Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φορολόγηση διάφορων επιχειρήσεων

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φορολόγηση διάφορων επιχειρήσεων Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση οδηγίας για την δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις» (09-11-2023)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

στον επίλογο της τοποθέτησής μου κατά τη δεύτερη ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που συζητούμε, είχα επισημάνει απευθυνόμενος προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ότι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης είναι προϋπόθεση ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής.

Πιάνοντας το νήμα από εκείνη τη φράση, επεκτείνω τη σκέψη μου από το βήμα της Ολομέλειας, δεδομένης της μέγιστης σημασίας που έχει η ορθή διαχείριση των φόρων:
-στην εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού,
-αλλά και στην ύπαρξη ομαλών κοινωνικών σχέσεων.

Πέραν της λέξης "συνείδηση" που χρησιμοποίησα παραπάνω, θα προσθέσω στη συζήτηση τρεις ακόμα λέξεις:
-"Ειλικρίνεια",
-"ηθική"
-και "συμμόρφωση", διότι εάν θέλουμε να μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας και οι τρεις σπανίζουν από την φορολογική καθημερινότητα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας.

Δεν το επικαλούμαι αυθαίρετα, αλλά βασιζόμενος σε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία:
-της ΑΑΔΕ
-και της ΕΛΣΤΑΤ.
Για παράδειγμα:
-Το 57% των νοικοκυριών δηλώνει στην εφορία ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ,
-το 37% των φυσικών προσώπων εμφανίζει εισοδήματα στα όρια της φτώχειας, δηλαδή έως 5.000 ευρώ,
-ενώ περίπου το 70% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κατατάσσονται σε κλιμάκιο εισοδήματος κάτω των 10.000 ευρώ, με το συνολικό φορολογητέο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα να ανέρχεται σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή:
-το συνολικό δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων στην ΑΑΔΕ το 2021 ήταν περίπου 84 δισεκατομμύρια ευρώ
-και η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών βάσει της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ψηλότερη κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021:
-το μέσο δηλωθέν εισόδημα στην ΑΑΔΕ είναι περίπου 25% χαμηλότερο από τις δαπάνες που πραγματοποίησαν τα νοικοκυριά το ίδιο έτος,
-ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 7% συγκριτικά με το 2020.

Κρατήστε και ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο...

Προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση για το έλλειμμα ΦΠΑ στην Ευρώπη. Πρόκειται για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που δεν καταβάλλεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα περιόρισε το λεγόμενο "κενό" ΦΠΑ κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς σήμερα κυμαίνεται στο 17,8% του VTTL έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο.

VTTL είναι τα θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση...
Ο συγκεκριμένος δείκτης ασφαλώς καταγράφει τη σημαντική πρόοδο στην πατρίδα μας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς συγκριτικά με το 2019 πρόκειται για μείωση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων. Όμως ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι παρά τη συρρίκνωση, το φορολογικό κενό στην πατρίδα μας διαμορφώνεται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Η μείωση που σας περιέγραψα οφείλεται κυρίως στα στοχευμένα εθνικά μέτρα που εφαρμόστηκαν με συνέπεια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα εφαρμόζουμε μια δίκαιη φορολογική πολιτική, ώστε το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε κάθε πολίτη ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα.

Για παράδειγμα, με τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, τα έσοδα του Δημοσίου θα διαμορφωθούν στο 1,1% με 1,2% του ΑΕΠ από 0,8% που είναι σήμερα.

Πρόκειται για χρήματα που θα διατεθούν για την ουσιαστική και συστηματική βελτίωση κρίσιμων τομέων της κοινωνίας, όπως είναι:
-η υγεία
-και η παιδεία.

Σήμερα, το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει φόρο έως 1.000 ευρώ το χρόνο και το 27% από 1.000 ευρώ έως 3.000 ευρώ. Αυτή είναι μια συνθήκη που σίγουρα δεν είναι:
-ούτε ισορροπημένη,
-ούτε δίκαιη,
-ούτε αντιπροσωπευτική.

Με το νέο σύστημα:
-μέχρι 1.000 ευρώ θα πληρώνει το 17%
-και το 54% θα πληρώνουν από 1.000 ευρώ έως 3.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια, όσοι πλήρωναν ελάχιστα σε σχέση με τα εισοδήματά τους, από εδώ και στο εξής θα πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν.

Έρχομαι, λοιπόν, να επαναλάβω ότι:
-η φοροδιαφυγή
-και η φοροαποφυγή
αποτελούν έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το να αποκρύπτεις εισοδήματα με σκοπό την καταβολή χαμηλότερου φόρου είναι κλοπή δημόσιων πόρων που "πριονίζει" τη δυνατότητα της Πολιτείας να τους μετουσιώνει σε κοινωνικές παροχές.

Αντίθετα, ο πολίτης με φορολογική κουλτούρα κατανοεί ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας επιστρέφουν σε αυτόν:
-είτε βελτιώνοντας το βιοτικό του επίπεδο,
-είτε επιβάλλοντας μελλοντικά χαμηλότερη φορολογία.

Επιπρόσθετα, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η συνεπαγόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο:
-διευκολύνοντας την προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης
-και επιτρέποντας τη χρηματοδότηση πιθανών έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση μελλοντικών εξωγενών κρίσεων, δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική βιωσιμότητα της πατρίδας μας.

Τέτοια χαρακτηριστικά διαθέτει το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα.

Αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που σας καλώ να υπερψηφίσετε, εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από τα 5 κεφάλαια και 18 άρθρα:
Ενισχύει την:
-χρηματοοικονομική
-και εταιρική διαφάνεια
μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας.

Θεσπίζει την υποχρέωση των κεφαλαιουχικών εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

Δημιουργεί ειδικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, προστατεύοντας τον καταναλωτή.

Πλέον, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουμε ενιαία γραμμή προς όφελος των εθνικών μας οικονομιών.

Όσον αφορά στο σκέλος της δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος, αφορά τις μεσαίες και μεγάλες θυγατρικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014, που ελέγχονται από τελική μητρική επιχείρηση, η οποία δεν διέπεται από το δίκαιο κράτους μέλους.

Αυτές, πρέπει να υποβάλλουν δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος, όταν τα ενοποιημένα έσοδα της τελευταίας, κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού της υπερβαίνουν για καθένα από τα δυο τελευταία διαδοχικά οικονομικά έτη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, όπως εμφανίζονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Το ίδιο ποσό, δηλαδή τα 750 εκατομμύρια ευρώ για τα δυο τελευταία διαδοχικά οικονομικά έτη, είναι το όριο όσον αφορά και τα υποκαταστήματα που έχουν συσταθεί από επιχειρήσεις που διέπονται από το δίκαιο κράτους μέλους και έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος.

Σχετικά, τώρα, με την υποβολή ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από κεφαλαιουχικές εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αφορά:
-εταιρείες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα, με τη σύναψη κάθε μορφής δανείων.
-Αλλά και όσες οι κινητές αξίες τους έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.

Τέλος, αναφορικά με την θέσπιση ρυθμίσεων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθιερώνεται ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως το τέλος του έτους και θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρισμού.

Είναι μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει τους ανατιμητικούς κινδύνους, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση των τιμών.

Στο ειδικό τιμολόγιο θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρει ο προμηθευτής.

Η τελική τιμή του ρεύματος, στο πλαίσιο του ειδικού τιμολογίου, θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα και θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης.

Όλα τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να τα συγκρίνουν έως την 5η ημέρα κάθε μήνα.

Τέλος, παραμένουν:
-το πλαφόν 5 ευρώ το μήνα στο πάγιο
-καθώς και η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας οποτεδήποτε,
χωρίς αποζημίωση του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός από την περίπτωση διακοπής σύμβασης σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ως Κυβέρνηση δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν συμπολίτη μας.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να διαιωνίζεται το φαινόμενο:
-της φοροδιαφυγής
-και της φοροαποφυγής.

Με τις πολιτικές μας επιχειρούμε να βάλουμε τέλος στη φορολογική ανειλικρίνεια, στεκόμενοι πάντα δίπλα:
-στις επιχειρήσεις
-και τους εργαζόμενους.

Άλλωστε, οι επιχειρήσεις αποτελούν την "καρδιά" της ελληνικής οικονομίας και έχουμε αποδείξει πως κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η υγιής επιχειρηματικότητα να λειτουργήσει ως το "κλειδί" για να κάνει η Ελλάδα το επόμενο βήμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κοινωνία απαιτεί από τις επιχειρήσεις να μην εστιάζουν μονάχα στα κέρδη τους, αλλά να δημιουργούν αξία για:
-τους καταναλωτές,
-τους εργαζόμενους,
-τους επενδυτές,
-τις τοπικές κοινωνίες,
-τις τοπικές οικονομίες.

Το ζήτημα της καλλιέργειας φορολογικής συνείδησης είναι κομβικό. Όπως εξίσου κομβική είναι η εμπέδωση των αρχών:
-της διαφάνειας
-και της λογοδοσίας,
ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Ευελπιστούμε ότι και με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα επιτύχουμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα:
-Αλλαγή νοοτροπίας κα απόκτηση φορολογικής συνείδησης,
-υπεύθυνο επιχειρείν, ώριμο φορολογικά,
-δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας,
-συνεχή στήριξη των συμπατριωτών μας που το έχουν ανάγκη,
-εξάλειψη του φαινομένου της παραοικονομίας
-και φυσικά κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Εάν και η αντιπολίτευση έχεις τις ίδιες αγωνίες με εμάς, προτρέπω τους συναδέλφους όλων των κομμάτων να υπερψηφίσουν το Νομοσχέδιο.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό...

Σας ευχαριστώ.