Ως "Μακεδονία" συμμετέχουν οι Σκοπιανοί σε διεθνείς εκθέσεις

Ως "Μακεδονία" συμμετέχουν οι Σκοπιανοί σε διεθνείς εκθέσεις Κύριο

Αρ. πρωτ.: 6260

Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2019

Προς Υπουργό
-Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

« Ως "Μακεδονία" συμμετέχουν οι Σκοπιανοί σε διεθνείς εκθέσεις»

Τις συνέπειες της επιζήμιας για τη χώρα μας συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε συνέχεια από ότι φαίνεται, καθώς οι Σκοπιανοί σε κάθε συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις παρουσιάζονται με μεγάλες λεζάντες και συνθήματα ως «Μακεδονία» και «Μακεδόνες», ενώ περνούν το Βόρεια Μακεδονία με πολύ μικρά γράμματα σε σημεία που δεν φαίνονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων στη Νυρεμβέργη στις 13 Φεβρουαρίου 2019, όπου στο περίπτερο των Σκοπίων υπήρχαν πλακάτ που αναγράφονταν «Macedonian Organic Partners» .
Στη συνέχεια λίγες μέρες αργότερα στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο το περίπτερο των Σκοπίων είχε αφίσες και συνθήματα που ανέγραφαν μόνο το «Μακεδονία». Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν τα συνθήματα «Μακεδονία, ο επόμενος προορισμός σου» (Macedonia your next destination) και «Αέναη Μακεδονία» (Macedonia Timeless).
Μάλιστα αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ανώτατος αξιωματούχος της γείτονος σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πρακτική αυτή αναφέρθηκε σε «ακούσιο τεχνικό λάθος».
Πόσο ακούσιο όμως μπορεί να θεωρηθεί το περιστατικό αυτό, όταν τα συνθήματα που πρωταγωνιστούν στις διαφημιστικές τους καμπάνιες αναφέρουν μόνο το «Μακεδονία», ενώ με πολύ μικρά γράμματα που οριακά γίνονται διακριτά αναγράφεται ο Οργανισμός Τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσο και σε σχέση με τις χώρες που διοργανώνουν διεθνείς εκθέσεις και συμμετέχουμε προκειμένου να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας αναφορικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα;