Ομιλία επί των άρθρων για το Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φορολόγηση ορισμένων επιχειρήσεων

Ομιλία επί των άρθρων για το Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φορολόγηση ορισμένων επιχειρήσεων Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και τη συζήτηση επί των άρθρων του Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση οδηγίας για την δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις» (07-11-2023)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
εκλεκτά μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,

η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης και ισορροπίας.

Μιλώντας με αριθμούς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε ότι:
-η παραοικονομία στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 20,9% του ΑΕΠ,
-ενώ υπολόγισε ότι τα λεγόμενα "μαύρα εισοδήματα" ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε δευτερόλεπτο η χώρα μας χάνει 100 ευρώ από τη μη απόδοση ΦΠΑ, που αν αθροιστεί σε ετήσια βάση ξεπερνά κατά πολύ τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για:
-την οικονομία,
-την αγορά
-και την κοινωνία.

Αναλογιστείτε ότι ενώ η πατρίδα μας έχει κάνει βήματα προόδου στην πάταξη της φοροδιαφυγής, εν τούτοις συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αποφυγή καταβολής ΦΠΑ.

Μια θέση διόλου τιμητική, που σίγουρα μας προβληματίζει και ταυτόχρονα μας δίνει κίνητρο να εντείνουμε τις προσπάθειες πάταξης ενός φαινομένου που σίγουρα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά σε εθνικό επίπεδο "πριονίζει" κάθε προσπάθεια άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Παρέθεσα τα παραπάνω στοιχεία, γιατί πιστεύω ότι όλα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου συμφωνούμε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής δεν έχει:
-δεξιό,
-αριστερό,
-ή κεντρώο πρόσημο.

Όπως δεν έχει:
-ούτε φιλελεύθερα,
-ούτε σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά.

Είναι ζήτημα ηθικής τάξης!

Για κάθε ΦΠΑ που δεν πληρώνεται, τίθεται εν αμφιβόλω μια παροχή υπέρ του πολίτη.

Για παράδειγμα, δεν κρύβουμε από τα ταμεία του... κακού Κράτους 24 ευρώ για κάθε πληρωμή 100 ευρώ που κάνουμε, ούτε... κερδίζουμε κάτι στον οικογενειακό ή επιχειρηματικό μας λογαριασμό όταν δεν κόβουμε μια απόδειξη.
Απεναντίας, στερούμε από την Πολιτεία σημαντικούς πόρους, οι οποίοι αθροιστικά είναι πολύτιμοι στην προσπάθεια που καταβάλλει να βρίσκεται αδιάκοπα δίπλα στη μεσαία τάξη και στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς. Όμως η θέλησή μας να φτάσουμε στον τελικό προορισμό είναι ισχυρή!

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που προϋποθέτει ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός:
-αντιμετωπίζει αποφασιστικά χρόνιες παθογένειες
-και ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της αποτελεσματικότητας της κρατικής κοινωνικής δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση:
-της φοροδιαφυγής
-και της φοροαποφυγής
σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας, είτε προέρχεται από φυσικά πρόσωπα είτε από δραστηριότητα πολυεθνικών επιχειρήσεων, αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας.

Έτσι, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα.

Το Σχέδιο Νόμου που εισηγούμαι αποτελείται από:
-πέντε κεφάλαια
-και 18 άρθρα.

Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα άρθρα 1 και 2 που περιγράφουν:
-τον σκοπό
-και το αντικείμενο της ενσωμάτωσης της οδηγίας.

Σκοπός του παρόντος, είναι η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής και εταιρικής διαφάνειας μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων, οι οποίες αναλαμβάνουν δραστηριότητες στη χώρα μας.

Επίσης:
-θεσπίζει την υποχρέωση κεφαλαιουχικών εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας ετήσιες οικονομικές καταστάσεις,
-ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2024 έως το τέλος του έτους, καθιερώνει ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμητικοί κίνδυνοι, με στόχο τη μείωση των τιμών.
Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα άρθρα 3 έως 11.

Στο τρίτο άρθρο εισάγονται ορισμοί των όρων:
-"τελική μητρική επιχείρηση",
-"ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις",
-"περιοχή φορολογικής δικαιοδοσίας",
-"αυτόνομη επιχείρηση"
και προσδιορίζονται οι έννοιες:
-των "εσόδων",
-του "καθαρού ύψους κύκλου εργασιών",
-της "υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος"
-και της "ενημερωτικής δήλωσης".

Στο τέταρτο άρθρο προσδιορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων υποχρεούνται οι μητρικές και οι αυτόνομες επιχειρήσεις να προβαίνουν σε δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος, καθώς και οι προϋποθέσεις απαλλαγής από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

Στο πέμπτο άρθρο προσδιορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων υποχρεούνται, οι θυγατρικές επιχειρήσεις που δεν διέπονται από το δίκαιο κράτους μέλους, να υποβάλλουν δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος και οι προϋποθέσεις απαλλαγής από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

Επιπλέον, παρέχεται το δικαίωμα στη θυγατρική επιχείρηση να ζητά από τη μητρική όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εκπλήρωση της υποχρέωσής της και ρυθμίζονται οι περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνεται η μητρική στην ανωτέρω υποχρέωση.

Στο έκτο άρθρο προσδιορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων υποχρεούνται τα υποκαταστήματα, που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από επιχειρήσεις που δεν διέπονται από το δίκαιο κράτους μέλους, να υποβάλλουν και αυτά δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης γίνονται σαφείς οι προϋποθέσεις απαλλαγής από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, ενώ ρυθμίζεται η περίπτωση μη διάθεσης των απαραίτητων στοιχείων.

Ακόμη, παρέχεται το δικαίωμα στο υποκατάστημα να ζητεί μέσω πληρεξούσιου ή αντικλήτου από τη μητρική εταιρεία όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εκπλήρωση της υποχρέωσης.

Το έβδομο άρθρο εξηγεί ποιό είναι το περιεχόμενο της δημόσιας δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος, ενώ παρέχονται διευκρινήσεις για τον χειρισμό κρίσιμων λογιστικών μεγεθών.

Το όγδοο άρθρο αναφέρεται στον τρόπο δημοσίευσης και προσβασιμότητας της δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος, καθορίζοντας παράλληλα τους χρόνους και τους όρους πρόσβασης του κοινού σε αυτές.

Το ένατο άρθρο επικεντρώνεται στην υποχρέωση του ορκωτού λογιστή να διαπιστώσει στη σχετική έκθεση ελέγχου:
-αν η επιχείρηση όφειλε να δημοσιεύσει δήλωση φορολογίας εισοδήματος,
-αν πράγματι έχει προβεί σε αυτήν,
-καθώς και την ευθύνη του για τη μη ολοκλήρωση της υποχρέωσης αυτής.

Το δέκατο άρθρο παρέχει εξουσιοδότηση στους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να μπορούν να καθορίζουν:
α) μέχρι την έκδοση της σχετικής εκτελεστικής πράξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κοινό υπόδειγμα και τον σχετικό μορφότυπο αναφοράς τους άρθρου 157 Η του ν.4548/2018 και
β) μετά την έκδοση αυτής, ειδικότερα ζητήματα σχετικά με το κοινό υπόδειγμα και τον μορφότυπο αναφοράς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 157 Ε του ίδιου νόμου.

Το ενδέκατο άρθρο προσδιορίζει την ευθύνη των μελών των:
-διοικητικών,
-διαχειριστικών
-και εποπτικών οργάνων των τελικών μητρικών επιχειρήσεων ή των αυτόνομων επιχειρήσεων, καθώς και των μελών των:
-διοικητικών,
-διαχειριστικών
-και εποπτικών οργάνων των θυγατρικών επιχειρήσεων και των πληρεξούσιων ή αντικλητων για τα υποκαταστήματα, για την:
-κατάρτιση,
-δημοσίευση
-και διάθεση στο κοινό της δημόσιας δήλωσης στοιχείων φορολογίας.

Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα άρθρα 12 έως 15.

Ξεκινώ από το άρθρο δώδεκα, στο οποίο συμπληρώνεται το άρθρο 34 του ν. 4919/2022 (Α' 71) περί των πρόσθετων στοιχείων που καταχωρίζουν οι προσωπικές εταιρείες στο ΓΕΜΗ, με την πρόβλεψη της υποχρέωσης των προσωπικών εταιρειών να προβαίνουν σε δημοσίευση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ώστε να εναρμονίζονται με τις αλλαγές που επιφέρει στην ελληνική νομοθεσία η ενσωμάτωση της οδηγίας 2021/2101.

Στο άρθρο δεκατρία συμπληρώνεται το άρθρο 35 του ν. 4919/2022 (Α' 71) περί των πρόσθετων στοιχείων που καταχωρίζουν οι κεφαλαιουχικές εταιρείες στο ΓΕΜΗ, με την ανάλογη πρόβλεψη να προχωρούν σε δημοσίευση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Στο άρθρο δεκατέσσερα συμπληρώνεται το άρθρο 43 του ν. 4919/2022 (Α' 71), αναφορικά με τα στοιχεία που καταχωρούν τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών εταιρειών τρίτων χωρών.

Και περνάμε στο άρθρο δεκαπέντε, όπου συμπληρώνεται το άρθρο 44 του ν. 4919/2022 (Α' 71) περί των στοιχείων που καταχωρούνται και δημοσιεύονται για τα υποκαταστήματα πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την πρόβλεψη της υποχρέωσης τους να προβαίνουν σε δημοσίευση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ώστε να εναρμονίζεται με τις αλλαγές που επιφέρει στην ελληνική νομοθεσία η ενσωμάτωση της οδηγίας 2021/2101.

Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά στα άρθρα 16 και 17.

Το μεν άρθρο δεκαέξι περιλαμβάνει την υποβολή ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από κεφαλαιουχικές εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το δε άρθρο δεκαεφτά θεσπίζει ρυθμίσεις στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, όπως σας εξήγησα τόσο την Παρασκευή όσο και στην αρχή της τοποθέτησής μου επί των άρθρων.

Τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο έχει μόνο το άρθρο δεκαοχτώ, που καθορίζει το χρόνο έναρξης ισχύος του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

Συνοψίζοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
έχω να προσθέσω ότι δεν υπάρχει υγιής και παραγωγική οικονομία όταν ανθίζει η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή.

Δεν νοείται κάποιοι να πληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους και κάποιοι να μην τις πληρώνουν.

Εμείς ζητούμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το κάνουμε όντας αποφασισμένοι να απαντήσουμε στις παραλείψεις του παρελθόντος και να χαράξουμε μια ήρεμη και ασφαλή πορεία στο μέλλον.

Η μάχη κατά:
-της φοροδιαφυγής
και της φοροαποφυγής θα κερδηθεί!

Γιατί είναι:
-κοινωνικά δίκαιη,
-οικονομικά επιβεβλημένη
-και πολιτικά απαραίτητη.

Σας ευχαριστώ.