Δεύτερη ανάγνωση του Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φορολόγηση ορισμένων επιχειρήσεων

Δεύτερη ανάγνωση του Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φορολόγηση ορισμένων επιχειρήσεων Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και τη δεύτερη ανάγνωση του Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση οδηγίας για την δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις» (08-11-2023)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
εκλεκτά μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,

στην πρώτη εισήγηση που έκανα για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που συζητούμε, είχα προτρέψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν ότι η στείρα άρνηση σε όλα δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία:
-ως εναλλακτική πρόταση,
-ούτε αποτελεί γόνιμη αντιπολίτευση.

Είχα μιλήσει, επίσης, για την ανάγκη:
-συνεννόησης
-και ομοφωνίας
σε ορισμένα ζητήματα, για τα οποία όπως είχα επισημάνει, δεν υφίστανται ιδεολογικές διαφωνίες.

Εκείνη η επισήμανσή μου προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων συναδέλφων. Και κάπως έτσι, μου ήρθε κατά νου η φράση: "Για δες ποιοι μιλάνε..."

Τα παραδείγματα είναι πολλά....

Μιλούν εκείνοι που το 2009 έταζαν πως... λεφτά υπήρχαν. Και οδήγησαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την κοινωνία σε 13 "μαύρα" χρόνια:
-μιζέριας,
-αγωνίας
-και εθνικής απαξίωσης,
για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα

Εκείνοι που το 2014 υπόσχονταν ότι θα... καταργούσαν τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και μετά τις εκλογές του 2015 έγιναν οι καλύτεροι υπηρέτες των μνημονίων.

Εκείνοι που ως Κυβέρνηση, από το 2015 έως το 2019, επέβαλλαν 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και αφαίμαξαν την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας, με αποτέλεσμα η υπερφορολόγηση των πολιτών να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής περίπου κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκείνοι που παρίσταναν πως δεν άκουσαν όταν ο συνάδελφός του Δημήτρης Σεβαστάκης, το Νοέμβριο του 2015, ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι "η φοροδιαφυγή και η μαύρη οικονομία στηρίζουν την οικονομία", προσθέτοντας μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση "θα είχαμε τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις".

Αλλά και εκείνοι που χειροκροτούν σήμερα τον πρόεδρο τους, Στέφανο Κασσελάκη, όταν δηλώνει ότι ο μηδενικός φόρος πρέπει να ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη άποψη:
-φανερώνει είτε άγνοια,
-είτε εκφράζει μια ακραία λαϊκίστικη θέση, όπως αυτές που ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας έχει συνηθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζω ότι στην προεκλογική περίοδο του φετινού καλοκαιριού, η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε να... καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης που έχει ήδη καταργήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για να επανέλθω, όμως, στο θέμα της πρόσφατης δήλωσης Κασσελάκη, πρόκειται για... κίνητρο προς τους ελεύθερους επαγγελματίες να συνεχίσουν να δηλώνουν στην εφορία λιγότερα από 10.000 ευρώ ώστε να πληρώνουν μηδενικό φόρο.

Από πολιτικό αρχηγό που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει οικονομικά, θα περίμενα κάτι καλύτερο...

Αντί για αυτό, με αφορμή τη ρύθμιση που φέραμε για τη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών:
-ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για "στοχοποίηση" και "φοροπαγίδα", -το ΠΑΣΟΚ για δήθεν "κεφαλικό φόρο"
-και το ΚΚΕ για "φοροεπιδρομή".

Προσέξτε την πολιτική υποκρισία...
Τα κόμματα που θεωρητικά δηλώνουν υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι αντίθετα σε μια συνολική μεταρρύθμιση από την οποία τα έσοδα που θα προκύψουν, θα κατευθυνθούν προς κοινωνικές δράσεις.

Θεωρούν, δηλαδή, περισσότερο:
-δίκαιο
-και ηθικό
ένας ελεύθερος επαγγελματίας να φορολογείται για εισόδημα χαμηλότερο από εκείνο ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Θεωρούν ότι είναι σωστό μόλις το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών να συνεχίσει να πληρώνει το 50% των φόρων.

Με λίγα λόγια είναι υπέρ της φοροδιαφυγής!

Παριστάνουν ότι δήθεν έχουν το ηθικό πλεονέκτημα, μα στην πραγματικότητα ενθαρρύνοντας τη φοροδιαφυγή αποδεικνύεται ότι διαθέτουν.. ηθικό μειονέκτημα.

Στη δική τους ψηφοθηρική λογική, εμείς απαντούμε ότι η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα φορολογικά βάρη θα αυξηθεί με τρόπο:
-δίκαιο
-και ανεκτό.

Δεν επηρεάζουμε τους φορολογικούς συντελεστές, όπως βιάστηκαν ορισμένοι να ισχυριστούν.

Απεναντίας...
Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα πληρώνουν εφεξής λιγότερα, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Και επαναλαμβάνω ότι τα επιπλέον έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Κράτους, τα οποία υπολογίζονται:
-σε 874 εκατομμύρια ευρώ για το 2024
-και 606 εκατομμύρια ευρώ μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
θα διατεθούν για την ενίσχυση:
-της υγείας,
-της παιδείας
-και την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Με λίγα λόγια βάζουμε τέλος στη φορολογική ανειλικρίνεια!

Και αυτό αφορά και πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας.

Όπως εξήγησα και την περασμένη Παρασκευή, αλλά και χθες στη συζήτηση επί των άρθρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενισχύει την:
-χρηματοοικονομική
-και εταιρική διαφάνεια
μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας.

Θεσπίζει την υποχρέωση των κεφαλαιουχικών εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

Δημιουργεί ένα ειδικότερο πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, προστατεύοντας τον καταναλωτή.

Η διαφάνεια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και το πως αυτές επιδρούν στο κοινωνικό σύνολο έχουν ουσιώδη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία:
-τόσο της ελληνική αγοράς
-όσο και της εσωτερικής αγοράς κάθε χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό όλες οι χώρες μέλη να ακολουθούν ενιαίους κανόνες, γιατί έτσι δεν αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα:
-φοροδιαφυγής
-και φοροαποφυγής.

Επιπρόσθετα, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο δημόσιος έλεγχος θα συμβάλλει στην προώθηση ενός καλύτερα τεκμηριωμένου δημόσιου διαλόγου, κυρίως στο επίπεδο φορολογικής συμμόρφωσης ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στη πατρίδα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, μην παραβλέπετε ότι η θέσπιση κοινών κανόνων όσον αφορά στη διαφάνεια της φορολογίας εισοδήματος εταιρειών αναμένεται να υπηρετήσει το γενικό οικονομικό συμφέρον, παρέχοντας ισοδύναμες εγγυήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία:
-των επενδυτών,
-των πιστωτών
-και κάθε τρίτου ενδιαφερόμενου,
συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς τον δίκαιο χαρακτήρα των εθνικών φορολογικών συστημάτων.

Ομοίως, η εναρμονισμένη ρύθμιση του ζητήματος απομακρύνει την πιθανότητα στρεβλώσεων περί τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Τέλος, ο δημόσιος έλεγχος του φόρου εισοδήματος των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητος όρος προκειμένου:
-να καταπολεμηθεί η εταιρική αποφυγή
-και να προωθηθεί περαιτέρω η εταιρική διαφάνεια και ευθύνη.

Όσον αφορά στο σκέλος της δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος, αφορά τις μεσαίες και μεγάλες θυγατρικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014, που ελέγχονται από τελική μητρική επιχείρηση, η οποία δεν διέπεται από το δίκαιο κράτους μέλους.

Αυτές, πρέπει να υποβάλλουν δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος, όταν τα ενοποιημένα έσοδα της τελευταίας, κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού της υπερβαίνουν για καθένα από τα δυο τελευταία διαδοχικά οικονομικά έτη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, όπως εμφανίζονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Το ίδιο ποσό, δηλαδή τα 750 εκατομμύρια ευρώ για τα δυο τελευταία διαδοχικά οικονομικά έτη, είναι το όριο όσον αφορά και τα υποκαταστήματα που έχουν συσταθεί από επιχειρήσεις που διέπονται από το δίκαιο κράτους μέλους και έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος.

Συνοψίζοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι σημαντικό να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση και κουλτούρα.

Και αν θέλετε, νομιμοποιούμαστε να το ζητούμε από την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο, διότι είμαστε η μοναδική Κυβέρνηση που από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα:
-μειώνει τη φορολογία,
-στηρίζει τους εργαζόμενους,
-βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις.

Σε τελική ανάλυση, η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης όλων μας είναι προϋπόθεση ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής.

Σας ευχαριστώ.