος, στο πλαίσιο του ειδικού τιμολογίου, θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα και θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης.

Όλα τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να τα συγκρίνουν έως την 5η ημέρα κάθε μήνα.

Τέλος, παραμένουν:
-το πλαφόν 5 ευρώ το μήνα στο πάγιο
-καθώς και η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας οποτεδήποτε,
χωρίς αποζημίωση του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός από την περίπτωση διακοπής σύμβασης σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου.

Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου που συζητούμε σήμερα στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Νωρίτερα, χρησιμοποίησα τη λέξη "διαφάνεια". Το έπραξα, διότι πιστεύω ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα επιδρά καθοριστικά στο κοινωνικό σύνολο, έχοντας ουσιαστική σημασία και συνεισφορά στην εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς, αλλά και της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εκ τούτου η ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου των φόρων εισοδήματος των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της εταιρικής αποφυγής και την προώθηση της εταιρικής ευθύνης, έχοντας θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
θέλοντας να προλάβω τυχόν κακόπιστη κριτική, υπενθυμίζω ότι ως Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα. Το κάνουμε με την ίδια θέρμη που βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους.

Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με την ίδια προσήλωση, διότι οι επιχειρήσεις αποτελούν την "καρδιά" της ελληνικής οικονομίας.

Δεν μειώνουμε μονάχα τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων ενθαρρύνουμε την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα:
-να μεγαλώσει,
-να επενδύσει
-και να διακριθεί

Τηρούμε στο ακέραιο όσα έχουμε δεσμευθεί απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα. Και προσδοκούμε από εκείνη να διακριθεί για την επιχειρηματική της ηθική.

Αναφέρομαι στο σύνολο κανόνων:
-ευθύνης,
-ελέγχου,
-διαφάνειας,
-σύνεσης,
-συνεργασίας,
-συνέπειας
-και συνέχειας σε όλα τα επίπεδα.

Προφανώς, η επιδίωξη του κέρδους είναι θεμιτή!

Δεν συμβαδίζει, όμως:
-με την καταπάτηση του κοινωνικού συμφέροντος
-και τη μη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς των χωρών στις οποίες λειτουργούν.

Μονάχα έτσι οικοδομούνται σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ του συνόλου των κοινωνικών εταίρων.

Βλέπετε, οποιαδήποτε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού.

Σας ευχαριστώ.