Θ. Καράογλου: «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι χώρος για πειραματισμούς»

        Με επίσκεψη στην πόλη της Ξάνθης και στα μειονοτικά χωριά Ωραίο, Μάνταινα και Γλαύκη, που βρίσκονται στα ορεινά του Νομού, ολοκληρώθηκε η σημερινή (Παρασκευή 06 Ιουνίου 2014) περιοδεία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρου Καράογλου, σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης.
        Νωρίς το πρωί ο Υπουργός χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών του 6ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014», που διοργάνωσε το KA-BUSINESS.GR σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
        Από το βήμα του συνεδρίου τόνισε με έμφαση ότι η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του ανατολικού άκρου της πατρίδας μας αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα περισσότερα από 100 επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ και τα οποία αφορούν επενδυτικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 520 εκ. ευρώ.
       Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου: «Οι ορίζοντες που ανοίγονται για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του μέλλοντος αποτελούν τμήμα του εθνικού μας σχεδιασμού, διότι για αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας η περίοδος απομόνωσης και μαρασμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μαζί προχωρούμε δυναμικά στο δρόμο της εξέλιξης και της προόδου, πιστοί στο κοινό μας όραμα να καταστήσουμε την περιοχή κέντρο διαβαλκανικής και ευρωπαϊκής συνεργασίας, πρότυπο ασφάλειας και ειρήνης και πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, αλλά μια ευλογημένη γη με εξαιρετική γεωστρατηγική, οικονομική και αναπτυξιακή αξία» πρόσθεσε.
      Ακολούθως ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης επισκέφθηκε το μειονοτικό χωριό Ωραίο, στην ορεινή Ξάνθη, όπου το Δ΄ Σώμα Στρατού πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση για τη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
      Εκεί κατέθεσε στεφάνι, ενώ στις δηλώσεις του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «με τη θυσία τους οι πεσόντες όχι μόνο έγραψαν τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στο αιώνιο μνημείο των Ελλήνων ηρώων, αλλά απέδειξαν πως το υπέρτατο χρέος προς την πατρίδα δεν καθορίζεται ούτε εξαρτάται από τα θρησκευτικά πιστεύω. Η Ελλάδα είναι πάνω από πρόσωπα και θρησκείες. Η Ελλάδα είναι το σπίτι μας και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να σηκώσουμε την πατρίδα μας πιο ψηλά» είπε.
     Επόμενος σταθμός ήταν το χωριό Μάνταινα, με τον κ. Καράογλου να επισκέπτεται το Δημοτικό σχολείο και να συνομιλεί με τους κατοίκους.
     Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Γλαύκη όπου, αφού πρώτα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, επισκέφθηκε την τοπική βιβλιοθήκη, στην οποία προσέφερε δεκάδες βιβλία με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας και της Θράκης, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει κατά την τελευταία επίσκεψη στο χωριό, ότι το ΥΜΑΘ θα στηρίξει με κάθε τρόπο την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης.
     Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Καράογλου: «Κάθε βιβλιοθήκη λειτουργεί ως "θησαυροφυλάκιο" πολιτισμού. Στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σεβόμαστε απόλυτα την παραπάνω άποψη και προσφέρουμε στη βιβλιοθήκη της Γλαύκης μια σειρά βιβλίων, τα οποία αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και μαρτυρούν πως οι ρίζες του Ελληνισμού στη Θράκη, πέρα από μακραίωνες, είναι δυνατές και ακλόνητες. Οι Θρακιώτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, είναι δυο φορές Έλληνες γιατί φυλούν πραγματικές Θερμοπύλες. Εδώ ακούς τις ελληνικές καρδιές να χτυπούν πιο δυνατά. Για αυτό και μόνη μας έννοια πρέπει να είναι πως θα αποτρέψουμε την ερήμωση του ανατολικού άκρου της πατρίδας μας. Εδώ είναι Ελλάδα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Αποτελεί εθνικό χρέος να στρέψουμε την προσοχή μας και να ασχοληθούμε σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τις παραλείψεις του Κράτους, δεν πτοούνται, δεν λυγίζουν και εξακολουθούν να τις αντιμετωπίζουν και να τις ξεπερνούν με το σθένος που πηγάζει από την ελληνική τους ψυχή».

Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ